Foto: Scanpix
Vai kādreiz esi jutusi sāpes locītavās pirms pērkona negaisa vai cīnījusies ar nepārejošu migrēnu ilgstoša sala periodā?

Mūsu ķermeņi spēj paveikt iespaidīgas un acīmredzami neizskaidrojamas lietas, un šai sakarā izdevums "Woman's Health" ir apkopojis deviņas dīvainākās spējas, kas patiesībā piemīt katram no mums.

Klusie laikapstākļu pareģotāji


Foto: PantherMedia/Scanpix

Nostāsti par cilvēku čīkstošajām locītavām nemaz nav vecu sievu pasakas, stāsta ķirurgs - ortopēds Roberts Taits.

"Kad tuvojas vētra, krītas atmosfēras spiediens. Tā rezultātā lielākajās ķermeņa locītavās esošie nervu receptori fiksē relatīvu locītavās esošā šķidruma paaugstināšanos, kas rezultējas pieaugošās sāpēs.

Protams, šādas periodiskas sāpes ir nepatīkamas, bet cilvēki, kam piemīt spēja tās sajust, vismaz zina, kad līdzi ņemt lietussargu," joko Taits.

Tavas acis var brīdināt par pārāk zemu ķermeņa temperatūru


Foto: DELFI

Ikviens cilvēks salstot drebinās, bet kā laikus noteikt, ka ķermeņa atdzišana var kļūt bīstama?

Izrādās, par nosalšanas draudiem liecina tieši acis. Brīdī, kad ķermeņa temperatūra nokritusies tik zemu, ka iespējami draudi cilvēka dzīvībai, tajās ieplūst asinis, tādējādi saglabājot atlikušo ķermeņa enerģiju koncentrētā veidā.

Šis process var rezultēties īslaicīgā aklumā, ko savulaik Antarktīdā piedzīvoja modele Keita Aptona, divdesmit grādu salā fotografējoties peldkostīmā.

Sirds – nākotnes pareģe


Foto: DELFI

Tava sirds nespēj noteikt precīzu kāzu datumu vai summu, ko saņemsi atpakaļ pēc nodokļu pārmaksāšanas, tomēr pētījumos atklāts, ka tā var pareģot iespaidīgus notikumus tavā dzīvē bez jebkādiem palīglīdzekļiem.

Kādā eksperimentā zinātnieku grupa tā dalībniekiem demonstrēja attēlu sēriju jauktā secībā, fiksējot cilvēku organisma reakciju uz notiekošo. Atsevišķi attēli bija neitrāli, savukārt citi veicināja aizrautīgas reakcijas rašanos, cilvēkam to pat neapzinoties.

Eksperimenta laikā pētnieki tā dalībniekiem konstatēja sirdsdarbības paātrināšanos jau desmit sekundes pirms stimulējošā attēla parādīšanas, kā rezultātā var secināt, ka sirds patiesi jūt nozīmīgu notikumu tuvošanos. Tāpēc ieklausies tajā!

Sievietes vagīna „domā” ātrāk nekā smadzenes


Foto: Shutterstock

Tev šķiet, ka lieliski apzinies brīdi, kurā kļūsti uzbudināta, tomēr kāds Nīderlandē veikts pētījums šo apgalvojumu apstrīd.

Tā laikā pētnieki sievietēm demonstrēja erotiskus video, un, izmantojot īpašas ierīces, konstatēja, ka vagīnā esošie dziedzeri ķermeņa dabisko lubrikantu izdala pirms  sievietes pašas apjauš, ka ir uzbudinājušās.

Ja gribi zināt, vai tevi mīl, ieskaties acīs


Foto: Publicitātes attēli

Ja vēlies savas jūtas paturēt noslēpumā, esot līdzās savam slepenajam sirdsāķītim, drošības labad uzturies spilgtā apgaismojumā! Redzot cilvēku, pret kuru jūti fizisku pievilkšanos, acu zīlīte izplešas, pateicoties nervu sistēmas īpatnībām.

Starp citu, šī īpatnība nostrādā, raugoties uz jebko, kas tev šķiet patīkams - arī gardu desertu vai skaistu saulrietu.

Deguns kā laika mašīna


Foto: PantherMedia/Scanpix

Spēju saost dažādus aromātus patiesībā var nodēvēt par katra cilvēka privāto laika mašīnu, jo tā smadzeņu garozas daļa, kas atbild par ožu, ir savienota ar limbisko sistēmu, kurā dzimst emocijas un glabājas dzīves laikā uzkrātās atmiņas

Tādējādi smaržas, atmiņas un sajūtas ir cieši savijušās, un tieši tāpēc nejauša vecmāmiņas iecienītā smaržu aromāta sajušana pat pēc divdesmit gadiem var likt tev izplūst asarās.

Tavas acis var pareģot pavasara iestāšanos


Foto: PantherMedia/Scanpix

Neraugoties uz ārā valdošo aukstumu, sajūtot acu sausumu un asarošanu, kas ir pirmie alerģiju vēstneši, zini, ka arī siltās dienas vairs nav aiz kalniem.

Ziedputekšņu un augu sporu skaits gaisā pieaug pirms laikapstākļu maiņas, kā rezultātā acis uztver jau to pirmās devas un sāk asarot un niezēt.

Supermena spēks slēpjas vēderā


Foto: PantherMedia/Scanpix

Stāsts par māti, kura spēj pacelt mašīnu, zem kuras iesprostots viņas bērns, nav tikai mīts. Smadzenēm signalizējot par briesmām, saasinās nervu sistēmas darbība, paplašinās acu zīlītes un izstrādājas adrenalīns.

Tāpat paātrinās sirdsdarbība, un palielinās izelpu skaits, pilnībā atslābinot gremošanas sistēmu, kas savukārt ļauj ar neticamu spēku saspringt muskuļiem.

Tiesa, šāda organisma pielāgošanās ārkārtas situācijām likumsakarīgi nav regulāra, tomēr krīzes brīžos ķermenis attiecīgi palīdz pats sevi izglābt.

Sāp galva? Mainīsies laiks


Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzi cilvēki, kuri cieš no migrēnas, ir īpaši jūtīgi pret laikapstākļu, kā arī gaisa temperatūras svārstībām, jo tās smadzenēs var izraisīt ķīmisko vielu izstrādāšanās disbalansu, ietverot arī serotanīna līmeņa krišanos, kas ir viens no biežākajiem migrēnas cēloņiem.

Šai sakarā speciālisti lielā aukstumā vai vējā iesaka uzturēties iekštelpās, tā izvairoties no nepārejošajām galvas sāpēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!