Foto: Shutterstock

Sievietēm, kuras vēlas paplašināt ģimeni, noteikti ir zināmi dažādi padomi, kas bērniņa plānošanas laikā jāievēro, piemēram, jādzer mazāk kafiju un alkoholu, jāizvairās no stresa un uztraukuma. Ja vien tas būtu tik vienkārši! Tomēr pastāv arī citi neordināri ieteikumi, ko ievērojot, var uzlabot iespējas tikt pie mazuļa, raksta health.com.

Izvēlies jogu vai garu pastaigu smaga treniņa vietā

Foto: Shutterstock

"Sports ir svarīgs, bet pārāk liela slodze, nevis uzlabo fizisko formu, bet bojā to," skaidro ginekologs Džeims Grifs (James Grifo).

Grifs norāda uz dāņu pētījumu, kur 2012. gadā tika atklāts, ka sievietei, kura ikdienā piekopj intensīvus garu distanču sporta veidus, piemēram, skriešanu, peldēšanu, ātru riteņbraukšanu vismaz piecas stundas nedēļā, bija grūtāk palikt stāvoklī. Pētījumā tika atklāts, ka sievietes, kas ikdienas treniņa vietā izvēlas garu pastaigu vai mierīgu vakara izbraucienu ar divriteni, spēja palikt stāvoklī ātrāk.

"Bērna plānošanas laikā sievietēm labāk izvēlēties mierīgas sporta nodarbības, piemēram, kardio treniņus, jogu vai pilates," skaidro ginekologs.

Atsakies no pikantiem zivju ēdieniem

Foto: Shutterstock

Vajadzētu izvairīties no plēsīgo zivju, piemēram, zobenzivis, skumbrijas vai haizivis ēšanas. Okeāna iedzīvotāju pārtikas ķēdes augšgalā esošajās zivīs parasti ir augsts dzīvsudraba piesārņojums. Zobenzivis vai haizivs Latvijā nav tik iecienītas, bet no skumbrijām gan jāatsakās.

"Dzīvsudraba daudzums asinsritē vienmēr ietekmējis neauglību," saka reproduktīvā endokrinoloģe Šruta Malika (Shruti Malik).

Ieturi sātīgas brokastis, pusdienās un vakariņās ēd mazāk

Foto: Shutterstock

2013. gadā veikts pētījums, kurā noskaidrots, ka bagātīga rīta maltīte uzlabo auglību sievietēm, kurām ir neregulāras mēnešreizes.

Izraēlas pētnieki projektā iesaistīja 60 sievietes ar policistisku olnīcu sindromu - hormonu traucējumiem, kas skar līdz pat 10 procentiem sieviešu reproduktīvā vecumā.

Pētījuma dalībnieces tika sadalītas divās grupās, viena brokastīs uzņēma mazliet vairāk nekā pusi dienas kaloriju devu, proti, 980, otra daļa šo daudzumu apēda pusdienās. Pēc trīs mēnešiem, ''brokastu grupa'' uzrādīja augstākus ovulācijas rādītājus.

Nav svarīgi kādā pozā, bet gan - kad un cik bieži

Foto: Shutterstock

Pastāv mīts, ka bērna ieņemšanai vispiemērotākā seksa poza ir misionāru, jo tad esot lielāka iespēja palikt stāvoklī. "Tās ir pilnīgas muļķības, nav nekādu pierādījumu, ka pozas ietekmē grūtniecības iestāšanos, svarīgi ir nevis kā, bet kad un cik bieži tiek mēģināts ieņemt mazuli," skaidro Malika.

Pareizas bērna ieņemšanas laiks ir piecas dienas pirms ovulācijas un ovulācijas dienā, reproduktīvā endokrinoloģe iesaka. Pēdējo divu līdz trīs dienu laikā pēc ovulācijas ir lielākās izredzes palikt stāvoklī.

Guli pilnīgā tumsā

Foto: Shutterstock

Visiem ir zināms, ka jebkāda gaisma, pat tikai televizora un telefona spožais ekrāns ietekmē miega kvalitāti. Atklāts, ka tas ietekmē arī iespējas palikt stāvoklī. Veikts pētījums, kas atklāj, ka vakara gaismas iedarbība uz cilvēka organismu nomāc tā sauktā miega hormona melatonīna veidošanos. Šis hormons ir atbildīgs arī par sievietes olnīcu aizsargāšanu no brīvajiem radikāļiem, īpaši ovulācijas laikā.

"Ja sieviete vēlas palikt stāvoklī, šajā laikā noteikti svarīgi ir gulēt vismaz astoņas stundas un pilnīgā tumsā," norāda biologs Rusels Reiters (Russel Reiter).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!