Foto: Shutterstock
Ilgstoši atrodoties tiešā saules staru ietekmē, var pasliktināties matu kvalitāte un tikt bojāta galvas āda. Tāpēc, lai mati nezaudētu savu mirdzumu un nekļūtu sausi un trausli, par tiem ir jārūpējas jau laicīgi – tos regulāri mitrinot un, ja nepieciešams, nēsājot galvassegu.

Nolaidība pret matu un galvas ādas veselību ilgtermiņā var atstāt patiešām ievērojamas sekas – mati var palikt trausli un lūstoši, zudīs to mirdzums un vijīgums. Laicīgi ievērojot pazīmes, kas liecina par saules staru radītajiem bojātiem, var nodrošināt efektīvāku iespējamo seku novēršanu un atjaunot matu veselību. 

Capital Clinic Riga matu atveseļošanas speciāliste, ģimenes ārste - triholoģe Inga Zemīte skaidro, ka pārmērīga pakļaušanās ultravioleto staru iedarbībai ir kaitīga gan cilvēka ādai, gan matiem.

Mats pēc būtības ir keratīna spirālīšu savijums, un šīs spirālītes kopā satur dažādas saites - gan sēra, gan ūdeņraža un jonu saites. Šo saišu skits un stiprums nosaka to, cik stiprs ir pats mats. Ultravioletie stari šīs saites pāršķeļ, negatīvi ietekmējot matu veselību, padarot to trauslu un porainu. Tāpēc var novērot, ka vasaras beigās mati parasti izbālē, kas notiek, "pateicoties" pigmenta zudumam, matam paliekot trauslākam. 

Tāpat speciāliste uzsver, ka īpaša vērība ir jāpievērš matiem, ja dodaties peldēties. Slapjš mats ir trauslāks un ievainojamāks, kā sauss, tāpēc pēc peldēšanās karstās vasaras dienās mati noteikti ir jāpasargā no tiešās saules staru ietekmes.

Pazīmes, kas liecina, ka mati cieš no saules staru ietekmes

Pirmā pazīme, kas liecina par ultravioleto staru kaitīgo ietekmi, ir tas, ka mati sāk izbalēt. Izmaiņas matu krāsas tonī saule var radīt pat nesen krāsotiem matiem. 

Īpaša uzmanība matu veselībai ir jāpievērš gaišas matu krāsas īpašniecēm – neraugoties uz to, vai tie ir dabiski gaiši vai krāsoti. Tāpat lielākam riskam ir pakļauti ķīmiski bojāti, gari un krāsoti mati. 

Gozējoties karstajā saulē, mati ne tikai izbalē, bet arī kļūst trausli, sausi un nespodri. To gali sāk šķelties un lūzt, jo mati ultravioleto staru ietekmē zaudē tiem tik nepieciešamās olbaltumvielas.

Tāpat mati var sākt pastiprināti izkrist. Pie tā var būt vainojama nolaidība rūpēs par galvas ādu, jo karstuma ietekmē tā paliek sausa, un kārtīgi netiek apasiņotas matu saknītes. Par to, ka galvas āda cietusi no saules staru ietekmes, var liecināt arī niezes parādīšanās un ādas lobīšanās. 

Kā pasargāt matus no saules staru ietekmes

Visieteicamākais veids, kā parūpēties par matu veselību, ir ikdienā nēsāt galvassegu, kas nodrošina pilnīgu aizsardzību no kaitīgo saules staru ietekmes. Iesaka izvēlēties tādu galvassegu, kas nebūtu pārāk stingra un nospiedoša.

Ikdienā matu aizsargāšanai var lietot arī dažādas eļļas, izsmidzināmos kondicionierus, matu maskas, balzāmus, šampūnus, kas ne tikai aizsargā no saules stariem, bet arī mitrina tos.

Ieteicams arī neuzturēties tiešā saules staru ietekmē laikā no pulksten 10 līdz pulksten 15.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!