Foto: PantherMedia/Scanpix
Jaunībā šķiet, ka pasaule ir pilna iespēju, bet mēs paši - neuzvarami. Ja arī tu pret savu veselību attiecies visai vieglprātīgi, iepazīsties ar "Cosmopolitan" apkopotajām lietām, kas ikvienai sievietei par savu veselību jāzina pirms 30 gadu sasniegšanas.

Nebaidies ārstam vispirms piezvanīt 

Pirms dodies pie ārsta, tērējot gan laiku, gan līdzekļus, piezvani, informējot par savu veselības stāvokli un noskaidrojot, vai patiesi nepieciešama vizīte klātienē.

Pārstāj baidīties no zobārsta

Ja vēlies pēc iespējas ilgāk saglabāt pašas zobus, kā arī sejas formu, tiem netiekot izrautiem, regulāri apmeklē zobārstu! Laiki, kad no šīs vizītes bija jābaidās, ir palikuši tālā pagātnē.

Neaizmirsti par saules aizsargkrēmu

Iedegums, protams, izskatās skaisti, tomēr gluda un saulē nesavītusi āda pēc gadiem būs krietni augstākā vērtē.

Lieto alkoholu saprātīgi

Regulāri ejot izklaidēties un patērējot daudz alkohola, tu ievērojami kaitē ne tikai aknām, bet organismam kopumā. Alkohols kaitē normālai organisma funkcionēšanai, radot trauksmi, bezmiegu, aptaukošanos un virkni citu problēmu.

Miegs ir vērtīgs

Par tā vērtību un nozīmīgumu mūsu dzīves kvalitātē pat nav vērts diskutēt – jo ātrāk sapratīsi, ka pietiekams miega daudzums ir vitāli svarīgs, jo labāk!

Ūdens

Lai kā negribētos, ik dienas izdzer vismaz 1,5 litrus ūdens. Tavs organisms gavilēs!

Kampaņveida sportošana ir nogurdinoša

Ja trīs mēnešus sporto, četrus nedari pilnīgi neko un tad atkal centies atsākt ierastos treniņus, tavs organisms apjūk. Visgrūtākais ir uzsākt fiziskās aktivitātes – kad tas noticis, atliek vien turēties pie plāna, un sports ātri vien kļūs par pieradumu.

Kā zaudēt svaru?

Badojoties zaudējam nevis taukus, bet šķidrumu. Atsākot ēst normāli, svars nekavējoties atgriezīsies.

Ēdiens nav ienaidnieks

Ja pa dienu centies iztikt vien ar salātlapām, bet pirms gulētiešanas iztukšo visu ledusskapi, zināms, ka nākamajā rītā jutīsies šausmīgi. Ēdiens nav ienaidnieks, bet gan organisma degviela – iemācies to "uzpildīt" pareizi!

Neaizmirsti par izsargāšanos

Ja neesi monogāmās attiecībās, nekādā gadījumā neatsakies no prezervatīva lietošanas! Nevēlama grūtniecība un grūti ārstējamas slimības nav pāris baudas mirkļu vai slinkuma vērtas! 

Ja gribi būt laimīga, esi vesela

Veselīgs dzīvesveids likumsakarīgi korelē ar laimīgu un apmierinātu prātu, savukārt nelāgi ieradumi un neveselīgi paradumi rada depresiju un nomāktību. Tieši tik vienkārši!

Slimības ar laiku nepazudīs

Ir muļķīgi uzskatīt, ka veselības problēmas atrisinās laiks – ja kaut kas sāp, labāk laikus doties pie ārsta, nevis vēlāk cīnīties ar ielaistu problēmu.

Saudzē locītavas

Sporto pareizi un uzņem visas nepieciešamās uzturvielas – mošanās ar sāpošu ķermeni nudien nav patīkama.

Atmet smēķēšanu

Cigarete tev rokās nudien neizskatās seksīgi. Atmet šo ieradumu pēc iespējas ātrāk – gadiem ejot, no tā atbrīvoties kļūs krietni grūtāk.

Stress var iznīcināt

Atceries, ka neesi pārcilvēks. Arī tev nepieciešams atpūsties un "uzlādēt baterijas". Ja dzīvo nemitīgā stresā, tavs organisms palēnām tiek sagrauts.

Apmeklē ginekologu

Regulāras ginekologa vizītes un krūšu pārbaudes pat nav apspriežamas. Tā sievietes dzīvē ir tikpat obligāta lieta kā ēdiena un ūdens uzņemšana.

Pieraksti savus jautājumus

Pirms došanās pie ārsta, apdomā, ko vēlies noskaidrot – vizītes laikā tās, ļoti iespējams, var izkrist no prāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!