Ar nepigmentēto ādas vēzi saslimušo skaits ierindojas stabilā pirmajā vietā starp visiem ļaundabīgā audzēja veidiem, apsteidzot pat tik izplatītās onkoloģiskas saslimstības kā krūts vēzi, plaušu vēzi un kolorektālo jeb zarnu vēzi, liecina 2012.gada dati, portālu "Delfi" informē Biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" pārstāvji.

Lai vērstu sabiedrības un atbildīgo institūciju uzmanību uz ultravioleto staru iedarbību uz cilvēka organismu un katastrofālo situāciju Latvijā, ādas vēža jomā, mēneša garumā risinājās kampaņa "Dzīvo ar veselu ādu". Kampaņas organizatori uzsver, iedzīvotāju interese bija milzīga un darbs pie iedzīvotāju izglītošanas un atbildīgo institūciju iesaistīšanas jautājuma risināšanā, turpināsies.

Kampaņas ietvaros tika nodrošināts bezmaksas tālrunis uz kuru varēja zvanīt ikviens Latvijas iedzīvotājs, konsultējoties par savu ādas stāvokli. Vienlaikus iedzīvotājiem bija iespēja izmantot dermatologu konsultācijas visā Latvijā. Kā liecina kampaņas rezultāti, iespēju saņemt konsultācijas izmantoja gandrīz 1500 cilvēku. Pārbaužu rezultātā tika konstatēti jauni saslimšanas gadījumi.

"Pašlaik rezultāti vēl tiek apkopti, jo ir jāapzina visi dermatologi, apkopojot gūtos rezultātus vizīšu laikā. Taču jau pirmie rezultāti palielina mūsu bažas par iedzīvotāju ādas stāvokli. No vairāk kā 103 pacientiem, kuriem tikai vienā klīnikā tika veikts ādas skrīnings, 14 ir atrastas bazālo šūnu karcionamas un vēl 52 pacientiem konstatēts aktīniskās keratozes. Gan aktīniskā keratoze, gan bazālo šūnu karcinoma pieder nepigmentētā tipa ādas vēzim, kas nozīmē, ka no 103 pacientiem ļaundabīgi veidojumi tika konstatēti vairāk kā 64%", situāciju skaidro biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" valdes priekšsēdētājs, dermatologs Dr. Raimonds Karls.

Lai samazinātu iedzīvotāju risku saslimt ar ādas vēzi kā arī samazinātu ādas vēža gadījumu skaitu, biedrība "Dermatologi pret ādas vēzi" ar rakstisku iesniegumu ir vērsusies Veselības ministrijā, Ministru kabinetā, Veselības inspekcijā un citās institūcijās, vēršot to uzmanību uz satraucošo situāciju Latvijā un sniedzot savus piedāvājumus par veicamajām aktivitātēm, dermatoonkoloģiskās situācijas uzlabošanā. Kā skaidro dermatologs Dr. Raimonds Karls, oktobra beigās, Veselības ministrijā paredzēta starpinstitūciju sanāksme, kurā tiks skatīts jautājums par saslimstības riskiem ar ādas vēzi un iespējām labot esošo situāciju.

"Iedzīvotājiem ir tiesības zināt patiesu informāciju par kaitīgo ultravioleto staru ietekmi uz organismu, par riskiem un kaitējumu, ko rada gan mākslīgais, gan dabīgais ultravioletais starojums. Tāpat patērētājiem ir tiesības gūt patiesu informāciju par sniegtajiem pakalpojumiem un visbeidzot ievērot katra iedzīvotāja tiesības būt informētam par savas veselības apdraudējumiem. Mēs ļoti ceram, ka atbildīgās institūcijas saklausīs mūs. Ādas onkoloģisko slimību ārstēšana gulstas uz valsts budžeta un nodokļu maksātāju pleciem. Tādējādi esošā situācija nav neviena interesēs, ne valsts, ne iedzīvotāju. Mēs aicinām atbildīgās Valsts institūcijas un nevalstiskās organizācijas uzsākt dialogu ar mērķi samazināt Latvijas iedzīvotāju risku saslimt ar ādas vēzi, kopīgiem spēkiem samazinot ādas vēža gadījumu skaitu Latvijā", informē Dr. Raimonds Karls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!