Izvēloties produktus, ko mums sniedz daba, organismam tos ir vieglāk pārstrādāt, turpretī, ja uzturā tiek lietota apstrādāta, "nedzīva" pārtika, tad organisms saskaras ar dažādām problēmām. Tā, piemēram, cukuru ikdienā var aizvietot ar dabīgiem saldinātājiem – stēviju, datelēm, medu vai kļavu sīrupu. Katram no tiem ir arī citas labās īpašības, kas palīdzēs uzlabot veselību.

Dateles

Foto: ČetrasSezonas.lv

Dateles iesaka uzturā lietot tiem, kuri cieš no aizcietējumiem, jo tās mīkstina zarnu saturu. Lai iegūtu vēlamo efektu un atbrīvotos no aizcietējumiem, dateles pirms lietošanas iesaka atstāt uz nakti ūdenī. Datelēs ir ļoti daudz šķiedrvielu, kas veicina zarnu trakta darbību.

Kaulu veselībai dateles iesaka lietot, jo tās satur ievērojamu daudzumu minerālvielu, kas ir nepieciešamas kaulu veselībai. Tās satur arī kauliem nepieciešamo magniju, varu, selēnu. Dateles iesaka lietot īpaši vecākiem cilvēkiem, kad kauli sāk novājināties.

Dateles ir arī labs enerģijas avots, jo satur dabīgos cukurus, kas ir glikoze, fruktoze. Tās iesaka lietot kā uzkodu starp ēdienreizēm, lai atjaunotu enerģijas rezerves.

Nervu sistēmas veselības uzlabošanai uzturā ir jāiekļauj dateles, jo tajās esošie vitamīni labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu. 

Arī sirds veselības uzlabošanai iesaka uzturā lietot dateles. Novājinātai sirdij tās iesaka pa nakti iemērkt ūdenī un apēst brokastīs. Dateļu sastāvā esošais kālijs palīdz arī samazināt insulta risku un izvairīties no citām sirds slimībām.

Stēvija

Foto: Shutterstock

Stēvija var pazemināt asinsspiedienu.Tā var palīdzēt cīnīties arī ar 2. tipa diabētu.

Šo cukura aizstājēju iesaka arī tiem, kas vēlās atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, jo tā nesatur ogļhidrātus un nenosēdīsies gurnos tauku veidā.

Tā kā stēvija ir daudz saldāka par cukuru, lai apmierinātu kāri pēc saldumiem, to nevajadzēs daudz.

Stēvija uzlabo arī vielmaiņu un veicina organisma attīrīšanos.

Kļavu sīrups

Foto: Shutterstock

Kļavu sīrupam piemīt antioksidanta īpašības, kas ir svarīgi, lai neitralizētu brīvos radikāļus, nodrošinot labu veselību. 

Sirds veselības uzlabošanai kļavu sīrupu iesaka, jo tā sastāvā ir cinks, kas palīdz rūpēties par sirds veselību. Cinks palīdz novērst dažādas asinsvadu un sirds slimības.

Kļavu sīrupu rekomendē uzturā lietot vīriešiem reproduktīvās veselības uzlabošanai. Minerālvielas, kas ir sīrupa sastāvā, piemēram, cinks palīdz rūpēties jo īpaši par prostatas dziedzeru veselību. Nepietiekams minerālvielu daudzums organismā var būt par iemeslu tādām saslimšanām kā prostatas vēzis.

Medus

Foto: PantherMedia/Scanpix

Medum ir pretiekaisuma iedarbība, tas var pat samazināt sezonālo alerģiju simptomus. Medus darbojas pat kā dabiska vakcīna, jo tā sastāvā ir ziedputekšņi, kas var organismā izstrādāt imūnrekaciju, kas ražo antivielas pret ziedputekšņiem.

Dabiskais neapstrādātais cukurs – fruktoze un glikoze, kas ir medus sastāvā, iekļūst asinsritē un ātri sniedz nepieciešamo enerģijas devu. Vienā karotē medus ir aptuveni 17 grami ogļhidrātu.
Šis saldais gardums arī var palīdzēt organismam uzsūkt kalciju, kas savukārt ir nepieciešams smadzeņu veselībai.

Medu iesaka pievienot arī matu maskām, lai novērstu matu izkrišanu un uzlabotu to veselību. Pateicoties medus antibakteriālajām īpašībām, tas var palīdzēt arī atbrīvoties no blaugznām

Idejas receptēm no dabīgi saldajiem produktiem:

Panforte ar tumšo šokolādi, pistācijām un vīģēm

Foto: Shutterstock
Panforte ir ļoti bagātīga un sātīga itāļu Ziemassvētku kūka. Tās sastāvā parasti ir
rieksti
, mandeles, medus, šokolāde, kaltēti augļi un garšvielas.

Lasīt vairāk

Bišu zelts - medus. Kādas ir tā labās un ne tik labās īpašības?

Foto: Shutterstock
Ieguvumu no medus lietošanas uzturā ir tik daudz, ka tos visus pat nevar uzskaitīt, tomēr arī pārspīlēt nevajag, jo tas satur ļoti daudz cukura, tāpat svarīgi izvēlēties dabīgas izcelsmes medu ar konkrētām īpašībām, ja vēlamies tiešām palīdzēt savam organismam.

Lasīt vairāk

Krēms brulē ar lavandām un medu

Foto: Shutterstock
Krēms brulē jeb brilē krēms
ir franču kulinārijas klasika. Tas ir tikpat tradicionāls kā lavandas lauki Francijas dienvidos. Šo abu lietu kombinācija rezultātā rada dievīgi gardu desertu, kas neatstās vienaldzīgu nevienu kārumnieku.

Lasīt vairāk

Veselīgais našķis - pašgatavoti musli batoniņi

Foto: Vida Press
Veselīgāk nekā konfektes, turklāt - ļoti labi zināms, kas "lācītim vēderā"!

Lasīt vairāk

Rieksti un žāvētie augļi uzturā: interesanti fakti un noderīgi padomi

Foto: PantherMedia/Scanpix
Ko tikai cilvēki neizmanto, lai pagatavotu gardu ēdienu?! Mūsdienās ir pieejami dažnedažādākie ēdieni un pārtikas produkti - katrā pasaules valstī ir savas ēdiena gatavošanas tradīcijas un īpatnības. Stabila vieta kulinārijā ir riekstiem un žāvētiem augļiem, ko izmanto gan kā atsevišķu piedevu, gan kā sastāvdaļu dažādu auksto un karsto ēdienu pagatavošanai.

Zemesriekstu-dateļu cepumi

Foto: Shutterstock
Katrā kumosā sajūtamie rieksti, rozīnes un dateles, padara šo cepumu garšu neatvairāmu. Jau tos gatavojot, radīsies vēlme ar pirkstu iebraukt mīklas bļodā.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot kļavu sīrupu un astoņi veidi, kā to izmantot

Foto: Shutterstock
Kļavu sula ir īsta dabas limonāde, jo tā var saturēt līdz pat 10% cukura, ne velti no kļavu sulas iegūst dabīgo saldinātāju - kļavu sīrupu. Izrādās, ka arī no mūsu platuma grādos tecinātās kļavu sulas iespējams pagatavot kļavu sīrupu, ilgstoši to vārot. Šis veselīgais kārums lieti noderēs ne tikai pie pankūkām vai brokastu putras, bet arī citu gardumu pagatavošanai.

Raksta veidošanā izmantoti materiāli no portāliem:  livescience.comauthoritynutrition.com,medicaldaily.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!