Foto: Publicitātes foto
No agresīvākās ādas vēža formas - melanomas mirušo skaits Latvijā 15 gadu laikā ir trīskāršojies, portālu "Delfi" informē biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" pārstāvis Raimonds Karls. Saslimšana ar ādas vēzi Latvijā un pasaulē palielinās no gada uz gadu, turklāt pieaug arī šīs saslimšanas izraisīto nāves gadījumu skaits. Ādu var dēvēt par lielāko cilvēka orgānu, kas aizsargā no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes, un tās veselība ir būtiska visam organismam.

Saslimšanas gadījumi ar melanomu laika posmā 1985. gada līdz 2010. gadam ir dubultojušies - no nepilniem 100 gadījumiem 1985. gadā līdz vairāk nekā 200 gadījumiem 2010. gadā. Savukārt mirstība no 30 gadījumiem 1985. gadā ir pieaugusi līdz gandrīz 90 gadījumiem 2010. Gadā, norāda Karls.

Mediķi norāda, ka viens no galvenajiem melanomu provocējošiem faktoriem ir saņemts pārmērīgs ultravioletā starojuma daudzums.

Lai samazinātu saslimšanu ar ādas vēzi, būtiski laicīgai diagnosticēt slimību, kā arī profilaksei lietojot atbilstošus saules aizsargkrēmus, kas pasargā no kaitīgajiem saules stariem. Karls uzskata, ka jau no mazotnes sabiedrība ir jāaudzina par ādas veselību un drošu sauļošanos.

Mediķi norāda, ka ādas vēzim ir trīs veidi – bīstamākais no tiem ir melanoma, kas ir īpaši agresīvs un bīstams, jo audzēja šūnas spēj ātri izplatīties un radīt metastāzes. Tāpat pastāv arī bazālo šūnu audzējs jeb bazalioma, kas ir biežākā ādas vēža forma. Trešais veids ir plakanšūnu vēzis, kas ir piecas reizes retāks nekā bazālo šūnu audzējs.

Mediķi aicina saulē nēsāt cepuri un saules brilles, kā arī nepiemirst par aizsargkrēmiem. Bērni līdz trīs gadu vecumam ir īpaši jāsargā no saules. Uzmanīgiem jābūt arī cilvēkiem ar gaišu ādu, cilvēkiem pusmūžā, no apdegumiem cietušajiem, kā arī tiem, kas bieži apmeklē solāriju.

Īpaši uzmanīgiem pret ādas veidojumiem jābūt cilvēkiem:
• ar gaišu ādu, blondiem matiem, zilām vai zaļām acīm - tā saucamais I un II fototips, kam slikti veidojas iedegums, bet kas ātri apdeg saulē;
• pusmūžā no 40 gadiem, jo dzīves laikā uzkrātais ultravioletais starojums summējas, piemēram, melanomu visbiežāk konstatē 40 līdz 60 gadus veciem cilvēkiem;
• kuriem dzīves laikā bijuši saules apdegumi, īpaši bērnībā un pusaudžu vecumā (īpaši smagas formas ar pūšļiem);
• kuriem ir liels ādas pigmentēto veidojumu skaits kopš bērnības;
• kuri daudz sauļojas saulē vai bieži apmeklē solāriju (vairākas reizes mēnesī);
• kuri strādā saulē, piemēram, celtnieki, dārznieki, lauku darbu strādnieki, sētnieki;
• kuri strādā iekštelpās, bet brīvo laiku pavada saulē – piemājas dārzā vai sportojot, piemēram, spēlē golfu, sērfo;
• kuriem jau bijušas ādas audzēju ļaundabīgās formas;
• kuru tuvākiem radiniekiem (tēvam, mātei, brālim, māsai) atklāti ādas vēža gadījumi;
• kuriem veikta audu vai orgānu transplantācija, HIV pacienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!