Foto: PantherMedia/Scanpix
Nagu sēnīšu infekcija ir visbiežāk sastopamā naga slimība - to novēro vairāk kā piecdesmit procentos gadījumos starp visiem izmainītajiem nagiem. Sēnīte var skart roku un kāju, kā arī abu ekstremitāšu nagus vienlaicīgi.

Visbiežāk sastopama ir kāju nagu un pēdu sēnīte, kas ir ļoti lipīga, jo izplatās ar sporu palīdzību, kuras aiz sevis atstāj cilvēki, kas ir sēnīšinfekcijas pārnēsātāji.

Sēnītes mikrosporas ir ļoti izturīgas - izdzīvo karstumā, aukstumā un neiznīkst pat ultravioletā un rentgena starojuma ietekmē, tomēr šo saslimšanu iespējams izārstēt. Vien šai gadījumā jārēķinās ar pašdisciplīnu, ilgstošu procesu un vēl citiem šķietamiem sīkumiem, uzsver "Veselības centra 4" Pēdu centra podoloģe Oksana Sviridenkova.

Lai slimību izdotos pieveikt ātrāk, kā arī netiktu inficēti citi ģimenes locekļi, ļoti svarīgi ir ievērot personiskās higiēnas normas - katram lietot savu dvieli, nemainīties čībām un, kamēr kaut vienam vēl joprojām ir sēnīšu infekcija, nestaigāt pa māju basām kājām.

Ja sēnīte ir vairākiem ģimenes locekļiem, tās ārstēšana jāveic vienlaikus, jo citādi tie, kas ir izārstējušies, atkārtoti inficējas no pārējiem. Ārstēšanas ilgums atkarīgs no tādiem faktoriem kā sēnītes veids, bojājumu apjoms, cilvēka vispārējais veselības stāvoklis, kā arī tā, cik atbildīgi un rūpīgi tiek ievēroti visi ārsta norādījumi.

Lai ārstēšana būtu sekmīga, tai jābūt kompleksai - jāveic ārstnieciskais pedikīrs, ārīga ārstēšana ar ziedēm un vēlams lietot arī preparātus iekšķīgi. Veicot tikai vienu no šīm ārstnieciskajām darbībām, rezultāta visticamāk, nebūs. Ir milzum daudz pretsēnīšu preparātu, taču medikamentu izvēli jāuztic ārstam - dermatologam, un tos jāpiemeklē atbilstoši sēnītes veidam, iepriekš veicot speciālas analīzes.

Tāpat vasarā un arī ziemā jārūpējas, lai kājas būtu sausas, jo mitrums provocē sēnītes attīstību. Tāpat arī pēc kāju mazgāšanas rūpīgi jāizslauka kāju pirkstu starpas. Jāpievērš uzmanība arī tam, ka sēnīšu infekcija var liecināt par to, ka organisma imunitāte ir novājināta. Tāpēc paralēli ārstēšanas procesam der padomāt, kā to uzlabot.

Jāatceras, ka sēnītes mikrosporas ir ļoti izturīgas un savu dzīvotspēju saglabā līdz gadam, tāpēc, uzsākot ārstēšanu, vajadzētu nomainīt apavus.

Tā kā tas varētu būt ne tikai finansiāli dārgs process, bet arī emocionāli sāpīgs, jo īpaši dāmām, kuras tos bieži vien veikalu plauktos meklē ilgi, lai pieskaņotu savam stilam, somai un visbeidzot visai garderobei, pastāv iespēja apavus dezinficēt.

Līdz šim apavu malas un zolītes apstrādāja ar 40% etiķskābes šķīdumu un uz divdesmit četrām stundām ievietoja celofāna maisiņā. Pēc tam apavus izsusināja un izvedināja no nepatīkamā etiķskābes aromāta. Tomēr šāda dezinfekcija nebija draudzīga apaviem un arī negarantēja pilnīgu sēnītes izskaušanu.

Tagad arī Latvijā ir iespējams apavus dezinficēt, pielietojot ierīci "KLENZ", kas par 99% samazina baktērijas, vīrusu un sēnīšu sporas. Turklāt šī iekārta ne tikai dezinficē sēnīšu slimību gadījumā, bet arī hiperhidrozes (svīstošu pēdu) un bromhidrozes (svīšana ar nepatīkamu aromātu) gadījumos.

Ar speciālas ventilēšanas sistēmas palīdzību apavos iekļūst ozons un nano sudraba daļiņas, kas novērš baktēriju un sēnīšu klātbūtni un noārda nepatīkamā aromāta molekulas. Ierīces lietošana ir videi draudzīga, ekonomiska un pilnībā nekaitīga. Procedūra ir saudzīga apaviem, jo netiek izmantots ne karstums, ne šķidrumi, ne ķimikālijas.

Lai pēdas pēc ārstēšanās atkārtoti nesaskartos ar patogēniem mikroorganismiem, kas atrodas zeķēs, arī tās vēlams nomainīt. Ārstēšanas laikā jāievēro higiēna, jādezinficē arī gultasveļa un dvieļi. Apaviem un zeķēm jāveic periodisku dezinfekciju - reizi mēnesī.

No 15. aprīļa līdz 31. maijam "Veselības centra" 4 Pēdu centrs (Kr. Barona iela 115, Rīga, tālr. 67847200) apavu dezinfekcijai, pielietojot "KLENZ" ierīci, piedāvā īpašas cenas, kā arī, nākot uz pēdu aprūpi, iespējams dezinficēt divus apavu pārus par viena cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!