Foto: Shutterstock
Lai veicinātu vecāku informētību par alkohola lietošanu nepilngadīgo vidū, kliedētu mītus un sniegtu vienkāršus padomus, kā runāt ar pusaudzi par alkohola lietošanu, Kuldīgā, Valkā, Aizkrauklē, Rīgā un Balvos notiks izglītojošs pasākums vecākiem "Pusaudzis un alkohols – kā runāt, atbalstīt, palīdzēt?".

Alkohola lietošana ir viens no galvenajiem riska faktoriem, kas saistīts ar nepilngadīgo traumatismu, pašnāvībām, vardarbību un citām problēmām. Līdz šim veiktie Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pētījumi liecina, ka regulāras alkohola lietošanas pieredze (vismaz 40 reižu) ir aptuveni 35 procentiem no 15–16 gadus veciem nepilngadīgajiem un dzīves laikā vismaz vienu reizi piedzērušies 65 procenti šīs vecuma grupas jauniešu.

Lai mazinātu alkohola lietošanu un pieejamību nepilngadīgo vidū, kopš septembra Veselības ministrija un SPKC īsteno informatīvo kampaņu "Lai būtu skaidrs!", kuras mērķis ir pakāpeniski mainīt sabiedrības attieksmi par alkohola lietošanu nepilngadīgo vidū un bērnu/pusaudžu alkohola lietošanu padarīt par sabiedrībā nepieņemamu uzvedību, kā arī aktualizēt jautājumus par alkohola samērā vieglo pieejamību tirdzniecības vietās un pieaugušo lomu šajā procesā.

"Vecākiem ir svarīgi jau laikus runāt par alkohola lietošanas problēmām ar saviem bērniem," uzsver Aija Pelne, SPKC Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītāja.

Alkohola lietošana un smēķēšana ir viens no veidiem, kā tiek provocēti vecāki. Bieži tā izpaužas pusaudžu centieni piesaistīt vecāku uzmanību.
Kristīne Mozerte, atkarību psiholoģe
Izglītojošais diskusiju cikls notiks informatīvās kampaņas "Lai būtu skaidrs!" ietvaros un norisināsies piecās Latvijas pilsētās. To vadīs un ar vecākiem diskutēs nozares vadošie speciālisti – narkoloģe Inga Landsmane un atkarību psiholoģe Kristīne Mozerte.

"Lai ģimenē saglabātu veselīgas un saprotošas attiecības, vecākiem ir jābūt sagatavotiem pusaudžu vecuma krīzēm, tajā skaitā eksperimentiem ar atkarību izraisošo vielu lietošanu, mācoties nezaudēt saikni ar bērnu," saka Inga Landsmane, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra ambulatori konsultatīvās nodaļas vadītāja.

"Alkohols un cigaretes ir pirmās apreibinošās vielas, kuras tiek izmēģinātas vēl pirms citām apreibinošām vielām. Visbiežāk šo vielu lietošana ir saistīta tieši ar jaunieša pašvērtējumu un viņa attiecībām ar vienaudžiem, viņa pašsajūtu ģimenes sistēmā, attiecībām ar vecākiem," skaidro atkarību psiholoģe Kristīne Mozerte. "Alkohola lietošana un smēķēšana ir viens no veidiem, kā tiek provocēti vecāki. Bieži tā izpaužas pusaudžu centieni piesaistīt vecāku uzmanību. Alkohola lietošanas radītās sekas ir saistītas ar bērnu un pusaudžu drošības saglabāšanas un nostiprināšanas jautājumiem. Vecākiem ir jābūt zinošiem un informētiem par atkarību izraisošām vielām un to lietošanas riskiem, lai iedrošinātu viņus runāt par šīm tēmām."

Lai ģimenē saglabātu veselīgas un saprotošas attiecības, vecākiem ir jābūt sagatavotiem pusaudžu vecuma krīzēm, tajā skaitā eksperimentiem ar atkarību izraisošo vielu lietošanu, mācoties nezaudēt saikni ar bērnu.
Inga Landsmane, narkoloģe
Pasākuma laikā vecākiem būs iespēja:
  • iepazīties ar informāciju, kāpēc alkohola lietošana pusaudžu vidū ir aktuāla problēma un kā tā ietekmē jauniešu attīstību;
  • saņemt praktiskus speciālistu ieteikumus, kā veidot sarunu ar pusaudžiem par alkohola lietošanas jautājumiem;
  • uzzināt, kā atpazīt pazīmes, kas liecina – pusaudzim radušās problēmas ar alkohola lietošanu;
  • dalīties pieredzē un saņemt individuālu speciālistu konsultāciju.

Pasākumu iespējams apmeklēt:

  • Kuldīgā – 4. novembrī Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centrā, 1905. gada ielā 10, sākums pulksten 17.30;
  • Valkā – 10. novembrī Bērnu un jauniešu centrā "Mice", Semināra ielā 27, sākums pulksten 17.30;
  • Aizkrauklē – 19.novembrī Aizkraukles novada ģimnāzijā, Lāčplēša ielā 21, sākums pulksten 17.30;
  • Rīgā – 24. novembrī "Birojnīcā", Dzirnavu ielā 84–k2, sākums pulksten 17.30;
  • Balvos – 25. novembrī Balvu Valsts ģimnāzijā, Dārza ielā 27, sākums pulksten 17.30.

Lai pieteiktos pasākumam, zvani pa tālruni 67625339 vai raksti uz bps@bps.lv.

Papildu informāciju meklē informatīvās kampaņas mājaslapā Skaidrs.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!