Foto: PantherMedia/Scanpix
To, cik būtiski ir zināt sava ķermeņa formas tipu, apzinās katra sieviete. Kā nekā, tā ir atslēga gaumīgam apģērbam. Bet, vai esat aizdomājušies, kā ķermeņa forma ietekmē veselību? Šajā rakstā tematiskās nedēļas "Svara zaudēšana - ar mītiem pret zināšanām!" ietvaros apkoptas tās ķermeņa formas, kurām pastiprināti jāpievērš uzmanība pareiza uztura un aktivitāšu režīma izveidē.

Ābolveida forma ar tauku krājumiņiem vēdera rajonā rada paaugstinātu risku saslimt ar sirds un asinsrites slimībām, kā arī ar diabētu.

Kopējais svars var būt normas robežās, bet intra-abdominālais tauku slānis, kas pārklāj iekšējos orgānus, ir pārāk biezs. Tauku šūnas ar aknu palīdzību spēj iekļūt asinsritē un nogulsnējas artēriju sieniņās, tās sašaurinot un palielinot arteriālo asinsspiedienu.

Ābolveida ķermeņa formas īpašniekiem rūpīgi jāseko līdzi holesterīna līmenim asinīs, kā arī jāsamazina cukura patēriņš.

Bumbierveida formas īpašnieku organisms ir ar tendenci uzkrāt liekos kilogramus, tādējādi radot vēlmi izmēģināt dažādas diētas, kuru dēļ ir svārstīgs ķermeņa kopējais svars.

Ieteicamas regulāras, nelielas maltītes un sabalansēts uzturs bez badošanās kūrēm, kas kaitē organismam.

"Stabiņš" ar tievām kājām un rokām ne vienmēr nozīmē veselības traucējumus - dažos gadījumos tā ir ģenētiska īpatnība, kuras dēļ veidojas smalkas ekstremitātes.

Biežākos gadījumos tas gan norāda uz pazeminātu muskuļu masu, kas paaugstina risku saslimt ar sirds slimībām. Nepieciešami treniņi muskuļu tonusam un masas palielināšanai un uzturs ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu.

Trijstūris - paplatināti pleci un šauri gurni. Paaugstinātā vielmaiņa ļauj ēst gandrīz visu, kas ienāk prātā. Virsnieru dziedzeri producē vairāk adrenalīna, kā citiem, tādēļ "trijstūri" ir ar noslieci uz ēdienu, kas satur daudz ogļhidrātus, lai sniegtu ātru enerģiju.

Raksts tapis sadarbībā ar veselīga dzīvesveida portālu KILO.LV

KILO.LV speciālisti piedāvā individuāli izstrādātus uztura plānus, kas ļauj ne tikai sasniegt savus mērķus, bet arī neliedz baudīt ēdienu. Receptes ir ērti pārskatāmas un pats plāns ir ērti modificējams, lai pielāgotos dažādām situācijām. Treniņu plāniem pieejami dažādi sarežģītības līmeņi,un tie tiek pielāgoti klientu treniņu apstākļiem un pieejamajam inventāram.

Veselīga dzīvesveida interneta platforma KILO.LV. Latvijā darbojas kopš 19. maija.

KILO.LV speciālisti piedāvā individuāli izstrādātus uztura plānus, kas ļauj ne tikai sasniegt savus mērķus, bet arī neliedz baudīt ēdienu. Receptes ir ērti pārskatāmas un pats plāns ir ērti modificējams, lai pielāgotos dažādām situācijām. Treniņu plāniem pieejami dažādi sarežģītības līmeņi,un tie tiek pielāgoti klientu treniņu apstākļiem un pieejamajam inventāram.  

KILO.LV aizsākumi meklējami Lietuvā, kad godalgotais bodibilderis un treneris Andrius Pauļukevičs atrada risinājumu šiem un citiem jautājumiem, kas nomoka ne tikai trenerus, bet arī veselīga dzīvesveida entuziastus.

Apvienojot mūsdienu tehnoloģijas un profesionāļu pieredzes krājumu šā gada sākumā Lietuvā tika radīts KILO.LT. 

Komandā iesaistītie treneri, dietologi, informācijas tehnoloģiju speciālisti un uzņēmējdarbības speciālisti izveidoja KILO tādu, kāds tas ir šodien: vienlaicīgi spējīgu apkalpot gandrīz neierobežotu klientu skaitu, ievērojami lētāku un pieejamāku nekā citas alternatīvas. Servisa kvalitāte un ērtības ātri piesaistīja cilvēkus, tādēļ jau pēc 5 mēnešiem tapa KILO.LV (www.kilo.lv) - īpaši pielāgots Latvijas iedzīvotājiem.

Fizisko aktivitāšu dēļ nepieciešams paaugstināt olbaltumvielu apjomu uzturā, lai nodrošinātu muskuļu atjaunošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!