Foto: Unsplash

"Viņa ir feministe – vīriešu nīdēja, lesbiete ar ziliem matiem un noteikti bērnu vietā viņai ir suņi vai kaķi" – šis maldīgais uzskats ir kļuvis par vienu no daudzajiem iemesliem, kāpēc visā pasaulē baidās no vārda "feminisms", un uz to dažreiz nicīgi raugās pat cilvēki, kuri visu mūžu ir strādājuši pie sieviešu tiesībām.

Sociālajos medijos par feministēm reizēm izsakās ārkārtīgi pārspīlēti, nemaz neizprotot jēdziena nozīmi, tāpēc sievietes "TikTok" stāsta, ka viņas nav feministes, jo nēsā svārkus, māk gatavot, apbrīno bērnus, patīk, ka viņām atver durvis. Viņas ir sievišķīgas un neienīst vīriešus. Vai tiešām feminisms kļuvis par vīriešu nīšanas kustību, vai tomēr suns aprakts citur?

Feminisma kustības mērķis nav iedibināt sieviešu dominēšanu un "pakļaut" vīriešus. Tās uzdevums ir izdzēst patriarhālu sabiedrību, proti, sistēmu, kas ilgstoši apspiedusi sievietes. Tamīna Haka Bangladešas sieviešu tiesību aktīviste "The Daily Star" pauž, ka feminisma mērķis ir "izveidot pasauli, kurā ikvienam ir vienlīdzīgas tiesības neatkarīgi no dzimuma."

Tomēr rodas jautājums – ja feministes neienīst vīriešus, tad kamdēļ tik bieži mēdz kritizēt viņu rīcību? Haka saka, ka atbilde esot vienkārša. Proti, patriarhāts automātiski paredz, ka vīrietis būs augstākā pozīcijā nekā sieviete. Jau izsenis vīrieši apzināti vai neapzināti ir apspieduši sievietes, radot šķēršļus viņu ceļam uz panākumiem. Patriarhāts un daudzu vīriešu rīcība pret cilvēkiem, kas atsakās ievērot indīgas dzimuma lomas, bieži ir savstarpēji saistīta. Tāpēc ir grūti nekritizēt vīriešus, vienlaikus kritizējot sociālo sistēmu. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!