Foto: Krista Dzidzēviča

Vasara noteikti ir aktīvā dzīvesveida laiks, kad nav jātērē nauda sporta zālēm, bet iespējams uzlabot savu veselību un formu, vakaros paskrienot tuvākajā parkā vai vingrojot piemājas dārziņā. Tagad vairākās Rīgas vietās uzstādīti bezmaksas trenažieri un nodrošinātas nodarbības treneru vadībā. Arī es devos sportot uz Lucavsalu un noskaidrot, cik brīvdabas sportotāju ir Rīgā un ko viņi šajos treniņos dara?

Uz darbu es dodos kājām un arī ceļu mājup mēroju garām autobusa pieturām, lai kustības ikdienā sanāktu vairāk. Uzskatu, ka šie ikrīta soļi uz ofisu pieskaitāmi sportiskam dzīvesveidam, tāpēc ar možu garu trešdienas vakarā devos uz Lucavsalu, kur līdz oktobra beigām notiek treniņi fitnesa trenera Roberta Radičuka vadībā.

Kad nonācu Lucavsalā, pamanīju, ka mani gaida apmēram desmit cilvēki un treneris, kurš draudzīgi aicināja pievienoties iesildīšanās posmam un sākt kustēties. Pirmās 15 minūtes mēs kārtīgi izstaipījām un iesildījām muskuļus, kas pēc garās darba dienas noteikti bija nepieciešams, lai par sportu vispār varētu sākt domāt.

"Ir svarīgi iesildīties, lai sagatavotu ķermeni un prātu gaidāmajai sportošanai. Savos treniņos iestiepju visas lielās locītavas, galvenos muskuļus, iesildīšanās laikā šī projekta ietvaros mēs parasti nedodamies maršrutā pa Lucavsalu, bet paliekam tepat pie kafejnīcas, ja nu kāds ir aizkavējies vai nevar mūs laikus atrast," paskaidroja fitnesa treneris.

Pēc iesildīšanās, kas šķita gana viegla, bet siltums muskuļos bija jūtams, devāmies tālāk pa Lucavsalu, vieglā skrējienā, kuru gan apgrūtināja spožā saule, bet vājuma pazīmes izrādīt nedrīkstēja, tikko bijām sākuši tikai sportot. Mani pārsteidza trenera uzdotie pietupieni un izklupieni kustībā, kas izskatījās gaužām viegli, bet to izpilde nu jau manāmi norādīja uz manām zemajām sportistes spējām, bet padoties nevēlējos.

Apstājoties turpat zālītē, izpildījām dažādus spēļu vingrinājumus, piemēram stājā uz abām rokām un kājām, iztaisnojot muguru, bija jāsasviecinās ar pieciem grupas dalībniekiem. Jutu, ka roku muskuļiem tā ir liela slodze, kā izpildot piepumpēšanos, jo poza ir tāda pati, tomēr prāts bija aizņemts ar sveicināšanos, tādēļ vingrojumu bija vieglāk izpildīt.

Foto: Krista Dzidzēviča

Treniņa otrajā daļā mēs sadalījāmies komandās, kur pildījām dažādas stafetes, skriešanas sacensības, kas atgādināja par vidusskolas sporta stundām. Tā noteikti bija laba taktika, jo vēlme apsteigt otru komandu, lika aizmirst par nu jau sāpošajām kājām un smago elpošanu. Jāatzīstas gan, ka mani apsteidza gan abi padsmitgadnieki, gan viņu mammas, tāpēc sporta nodarbības noteikti būtu jāturpina, nedrīkst taču palikt pēdējās rindās.

"Lai cilvēki nebaidās no tā, ka nav sportojuši ilgu laiku, lai nemāc šaubas, ka šeit visi būs sportisti vai tieši otrādi, visi ļoti lēni, tāpēc, ka šīs vairāk ir vingrinājumu paraugdemonstrējumu nodarbības. Ja pulcējas ļoti neviendabīga grupa, tad cilvēki tiek sadalīti komandās atbilstoši to spējām, lai visiem ērtāk," mani mierināja Radičuks.

Treniņu pēc kārtīgās slodzes, kas bija tieši šo komandas uzdevumu laikā, nobeidzām ar stiepšanos, kā jau tas pienākas.

Visapkārt skraida bērni, mazliet tālāk senioru pāris nūjo un kaut kur aiz kokiem spīd vakara saule, neviens sporta centrs nevar radīt tik patīkamu atmosfēru, kurā, uzlabojot veselību, atslābināties pēc ikdienas sēdošā darba un izkustēties svaigā gaisā.

Lieki piebilst, ka nākošajā rītā, veicot savu ikdienas maršrutu uz darbu, kāju muskuļi lika par sevi manīt, kas nozīmē vien to, ka iepriekšējā vakarā esmu godam sportojusi, tagad tikai jāturpina un to iesaku ikvienam.

Trenažierus izvietojusi Rīgas domes izpilddirekcija, bet Labklājības departaments sadarbībā ar Latvijas Tautas sporta asociāciju nodrošinājuši nodarbības. Sporta nodarbības treneru vadībā notiks katru pirmdienu Anniņmuižas parka un katru trešdienu Lucavsalas atpūtas parka teritorijā, pulksten 18.00, līdz 28.oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!