Foto: Shutterstock

Laikā, kad sinoptiķi sola gluži vai saules staigāšanu pa zemes virsu, vienīgais sapnis un rūpe ir brīvo laiku vadīt slinkuma aurā: gultā, pie TV ekrāna, viedtālruņa vai grāmatas, vai ēdiena šķīvī. Ignorējot skaisto dienu, nožēla kļūst par loģisku pavadoni, un tam nu "TikTok" ir devis terminu – "saules vainas sajūta". Un tā ir kopīga daudziem.

Izdevumā "Bustle" psiholoģe Naja Teimorijana skaidro, ka šis "TikTok" radītais termins un tēmturis atspoguļo to nožēlas sajūtu, kas rodas, ja jaukos laikapstākļos laiks tiek pavadīts iekštelpās. Šī sajūta pastiprinās, kad zināms, ka citi bauda dzīvi pie dabas krūts.

@thereneereina

99 problems and sunshine is one. #relatable #niceweather #torontotiktok #guilt #funnymom #momcomedy #guilty

♬ original sound - Renee Reina

Marta sākumā sociālajā tīklā "TikTok" gaudās arī lietotāja @thereneereina, un viņas 230 900 skatītais vēstījums skan: "Ārā ir neparasti skaista diena, bet es esmu nogurusi. Kāpēc jūtu spiedienu doties ārā, pastaigāties un baudīt laikapstākļus? Līdz ar to es arī nevaru izbaudīt laiku iekštelpās, jo visu laiku jādomā, ka ir jābūt ārā. Būtībā, mana diena ir sabojāta." Arī komentāru sadaļā gluži vai visi atzinuši, ka izjūt tādu pat vainas sajūtu. "Jā, saule mani apbižo un dēvē par sliņķi. Šodien saule ir neliete," kāds ironizējis. "Es par to domāju ikreiz, kad guļu dīvānā, un pa logiem iekšā spīd saule," rakstījis cits. Vainas apziņa, kas iet roku rokā ar tā saucamo "FOMO", jeb bailēm kaut ko nokavēt.

Turpat "Bustle", terapeits no Sandjego Garīgās veselības centra, Kevins Belkastro, skaidro: "Daži no šādas vainas apziņas cēloņiem ir saistīti ar sabiedrības normām vai vērtībām, un sajūtu, ka tās netiek ievērotas. Ir negatīva stigma, kas tiek saistīta ar atpūtu iekštelpās un labu laikapstākļu neizmantošanu." Lai gan saules gaisma un socializācija ikvienam var nākt par labu, dažādiem cilvēkiem ir individuālas vajadzības, un tādēļ, ja nepieciešams hipnotizēt TV ekrānu, tas arī var būt vērtīgi.

Teimorijana iesaka neļaut vainas sajūtai sevi pārņemt un mēģināt izbaudīt laiku, mainot domāšanas veidu: "Koncentrēties uz pašaprūpi, uz saviem mērķiem un prioritātēm. Atceries, ka savu stāstu raksti tu pats! Izvairies no neveselīgas FOMO domāšanas un veido skaistas un priecīgas atmiņas, pamatojoties uz savām individuālajām vajadzībām."

Apstiprinājumam, pētījumi liecina, ka slinki rīti patiešām var garantēt labklājību – izdevumā "Sleep Health" 2023. gada decembra rakstā minēts, ka laiska gulšņāšana nedēļas nogalēs spēj uzlabot dzīves kvalitāti ilgtermiņā. Turklāt, papildu divas stundas miega nedēļas nogalēs spēj samazināt sirdslēkmes vai insulta iespējamību par 63 procentiem, īpaši tiem, kuri darba dienās guļ mazāk par sešām stundām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!