Foto: PantherMedia/Scanpix
Jūtot muguras sāpes, visbiežāk uzskatām, ka esam sasirguši ar kādu hronisku kaiti, sastiepuši muskuļus vai izmežģījuši skriemeļus. Patiesībā sāpes var radīt arī gluži ikdienišķi paradumi, par kuriem pat neaizdomājamies. Turpinājumā portāla "Fitnea" apkopotie ieradumi, kas kaitē muguras veselībai.

Smagumu nesabalansēšana


Foto: PantherMedia/Scanpix
Viens no biežākajiem muguras sāpju cēloņiem sievietēm ir smagas rokassomiņas nēsāšana uz viena pleca vai elkoņa. Eksperti brīdina, ka tas var izraisīt ne tikai sāpes un diskomfortu, bet arī kaulu deformēšanos, kas savukārt ir cēlonis vēl nopietnākām veselības problēmām. Lai no tā izvairītos, pārskati savas somiņas saturu, kā arī atceries par svara pārnešanu no vienas rokas uz otru.

Ar vai bez papēžiem?


Foto: PantherMedia/Scanpix
Muguras veselībai kaitē gan pārāk augstu papēžu valkāšana, gan atteikšanās no tiem vispār. Ja esi zemu apavu cienītāja, atceries, ka tie neļauj vienmērīgi sadalīt svaru, kas jānes pēdai, radot nepareizu slodzi, kas, visticamāk, rezultēsies kāju un muguras sāpēs. Būtiski, ka papēžu augstums, kas ērts katrai sievietei, gan ir individuāli atšķirīgs. Kas der vienai, nederēs citai, tāpēc eksperti iesaka variēt ar dažāda augstuma apaviem, atrodot sev ērtāko.

Emociju smagums


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētnieki atklājuši, ka negatīvu emociju turēšana sevī bieži vien rada fiziskas sāpes mugurā ne tikai tās plecu, bet arī jostasvietas daļā. Ja arī tevī ilgu laiku krājies aizvainojums vai dusmas, centies no šīm emocijām atbrīvoties, tā darot labu ne tikai garīgajai, bet arī fiziskajai veselībai.

Pārāk ilga „aizsēdēšanās”


Foto: PantherMedia/Scanpix
Sēdēšana rada par 50 procentiem lielāku spiedienu mugurai nekā stāvēšana. Lai izvairītos no tās sekām, centies ievērot pēc iespējas pareizāku pozīciju, atrodoties 130 grādu leņķī, kā arī sēžot uz piemērota un atbalstu sniedzoša krēsla, kas ļauj justies komfortabli. Tāpat ir īpaši svarīgi laiku pa laikam izvingrināt muskuļus un izstaipīties, uzsver eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!