Ir arvien vairāk pierādījumu tam, ka guļamistabas piederumi ietekmē miega kvalitāti, un cilvēki to ņem vērā. Spilveni, segas, gultas veļa un matrači vairs netiek pirkti mirkļa iespaidā, un miega dēļ patērētāji ir gatavi arī maksāt. Kā uz miega kvalitāti iedarbojas materiāli un krāsas? Kur meklēt savu ideālo miega formulu, lai nepārmaksātu? Vai laiks mācīties no skandināviem, lai uzlabotu gan miegu, gan romantiskās attiecības?

Cik svarīga loma ir materiālam?

Saskaņā ar Londonas Karaliskās Bromptonas slimnīcas miega medicīnas konsultantes Elijas Hēras sacīto ir pierādījumi, ka atbalstoši matrači un spilveni uzlabo miega kvalitāti, īpaši cilvēkiem ar hroniskām muguras vai kakla sāpēm. Organisko un ilgtspējīgo matraču un gultu uzņēmuma "Naturalmat" līdzdibinātājs Marks Tremlets savukārt norāda, ka ir svarīgi jauno matraci iemēģināt jau turpat veikalā. "Mēs katrs esam citāds. Cilvēkam ir jāatrod īstā matrača kombinācija, kas atbalsta mugurkaulu, to notur taisnu un sniedz komfortu," viņš stāsta BBC. "Tas ir galvenais, lai panāktu labu nakts miegu. Vienīgā zinātne, kas attiecas uz pareizu matrača spriegojumu, ir cilvēka svars. Smagākiem cilvēkiem ir nepieciešams stingrāks matracis. Ja guļat tā, ka jūsu ķermenis matracī veido dobumu un mugurkauls nav taisns, tas nav labi."

Kāda nozīme matracim? Tremlets skaidro, ka matrači no sintētiskām šķiedrām samazina miega kvalitāti, tomēr tiem tirgū veicas labi, jo tie ir lētāki nekā augstākās klases matrači, kas izgatavoti no dabīgiem materiāliem. Plaši atzīts, ka divi galvenie šķēršļi labam miegam ir karstums un mitrums, un dabiskās šķiedras abu ietekmi mazina. "Katrs indivīds naktī izsviedrē līdz puslitram šķidruma. Dabiskās šķiedras šo mitrumu novada no ķermeņa, kamēr guļam, jo tās ir elpojošas," skaidro matraču un gultu uzņēmuma līdzdibinātājs. Savukārt poliestera un putu matrači ("memory foam") saglabās mitrumu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!