Foto: Reuters/Scanpix
Saaukstēšanās ir akūta vīrusa infekcija. Tā rodas, kad vīruss ir iekļuvis augšējo elpošanas ceļu gļotādā un izsauc iekaisuma reakciju, kas var izraisīt vairākus simptomus - paaugstinātu temperatūru, šķaudīšanu, sāpes kaklā, sausu klepu un iesnas. Slimība parasti norit bez komplikācijām un slimošanas ilgums vairumā gadījumu ir septiņas dienas. Tikai ceturtajai daļai slimnieku saaukstēšanās var ilgt līdz pat divām nedēļām.

Saaukstēšanās visbiežāk rodas, ja cilvēks ir piedzīvojis straujas temperatūras maiņas. To rezultātā aktivizējas vīrusi un tiek izraisīta saslimšana. Saaukstēties ir iespējams arī tad, ja cilvēkam ir bijusi fiziska vai garīga pārpūle, nepietiekams miega daudzums un nepilnvērtīgs uzturs, kā arī paaugstināti stresa apstākļi. Saaukstēšanās simptomi ir atkarīgi no organisma reakcijas uz vīrusu infekciju. Visbiežākie saaukstēšanās simptomi ir aizlikts deguns, šķavas, sāpes kaklā, klepus, nogurums, iespējama paaugstināta temperatūra un reizēm galvassāpes.

8 padomi, kā izvairīties no saaukstēšanās: 1. Pēc iespējas mazāk apmeklējiet un ilgstoši uzturieties publiskās vietās, kur pulcējas daudz cilvēku - lielveikalos, sabiedriskajā transportā, tirgū un citviet.

2. Regulāri vēdiniet telpas - mājās, birojos. Tas ir sevišķi svarīgi to darīt, ja kāds no ģimenes locekļiem vai kolēģiem jau ir saslimis.

3. Vairāk uzturieties svaigā gaisā, regulāri nodarbojieties ar sportu - slēpojiet, slidojiet vai vienkārši dodieties pastaigā.

4. Regulāri mazgājiet rokas, īpaši pēc tam, kad ir bijusi saskarsme ar slimiem cilvēkiem, kā arī pēc tualetes apmeklējuma vai atnākot mājas no darba. Roku nosusināšanai izmantojiet vienreizējās lietošanas papīra dvieļus.

5. Pēc iespējas vairāk uzturā lietojiet šķidrumus - zāļu tējas, augļu sulas, minerālūdeni. Īpaši iedarbīgi ir šķīstošie dzērieni, kas arī satur C vitamīnu un paracetamolu.

6. Ēdiet C vitamīnu saturošus augļus un dārzeņus. Tas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Vitamīns C darbojas kā vīrusu iznīcinātājs, tas spēcina un organismā izstrādā pretvīrusu vielu interferonu. Pārāk aizrauties ar lielām devām gan nevajadzētu, jo ir iespējams to pārdozēt.

7. Lietojiet uzturā medu, jo tas satur būtiskas bioloģiski aktīvās vielas, kas palīdz izvairīties no saaukstēšanās. Tāpat uzturā vēlams lietot arī dažādus skābpiena produktus, jo tie satur mikroorganismus.

8.Tā kā stress ir vislielākais imūnsistēmas grāvējs, pats labākais pretvīrusu līdzeklis ir tā samazināšana.

Tiklīdz parādās saaukstēšanās simptomi, ieteicams sazināties ar ģimenes ārstu. Ģimenes ārsts palīdzēs noskaidrot, vai simptomi ir vienkārši saaukstēšanās izraisīti, vai arī ir pazīmes par citiem vīrusiem, kuru ārstēšanai nepieciešami īpaši medikamenti. Ikvienam no mums der atcerēties, ka slims cilvēks var inficēt arī citus - kā kolēģus, tā ģimenes locekļus, tāpēc slimniekam ieteicams palikt un veseļoties mājās. Ja jūs vai kāds cits no jūsu ģimenes locekļiem ir saaukstējies, gan apkārtējiem, gan pašam slimniekam noteikti jāievēro iepriekš uzskaitītie padomi. Cilvēkiem ar saaukstēšanās simptomiem nevajadzētu pašiem sākt lietot pretgripas medikamentus, jo nereti tiek jauktas akūtas respiratoras vīrusu saslimšanas un gripa. Pretgripas līdzekļus pareizi būtu lietot pēc gripas vīrusa identifikācijas konkrētam pacientam vai arī gripas epidēmijas laikā. Lai zāļu iedarbība būtu efektīvāka, medikamenti jālieto pirmajās stundās pēc saslimšanas un simptomu parādīšanās. Taču bez ārsta konsultācijas ir neiespējami noteikt diagnozi, tāpēc zvans vai vizīte pie ģimenes ārsta ir pirmais solis cīņā ar jebkuru vīrusu.

Raksts tapis tematiskās nedēļas "Saaukstēšanās"ietvaros, kas tiek rīkota sadarbībā ar "Olainfarm"  un "Gripofleks". Lasi un uzzini vairāk!

Padomus Jums sniedz Gripofleks -  Latvijā ražots kombinēts pretsāpju un pretdrudža līdzeklis ar patīkamu apelsīnu garšu. Nesatur cukuru. Ātrai gripas, saaukstēšanās un augšējo elpceļu iekaisuma simptomu mazināšanai, ieskaitot galvassāpes, sāpes ķermenī, drudzi, deguna un tā blakusdobumu aizsprostojumu, iesnas un šķaudīšanu.

Ārstēšana jāsāk pēc iespējas ātrāk, parādoties pirmajiem slimības simptomiem. Paciņas saturu šķīdina glāzē karsta ūdens un dzer siltu. Pieaugušajiem un pusaudžiem pēc 15 g.v. lietot pa vienai paciņai trīs reizes dienā, intervālam starp preparāta ieņemšanas reizēm jābūt ne mazākam par 4 stundām. Pacientiem ar nieru mazspēju - ne mazākam par 8 stundām. Maksimāla dienas deva - 3 paciņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!