Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens trešdien, 8. maijā, pirmo reizi paziņoja, ka viņš apturēs daļu amerikāņu ieroču sūtījumus uz Izraēlu, ja premjerministrs Benjamins Netanjahu dos rīkojumu uzsākt militāro ofensīvu Gazas joslas pilsētā Rafāhā. Savukārt kādreizējā ASV aizsardzības departamenta padomniece Tuvo Austrumu jautājumos Jasmīna El Gamala medijam "Sky News" komentējusi, ka konflikts Gazā ir kā spēle "Noķer kurmi".

"Es skaidri norādīju, ka, ja viņi ies iekšā Rafāhā, tas gan vēl nav noticis, bet tādā gadījumā es nepiegādāšu ieročus, kas vēsturiski ir izmantoti, lai risinātu Rafāhas problēmas," norādīja ASV līderis.

Medijs prezidenta paziņojumu, ka viņš ir gatavs ierobežot amerikāņu ieroču piegādes Izraēlai, raksturo kā pagrieziena punktu septiņus mēnešus ilgajā konfliktā, kas sākās 7. oktobrī, grupējumam "Hamās" iebrūkot Izraēlā. Kā arī prezidenta izteikumi par amerikāņu bumbu izmantošanu civiliedzīvotāju nogalināšanā Gazā esot izteikta ASV lomas karā atzīšana.

"Mēs neatkāpjamies no Izraēlas drošības. Mēs atkāpjamies no Izraēlas spējām karot šajās [Gazas] teritorijās," piebildis lielvalsts līderis.

Baidens arī uzsvēris, ka, lai gan ASV turpinās nodrošināt Izraēlai aizsardzības ieroču, tostarp pretgaisa aizsardzības sistēmai "Iron Dome", citi sūtījumi tiks apturēti, ja sāksies sauszemes iebrukums Gazas dienvidu pilsētā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!