Foto: LETA
Pētījumā, kura galvenais mērķis bija noteikt, vai D vitamīna nepietiekamība organismā var palielināt risku saslimt ar Pārkinsona slimību, piedalījās 3000 cilvēku. Kā ziņo somu zinātnieki, kuri veica pētījumu, cilvēkiem ar nepietiekamu šī vitamīna saturu saslimšanas risks ir trīs reizes lielāks.

Pārkinsona slimības gadījumā vairāk nekā pusei slimnieku ir zems D vitamīna līmenis, tāpat kā 41% cilvēku, kuriem konstatēta Alcheimera slimība.

Pētnieki arī apgalvo, ka no Pārkinsona slimības cietušais smadzeņu rajons ir ļoti jūtīgs pret D vitamīnu.

Pēc mediķu datiem, D vitamīns regulē kalcija un fosfora uzsūkšanos organismā un to aktivizē ultravioletais apstarojums. Turklāt vitamīns var arī palīdzēt novērst vecuma plānprātību.

Vairākums cilvēku saņem D vitamīnu no saules staru iedarbības vai arī diētiskajiem uztura bagātinātājiem. D vitamīnu dabā satur tikai nedaudzi produkti, galvenokārt lasis un tuncis. Organisma spēja ražot un absorbēt D vitamīnu ar saules staru palīdzību novecojot mazinās, radot lielus draudus vecākā gadagājuma cilvēkiem.

Savulaik tika ziņots, ka portugāļu zinātnieki no Portu universitātes esot nonākuši pie secinājuma, ka divas vai trīs tases kafijas dienā mazina risku saslimt ar Pārkinsona slimību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!