Foto: PantherMedia/Scanpix

Uzturs ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ietekmē veselību. Kā zināms, neveselīgs uzturs var veicināt aptaukošanos, sirds un asinsvadu sistēmas slimības, kā arī neskaitāmas citas veselības problēmas. Nupat veiktā pētījumā noskaidrots, ka tas var būt arī cēlonis miega traucējumiem, vēstī Medicalnewstoday.com.

Izdevuma "Journal of Clinical Sleep Medicine" šā gada janvāra numurā publicētais pētījums liecina, ka uzturs, kas satur maz šķiedrvielu, bet daudz piesātināto tauku, saīsina lēno viļņu miega ilgumu – tās ir dziļā miega fāzes, kuru laikā atjaunojas kā fiziskā, tā garīgā enerģija.

Vadošā pētniece Marī Pjēra Stondža (Marie-Pierre St-Onge) kopā ar kolēģiem no Kolumbijas Universitātes Medicīnas centra Uztura institūta Ņujorkā (ASV) nonākuši pie secinājuma, ka visvairāk miegu "sašūpo" tieši ar cukuru bagātīgi produkti.

Pētnieku komanda saka, ka viņu atklājumi ir ļoti nozīmīgi, jo sliktai miega kvalitātei ir negatīva ietekme uz veselību.

Jau pēc vienas dienas, kad uzturā lietoti trekni un ar cukuru bagātīgi produkti, miega kvalitāte pasliktinās.
Par sliktas miega kvalitātes ietekmi uz veselību veikts daudz pētījumu. Pēdējos gados zinātnieki noskaidrojuši, ka trausls miegs un neizgulēšanās – jo īpaši senioriem – paaugstina infarkta un insulta risku, norāda Medicalnewstoday.

Doktores Stondžas un kolēģu pētījumā bija iesaistīti 26 pieaugušie (13 sievietes un 13 vīrieši), kuru vidējais vecums bija 35 gadi.

Pētījuma dalībnieki pavadīja piecas naktis miega laboratorijā, atrodoties gultā deviņas stundas no pulksten 22 vakarā līdz 7 rītā. No tām miegā viņi pavadīja vidēji septiņas stundas un 35 minūtes.

Pirmajās četrās dienās dalībniekiem tika nodrošinātas dietologa sagatavotas maltītes, kas saturēja maz piesātināto tauku, bet daudz olbaltumvielu. Pēdējā dienā dalībnieki varēja izvēlēties ēdamo paši – viņu izraudzītās maltītes, kā jau tipiski lielākajai iedzīvotāju daļai, saturēja daudz vairāk piesātināto tauku un cukura, nekā iepriekš dietologa sagatavotās.

Sākot no trešās nakts, pētījuma dalībniekiem tika veikta polisomnogrāfija – izmeklējums, ko izmanto, lai diagnosticētu miega traucējumus. To veic visas nakts garumā, ar diagnostisko aparatūru fiksējot smadzeņu viļņus, skābekļa koncentrāciju asinīs, sirdsdarbību, elpošanu, acu un kāju kustības.

Uzturs, kas satur maz šķiedrvielu, bet daudz piesātināto tauku, saīsina lēno viļņu miega ilgumu – tās ir dziļā miega fāzes, kuru laikā atjaunojas kā fiziskā, tā garīgā enerģija
Pētnieki bija pārsteigti, konstatējot, ka jau pēc vienas dienas , kad dalībnieki ēda pašu izraudzītu ēdienu, viņiem bija grūtāk aizmigt, nekā tad, kad ēdienkarti bija izveidojis dietologs. Dalībniekiem bija nepieciešamas aptuveni 29 minūtes, lai aizmigtu, lai gan iepriekš ieslīgšana miegā bija prasījusi vien 17 minūtes.

Pētnieki konstatēja, ka naktī pēc tam, kad bija ēduši pašu izraudzītas maltītes, dalībnieki mazāk laika pavadīja lēno viļņu miegā jeb dziļajās miega fāzēs. Pētnieki to saista ar pārāk lielu piesātināto tauku daudzumu izvēlētajā uzturā. Savukārt ilgāku atrašanos dziļā miega fāzēs naktī pēc pieturēšanās dietologa izveidotai ēdienkartei pētnieki saista ar lielāku šķiedrvielu daudzumu maltītēs. Tātad jau pēc vienas dienas, kad uzturā lietoti trekni un ar cukuru bagātīgi produkti, miega kvalitāte pasliktinās.

Turklāt pētniekiem izdevies noskaidrot, ka tiem, kuru izraudzītajā uzturā bija vairāk cukura, miega traucējumi bija lielāki.

Pamatojoties uz atklājumiem, Stondža ar kolēģiem pauž pārliecību, ka 50–70 miljoniem amerikāņu, kas cieš no miega traucējumiem, par labu varētu nākt pievēršanās veselīgākai diētai, vienlaikus piebilstot, ka šajā jomā noteikti veicami tālāki pētījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!