Foto: stock.xchng
Zobi jātīra divas reizes dienā, jānodarbojas ar sportu, lai pazaudētu liekos kilogramus, kafija jādzer tikai no rītiem, un, lai rokas būtu tīras, jāmazgā tās ar ziepēm. Pētījumos pierādīts, ka dažreiz, rīkojoties pretēji ierastajam, ir efektīvāk.

Iedzer kafiju un dodies gulēt


Foto: Shutterstock

Japānā veikts pētījums, kur atklāts, ka visproduktīvākā snauda ir tieši pēc kafijas iedzeršanas. Pētījuma dalībnieki sadalījās divās grupās. Pirmā grupa devās gulēt uz 20 minūtēm, otrā darīja tieši to pašu, tikai pirms tam izdzēra vienu, divas kafijas krūzes, kas pielīdzināms 200 miligramiem kofeīna. Pēc tam, pildot datorizētu testu, cilvēki, kas pirms gulētiešanas izdzēra kafiju, vieglāk varēja koncentrēties, bija možāki un uzrādīja labākus testa rezultātus. Kā tas iespējams?

Kofeīns iedarbojas tieši pēc divdesmit minūtēm, kad cilvēki jau atkal bija pamodušies. Kofeīns ir viela, kas pieder ksantīnu grupai, kurai pieder arī adenozīns. Adenozīns galvas smadzenēs veic centrālās nervu sistēmas bremzējošo funkciju, savukārt, kofeīns, būdams līdzīgs pēc struktūras, arī saistās ar tiem pašiem receptoriem galvas smadzenēs un tādējādi mazina adenozīna bremzējošo efektu un arī tieši stimulē galvas smadzenes, raksta zalesinfo.lv.

Paēd un neiztīri zobus

Foto: Shutterstock

Lai ielīstu mazāka izmēra biksēs, pieņemies svarā


Foto: Shutterstock

Un ar vārdu svars šoreiz domāta muskuļu masa. Visiem ir labi zināms, ka sportojot bieži vien ķermeņa izskats mainās, lai gan liekie kilogrami, uzkāpjot uz svariem, nekur nav pazuduši, tas ir tādēļ, ka muskuļi arī sver, tomēr tie aizņem mazāk vietas, līdz ar to 75 kilogramus viegla sportiste var nēsāt tikpat lielu bikšu izmēru kā 65 kilogramus viegla sieviete, kura nenodarbojas ar fiziskām aktivitātēm.

Svars abām sievietēm būtiski atšķiras, bet ķermeņa aprises ir līdzīgas. Lai pārbaudītu, vai rīta skrējieni visas vasaras garumā ir devuši rezultātus, nav jākāpj uz svariem, ir jāņem rokā mērlente.

Lai negribētos ēst, ir jāēd

Foto: Shutterstock

Našķojoties ar produktiem, kas satur maz ogļhidrātus,apetīte tikai palielinās.

Labāk apēst kādu siera šķēli, riekstus vai augļus, tajos ir vairāk kalorijas, bet tauki un olbaltumvielas radīs sāta sajūtu un dienas beigās, apēdot bagātīgāku ēdienu, bet mazākās porcijās, cilvēks būs tikai ieguvējs.

Kad vēders pilns, iedzer vēl ūdeni

Foto: Shutterstock

Kad cilvēks ir pieēdies, dzert ūdeni šķiet slikta ideja, jo tam fiziski vēderā nav vietas, bet tā nav taisnība.

Bieži vien, tas, protams, atkarīgs arī no uztura, ūdens nepieciešams, lai kuņģis barību varētu vieglāk pārstrādāt, kā arī dažreiz no nepietiekama ūdens daudzuma, vēders uzpūšanas un veidojas gāzes, radot sāpes pavēderē un pilnuma sajūtu, iedzerot glāzi ūdens, šī problēma viegli atrisinās.

Izvēlies saldinātu dzērienu, nevis diētisko

Foto: Shutterstock

Pastāv uzskats, ka saldinātie dzērieni, kas ir bez cukura, satur mazāk kalorijas, tāpēc tos var dzert, cik vien vēlas un lieki kilogrami neparādīsies, bet tā nav taisnība.

ASV veikts pētījums, kas pierādā, ka cilvēki, kas dzer saldinātus dzērienus bez cukura, apēda vairāk kalorijas ar pārtiku, kas uzņemta tajā pašā ēdienreizē. Cilvēkiem šķiet, ka, ja dzēriens garšo tieši tāpat, tikai uz iepakojuma rakstīts "bez cukura", tas palīdzēs atbrīvoties no liekajiem kilgramiem, un uzskatāms par veselīgu dzērienu, bet, jāatcerās, ka, ja garša nav mainījusies, bet cukurs samazināts, tur piejauktas citas ķīmiskas vielas, kas iespējams satur daudz kaloriju, lai garšas atškirība nebūtu jūtama.

Iedzer karstu tēju, lai atvēsinātos

Foto: Shutterstock

Parasti šķiet, ka lai atvēsinātos karstā laikā, jādzer kas auksts, bet tā nav taisnība.

Kad cilvēks iedzer karstu dzērienu, ķermenis sajūt temperatūras izmaiņas un palielina sviedru ražošanu. Tad, kad sviedri iztvaiko no ādas, cilvēks dabīgi atdziest. Lai arī maldīgi šķiet un ir sajūta, ka tad, kad svīst, kļūst vēl karstāk, bet tā vietā cilvēks atdziest.

Sporto, kad esi noguris

Foto: Shutterstock

Rakstīšana ar roku uzlabo atmiņu

Foto: stock.xchng

Šķiet, ka 21.gadsimtā, kad visa komunikācija ir datorizēta, neko vairs nav nepieciešams pierakstīt ar roku, jo šis process ir daudz lēnāks, iespējams pārstrādāt mazāk informācijas nekā lietojot datoru, bet tā nav taisnība.

Ne velti ir teiciens "Lai kaut ko iemācītos, informācija ir jāapstrādā", tādēļ vairākos pētījumos ir pierādīts, ka cilvēks labāk atceras informāciju, kuru gan klausās, gan izlasa, gan pieraksta.

Lai rokas būtu tīra, nelieto ziepes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Svarīgākais nelietot ziepes katru dienu. Tas šķiet absurdi, jo ziepes ir tās, kas rokas un ķermenis aizsargā no baktērijām, tomēr, ja ziepes lieto katru dienu, baktērijas pierod pie šādas vides un iemācās ķīmiskajā vidē izdzīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!