Foto: Shutterstock

Policistisku olnīcu sindroms (PCO) ir stāvoklis, kad sievietei ir hormonāla nelīdzsvarotība. Šis sindroms var izraisīt grūtības ieņemt bērnu, kā arī neregulāras mēnešreizes. PCOS nav dzīvībai bīstama slimība, bet var novest pie nevēlamām izmaiņām izskatā, kas izraisa diskomfortu. Par PCOS simptomiem un atveseļošanos konsultē ginekoloģe Dina Aldiņa.

Simptomi

  • Neregulāras, retas mensruācijas. Cikls varētu būt virs 30 dienām, smagos gadījumos menstruācijas vispār ir pāris reizes gadā;
  • novērots lieks apmatojums - uz vēdera, rokām un sejas;
  • pastiprināta piņņu veidošanās jeb akne gan uz muguras augšējās daļas, gan uz pleciem, krūtīm un sejas;
  • specifiskas izmaiņas, kas konstatējamas tikai ultrasonogrāfiski, tieši olnīcu policistika ir redzama šīs procedūras laikā, tās izskatās kā mazi cistveidīgi veidojumi olnīcās;
  • hormonālas izmaiņas;
  • jāpiemin, ka bieži vien, apskatot pacientu, var arī nebūt nekādas acīmredzamas vizuālas izpausmes.
"Dažreiz mēdz būt regulāras menstruācijas, nekādas izmaiņas vizuāli nevar redzēt, tikai sonogrāfiski vēlāk noskaidrojas, ka meitenei ir policistiskas olnīcas un būs grūtības palikt stāvoklī, jo nenotiek ovulācija, paaugstināta vīrišķo hormonu dēļ,'' skaidro ginekoloģe.
PCOS ir sliktāks pēc 40 gadu vecuma, jo, pamatojoties uz to, ka nedaudz palielināts vīrišķais hormons, šādām sievietēm ir lielāks risks saslimt ar infarktu, biežāk paaugstināts arteriālais spiediens un nedaudz augstāks krūts vēža risks.
Dina Aldiņa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!