Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ierastā vakara vīna glāze bieži vien viegli dubultojas, kā arī alus kauss pie hokeja spēles ātri vien pārtop par alus kausu pie jebkuras televīzijas pārraides. Alkohols nelabvēlīgi ietekmē veselību, un ir daudzi cilvēki, kas nespēj lietot to minimālās devās, tādēļ bieži vien gudrākā izvēle ir atteikties no tā pavisam. Kas notiek organismā, kad cilvēks vairs nelieto alkoholu?

"Daudziem šāda izvēle var būt sarežģīta un grūta, jo nepieciešams gribasspēks, bet gala rezultāts ir tā vērts," skaidro Damons Raskins (Damon Raskin), sertificēts ārsts no Losandželosas, kas specializējas atkarību jautājumos.

Vīriešiem pieļaujamā optimālā dienas deva ir trīs līdz četras alkohola vienības, sievietēm – divas līdz trīs.
www.atbildigi.lv

"Kādu brīdi nelietojot alkoholu, pat ja tās ir tikai pāris nedēļas, cilvēks jutīsies krietni labāk. Šādi pārtraukumi īpaši ieteicami tiem, kuri mēdz iedzert vairāk, nekā ir noteiktais dienas limits," saka Raskins.

Alkohola vienības jeb devas Latvijā:

  • 1 glāzīte (30 g) degvīna = 1 deva
  • 1 glāzīte (50 g) liķiera = 1 deva
  • 1 glāze (150 g) sausā vīna = 1 deva
  • 1 pudele (0,5 l) gaišā alus = 1,5 devas
  • 1 pudele (0,5 l) tumšā alus = 2,5 devas
  • 1 pudele (0,7 l) sausā vīna = 6 devas
  • 1 pudele (0,5 l) liķiera = 10 devas
  • 1 pudele (0,5 l) degvīna = 15 devas
  • 1 pudele (0,7 l) degvīna = 20 devas

Devas norādītas noapaļotos skaitļos.

Vīriešiem pieļaujamā optimālā dienas deva ir trīs līdz četras alkohola vienības, sievietēm – divas līdz trīs. Tomēr tas nenozīmē, ka mierīgi un bez jebkāda riska var baudīt tādu daudzumu katru dienu. Ne sievietei, ne vīrietim nevajadzētu pārsniegt maksimālo dienas devu – piecas vienības.

Avots: Atbildigi.lv

Šādu izvēli nepieciešams apsvērt arī tad, ja redzams, ka alkohola lietošana ietekmē darba spējas, grauj personīgās attiecības vai veselību, raksta Prevention.com.

Uzlabojas miegs

Foto: Shutterstock

Nesens pētījums žurnālā ''Alkoholisms: Klīniskie un eksperimentālie pētījumi'' (Alcoholism: Clinical and Experimental Research) atklāja, ka alkohola lietošana pirms gulētiešanas palielina alfa viļņus smadzenēs – darbība un stāvoklis, kādā smadzenes atrodas, kad cilvēks ir nomodā, bet atpūšas.

Smadzeņu viļņiem ir dažādas klasifikācijas:

Kad cilvēks ir aktīvs un pilnīgi nomodā, smadzeņu viļņu biežums ir 14 līdz 21 reizes sekundē. To sauc par betas stāvokli.

Lai gan bieži vien dzirdēts, ka alkohols daudziem palīdz iemigt, un vīna glāze pirms došanās gulēt garantēs saldu miegu, tas patiesībā palīdzēs cilvēkam iemigt, bet pēc tam miegs būs caurs un traucēts.

Kad cilvēks ir relaksējies, gatavojas aizmigt, smadzeņu viļņu biežums samazinās no 7 līdz 14 reizēm sekundē – tas ir alfas stāvoklis.

Kad mēs aizmiegam, smadzeņu viļņi ir vēl retāki. Vieglu miegu sauc par teta stāvokli. Tas ir no 4 līdz 7 smadzeņu viļņiem sekundē, un dziļš miegs ir delta ar mazāk nekā 4 viļņiem sekundē.

Tātad, ja gulēšanas laikā smadzeņu viļņi atrodas alfas stāvoklī, tas liecina par miega traucējumiem, cilvēks naktī vairākkārt pamostas un no rīta jūtas noguris.

Cits pētījums atklāj – lai gan bieži vien dzirdēts, ka alkohols daudziem palīdz labāk gulēt, un vīna glāze pirms došanās pie miera garantēs saldu miegu, tas patiesībā palīdzēs cilvēkam iemigt, bet pēc tam miegs būs caurs un traucēts. Vislabāk ir atteikties no alkohola pavisam, kas varbūt cilvēkiem, kuri pieraduši pirms gulētiešanas izbaudīt glāzi vīna, būs grūtāk, bet, domājot par nākotni, tas ir tikai ieguldījums un svarīgs ieguvums savai veselībai.

Mazākas ēdiena porcijas – tievāks viduklis

Foto: DELFI

Pētījums, kas publicēts ''Amerikas uztura žurnālā'' (American Journal of Nutrition), pierāda, ka alkohols ir viens no lielākajiem apetītes rosinātājiem un liekā svara veicinātājiem. Ne tikai tādēļ, ka pašā alkoholā ir daudz kaloriju, bet arī tādēļ, ka tā iedarbībā cilvēkam gribas apēst vairāk, nekā prasa organisms.

Žurnālā ''Aptaukošanās'' (Obesity) publicēts pētījums, kas pierāda, ka alkohols pastiprina cilvēka maņas, īpaši sievietēm, tādēļ tās, izdzerot pavisam nelielu alkohola devu, patērēja par 30% vairāk pārtikas, nekā tad, ja pie maltītes dzēra ūdeni.

Sievietes ir jūtīgākas pret smaržu un garšu, tādēļ alkohola ietekmē rokas pašas sniedzas pēc dažādiem gardumiem.

Pie pusdienām dzerot ūdeni, tiks mazāk apēsts un neveidosies svara problēmas, bet vīna glāze katru vakaru var nemanāmi likt apēst vairāk, nekā nepieciešams.

Samazinās svars, bet parādās jaunas cukura alkas

Foto: LETA

Ja cilvēks ir pieradis pie saldajiem alkoholiskajiem dzērieniem, tos pēkšņi pārtraucot lietot, iespējams, organisms kādreizējo cukura deva vēlēsies aizstāt ar ko ko citu.

Viens Margaritas kokteilis var saturēt 300 kaloriju vai pat vairāk. Pina Coladā var būt pat 450 kalorijas. Cukura daudzums atkarīgs no piejaukto sīrupu daudzuma.

Kāds pētījums atklāj, ka vīrieši dienā ar alkoholu tiešām arī uzņem vidēji 450 kalorijas, sievietes – 300. Ja tiek svinēta kāda jubileja, iespējams parēķināt, cik dzērieni izdzerti un cik kalorijas ir uzņemtas. Atsakoties no alkoholiskajiem dzērieniem, dienā uzņemto kaloriju skaits samazinās, un līdz ar to arī svars.

Jebkurā sezonā dabīgie un ar veselīgo cukuru bagātinātie našķi atšķiras, galvenais ir nepadoties kārdinājumam un neēst veikalā nopērkamās konfektes, kūkas un citus saldumus, lai aizstātu cukura kāri, kas kādreiz tika izdzerta kopā ar dienišķo ikvakara glāzi vīna.

Šādas sajūtas ir ļoti mānīgas un var cilvēkam ar vāju raksturu likt vairāk ēst saldumus, kas var izraisīt svara problēmas un aptaukošanos.

Ja ir vēlme apēst ko saldu, tas ir jādara, tikai jāizvēlas veselīgs našķis, kas varētu būt:

  • burkāns;
  • kāposts;
  • ābols;
  • biete;
  • ķirbis.
Protams, ka der arī citi augļi un dārzeņi. Jebkurā sezonā dabīgie un ar veselīgo cukuru bagātīgie našķi atšķiras, galvenais ir nepadoties kārdinājumam un neēst veikalā nopērkamās konfektes, kūkas un citus saldumus, lai apslāpētu cukura kāri, kas kādreiz tika izdzerta kopā ar dienišķo ikvakara glāzi vīna.

Veselīga sejas āda

Foto: Shutterstock

Jau dažas dienas pēc tam, kad cilvēks, kurš regulāri dienu pabeidz ar alkoholisku kokteili, atmetis slikto ieradumu, pamanīs, kā izmainījusies viņa sejas āda.

''Tā noteikti kļūst mitrāka un maigāka, tāpēc, ka alkohols ir diurētiķis, kas izraisa pastiprinātu urinēšanu un šķidruma izvadīšanu no organisma,'' saka Raskins.

Diurētiķi jeb urīndzenoši līdzekļi ir jebkuras vielas, kas stimulē urīna izdalīšanos.

Alkohols arī samazina antidiurētiska hormona ražošanu, kas palīdz organismam absorbēt ūdeni, tāpēc, līdzko no grādīgo dzērienu lietošanas cilvēks ir atteicies, ūdens daudz labāk uzsūcās organismā, kas redzams arī sejas ādā.

Ja cilvēkam ir ādas slimības, piemēram, blaugznas, ekzēma vai rozācija, pārtraucot lietot alkoholu, slimības stāvoklis var uzlaboties. Protams, slimības nebūs iespējams izārstēt, tikai pārtraucot dzert grādīgos dzērienus, bet alkohola lietošana noteikti neuzlabo situāciju.

Samazinās vēža risks

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nacionālā vēža institūta dati liecina, ka alkohola lietošana ir saistīta ar paaugstinātu vēža risku.

Ja asinīs nepārtraukti atrodas alkoholisko dzērienu uzņemtais cukurs, šādā saldā vidē organismā vieglāk attīstīties dažādam citām veselības problēmām, tāpēc arī diabēta slimnieki ir gandrīz visu smagāko slimību riska grupā.

Vēža formas, kuras palielinās, ja cilvēks regulāri lieto alkoholiskos dzērienus:

  • mutes;
  • aknu;
  • krūts;
  • resnās zarnas;
  • taisnās zarnas.

Jo vairāk cilvēks lieto alkoholu, jo lielāks risks dzīves laikā sirgt arī šīm vēža formām.

Cilvēki uzskata, ka mērena alkohola lietošana var samazināt izredzes sirgt ar sirds veselības problēmām, piemēram, insultu, diabētu, bet tā nav taisnība, jo piemēram, diabētu izraisa paaugstināts cukura līmenis asinīs, kas noteikti pieaug, ja katru dienu tiek lietoti alkoholiskie dzērieni, kuru sastāvā ir šis nelabvēlīgais cukurs. Šādu cukuru ir daudz grūtāk pārstrādāt nekā ar augļiem un dārzeņiem uzņemtu.

Ja asinīs nepārtraukti atrodas alkoholisko dzērienu uzņemtais cukurs, šādā saldā vidē organismā vieglāk attīstīties dažādam citām veselības problēmām, tāpēc arī diabēta slimnieki ir gandrīz visu smagāko slimību riska grupā.

Vislabāk no alkohola ir atteikties pavisam vai lietot reti, jo liekais cukura daudzums tikai pasliktina:

  • miega kvalitāti;
  • izskatu, ko ietekmē, gan miegs, gan sausa āda;
  • figūru, jo alkoholā ir daudz cukura un tas palielina vēlmi uzņemt vairāk pārtikas;
  • kopējo veselības stāvokli, palielinot vēža risku un citu saslimšanu iespēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!