Foto: Shutterstock
Dažiem pārtikas produktiem ir ļoti augsts termogēnisks efekts, tie burtiski sadedzina kalorijas. Tie ir produkti, ko lietojam ikdienā. Pareizi sabalansēts uzturs, veselīgs dzīvesveids un sportiskas aktivitātes ir pareizākā formula, kā zaudēt liekos kilogramus un pirms ziemas pasīvajiem mēnešiem neapvelties apaļākiem. Kas ir šie produkti, kādas ir to labās īpašības un kā tos pagatavot?

Pilngraudu produkti

Foto: Shutterstock

Organisms sadedzina divreiz vairāk kaloriju pārstrādājot pilngraudu pārtiku, īpaši to, kas bagāta ar šķiedrvielām, piemēram, auzas un brūnie rīsi.

No pilngraudu produktiem var izvēlēties to, kas garšo vislabāk. Tie ir:

  • kvieši;
  • mieži;
  • rudzi;
  • auzas;
  • kukurūza;
  • prosa;
  • griķi;
  • rīsi.
Lasi arī par pilngraudu iedarbību uz smadzeņu darbību.
Foto: Reuters/Scanpix

Liesa gaļa

Foto: Shutterstock

Olbaltumvielām ir augsts termogēnisks efekts. Cilvēks gremošanas laikā sadedzina aptuveni 30% kaloriju no pārtikas produkts daudzumā esošajām, piemērām, ja vistas krūtiņa satur 300 kalorijas, organisms sadedzina apmēram 90 kalorijas, lai to pārstrādātu.

Lasi arī par gaļas labajām īpašībām, gardākajām receptēm un veselīgākajām īpašībām.

Kura gaļa ir visveselīgākā? Speciālista padomi maltītes izvēlei

Foto: Shutterstock

Gaļa vienmēr bijusi neatņemama uztura sastāvdaļa. Tomēr daudzi izvēlas šo produktu no savas ēdienkartes izslēgt, lai gan tas ir svarīgs olbaltumvielu un vitamīnu avots. Mūsdienās gaļas kvalitāte, veidi un izcelsme krasi atšķiras, tādēļ iespējams apjukt izvēles, garšas un veselīguma dažādībā.

Lasīt vairāk

Zema tauku satura piena produkti

Foto: Shutterstock

Piena produkti ir bagāti ar kalciju un vitamīnu D, tie palīdz saglabāt un veidot muskuļu masu, kas ir svarīgi, lai nodrošinātu stabilu vielmaiņu.

Cilvēkiem, kuriem ir laktozes nepanesamība, iespējams izvēlēties alternatīvas. Par tām var lasīt rakstā par dažādiem pienu veidiem.

Mandeļu, rīsu un sojas piens – risinājums tiem, kam ir laktozes nepanesība

Foto: Shutterstock

Mūsdienās aizvien biežāk daudziem tiek novērota laktozes nepanesība, kas liedz baudīt govspienu un tā produktus. Par laimi, tam ir atrasti aizvietotāji – pienu veidi, kas nesatur laktozi, piemēram, – mandeļu, sojas un rīsu piens. Kurš gardāks un veselīgāks? Kuru izvēlēties? Gaumes lieta!

Lasīt vairāk

Zaļā tēja

Foto: Shutterstock

Dzerot četras tases zaļās tējas dienā palīdz sadedzināt gandrīz divus kilogramus divu mēnešu laikā. Uzlabojas arī vielmaiņa.

Lai ietaupītu laiku, zaļo tēju var uzglabāt arī ledusskapī un dzert aukstu.

Zaļā tēja:

  • nomierina;
  • samazina holesterīna un glikozes līmeni asinīs;
  • palīdz izvadīt taukus no organisma;
  • attīra organismu;
  • sniedz enerģiju;
  • tonizē nervu sistēmu.
Lasi arī par citām zaļās tējas labajām īpašībām un ietekmi uz organismu.

Veselīgākās zāļu tējas un to ārstnieciskais spēks

Foto: Shutterstock

Tēja ir ne tikai lielisks dzēriens, bet tā arī sniedz daudz ieguvumus veselībai. Daudzos gadījumos cilvēks no zāļu tējas var gūt daudz lielāku labumu nekā no tabletes.

Lasīt vairāk

Lēcas

Foto: Shutterstock

Viena porcija lēcu satur 35% no cilvēka ikdienas dzelzs devas. Apmēram 20% no mums ir dzelzs trūkums organismā, tādēļ par tā daudzumu ir svarīgi rūpēties ik dienu, jo kad trūkst uzturvielas, cilvēka vielmaiņa palēlinās, jo organisms nesaņem nepieciešamo.

Izmēģini gardas un veselības lēcu ēdienu receptes, ar kurām iepriecināt savus mīļos.

Veģetārais lēcu un rīsu plovs ar dārzeņiem

Veģetāru ēdienu cienītājiem šis plovs noteikti būs pārsteidzošs atklājums, taču tā labo garšu salikumu noteikti novērtēs arī gaļēdāji. Plovam ekosotisku garšu un patīkamu krēmīgumu piešķir kokosriekstu piens, savukārt lēcas un rīsi rada nepieciešamo sātīgumu. Ēdiena labākās garšu spēles izcels Lielvārdes Citra alus un Lielvārdes Ozolu alus, turklāt plovs lieliski garšos gan jau tikko pagatavots, gan jau nedaudz atdzisis.

Lasīt vairāk

Pusdienu omlete ar lēcām un brokoļiem

Gadās, ka lēcas izvārās pārāk daudz - apēd siltas, pēc tam uztaisi salātus - un vēl paliek pāri! Tā nu tapa šādas pusdienas - omlete ar lēcām un brokoļiem, kas šoreiz, starpcitu, arī bija palikuši pāri. It kā recepte tapa, apvienojot bļodiņas ar produktiem ledusskapī, bet rezultāts manuprāt ir atsevišķas receptes vērts, ne tikai no sērijas "ko iesākt ar pārpalikumiem".

Lasīt vairāk

Veģetārais lēcu un rīsu plovs ar dārzeņiem

Foto: Māris Lapiņš

Veģetāru ēdienu cienītājiem šis plovs noteikti būs pārsteidzošs atklājums, taču tā labo garšu salikumu noteikti novērtēs arī gaļēdāji. Plovam ekosotisku garšu un patīkamu krēmīgumu piešķir kokosriekstu piens, savukārt lēcas un rīsi rada nepieciešamo sātīgumu. Ēdiena labākās garšu spēles izcels Lielvārdes Citra alus un Lielvārdes Ozolu alus, turklāt plovs lieliski garšos gan jau tikko pagatavots, gan jau nedaudz atdzisis.

Lasīt vairāk

Asie pipari

Kapsaicīns ir čili piparu aktīvā viela, kas dod pipariem to asumu. Cilvēka ķermenis uzsilst un šajā laikā tiek sadedzinātas vairāk kalorijas.

Piparus var ēst dažādos veidos - svaigus, vārītus, žāvētus vai pulverveidā.

Avots: health.com.

Asie pipari iznīcina kuņģa videi nelabvēlīgas baktērijas. Šāda veida pipari palīdz arī atbrīvoties no liekā svara un dod papildu enerģiju organismam. Pipari satur daudz ēterisko eļļu, tāpēc tiem ir asa garša.

Izpētīts, kāpēc čili pipari palīdz dzīvot ilgāk

Foto: Shutterstock
Pētnieki Ķīnā septiņu gadu laikā veikuši plašu pētījumu, kurā konstatēts, ka tie ļaudis, kas regulāri ēda pikantus ēdienus dzīvoja ilgāk, nekā maigu ēdienu cienītāji. Vai tā ir patiesība un kas jauns atklāts par čili piparu?

Lasīt vairāk

Ietverot šos produktus savā ikdienas uzturā, paralēli sportojot un veltot pietiekami daudz laika miegam, vismaz sešas stundas, iespējams uzturēt sevi formā un neļaut sev pieņemties svarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!