Foto: RIA Novosti/Scanpix
Pētnieki noskaidrojuši, ka enerģijas dzērieni, kas satur augstu kofeīna līmeni, maina sirds sišanās ritmu un sitienu veidu, kā arī izraisa sirds slimības, kurām visbiežāk ir letālas sekas, vēstī "Daily Mail".

Minētie secinājumi iegūti Vācijā, veicot pētījumu, kurā piedalījās 18 aptuveni 27,5 gadus veci cilvēki. Tika konstatēts, ka stundu pēc enerģijas dzēriena iedzeršanas viņu sirdis sitas nevienmērīgā ritmā ar daudziem pārsitieniem, asinīm tiekot pārpumpētām krietni straujāk nekā parasti. Jāpiebilst, ka enerģijas dzēriena sastāvā bija taurīns (400mg/100ml) un kofeīns (32 mg/100 ml).

"Līdz šim enerģijas dzērienu ietekme uz sirdi nav bijusi plaši pētīta. Zinām, ka tie satur trīs reizes vairāk kofeīna nekā tase kafijas vai glāze kokakolas, tomēr šis atklājums ir īpaši svarīgs cilvēku veselībai. 

Enerģijas dzērienus lieto daudzi un, ja to dara bieži, negatīvas un pat letālas sekas, ir viens no paredzamākajiem iznākumiem. Tie pilnībā izjauc sirds sišanās ritmu, paātrina pulsu un kaitē orgānu un smadzeņu apgādāšanai ar skābekli," uzsver pētījuma vadītāji.

Pētnieki arī piebilduši, ka vēlas noskaidrot ilgumu, kādā enerģijas dzērienu ietekme saglabājas uz organismu, tādēļ jau tuvākajā laikā tiks veikti papildu pētījumi.

"Bērniem un cilvēkiem ar sirds veselības problēmām enerģijas dzērieni ir pilnībā jāizslēdz no lietošanas uzturā. Ir pilnīgi skaidrs, ka tie rada aritmiju, kas papildina manis iepriekš nosaukto seku klāstu. Tāpat kategoriski jāaizliedz alkohola lietošana kopā ar enerģijas dzērieniem kokteiļos. Diemžēl pagaidām nav likumu, kas to kontrolētu," teic profesori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!