Foto: PantherMedia/Scanpix
Amerikas pētnieki atklājuši, ka orālās kontracepcijas lietošana par 50 procentiem paaugstina risku saslimt ar multiplo sklerozi, vēstī "Daily Mail".

Tāpat zinātnieki uzskata, ka augstāks risks saslimt ar šo slimību ir jaunām sievietēm, kurām ir liekais svars – tas rada hormonālu disbalansu organismā.

Multiplā skleroze ir smaga centrālās nervu sistēmas slimība, kuras rezultātā organisma imūnsistēma uzbrūk pati sev. To simptomu smaguma pakāpe variē no minimāliem centrālās nervu sistēmas darbības traucējumiem līdz pilnīgai slimnieka nespējai par sevi parūpēties, teic speciālisti.

Slimības korelācija ar orālo kontracepciju atklāta pētījumā, kurā piedalījās 305 jaunas sievietes, kurām pēdējo trīs līdz piecu gadu laikā konstatēta multiplā skleroze un kuras lieto orālo kontracepciju. Viņām veikto analīžu rezultāti tika salīdzināti ar 3050 sieviešu nodoto analīžu rezultātiem, kurām slimība nav konstatēta.

Rezultātā tika secināts, ka tieši orālā kontracepcija pusē slimības gadījumu izsaukusi tās attīstīšanos. Tāpat novērota arī liekā svara korelācija ar multiplo sklerozi. Tā iemesls ir paaugstināts leptīna, hormona, kas izstrādājas taukaudos un regulē apetīti, daudzums organismā, brīdina speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!