Foto: F64

Vārds "uzkoda" laika gaita ir iemantojis negatīvu nokrāsu, jo vairākumam vispirms asociējas ar šokolādes batoniņiem, čipsiem, grauzdiņiem un tamlīdzīgiem kalorijām bagātīgiem, taču vērtīgo vielu ziņā nabadzīgiem našķiem, kas veicina pieņemšanos svarā. Tomēr uzkodas pašas par sevi nav nekas slikts, ja vien izvēlas pareizās. Uztura speciālisti pat iesaka apēst pa kādam veselīgam našķim starp lielajām ēdienreizēm, lai neļautu piezagties vilka apetītei, kuras ietekmē apēdam vairāk nekā vajadzīgs.

Portāls Zdorovieinfo.ru apkopojis piecas veselīgas un ne tik barojošas uzkodas. Izvēlies sev tīkamāko un lieto apetītes remdēšanai starp ēdienreizēm. Daudz prātīgāk ir uzkost kādu veselīgu našķi, nekā ciesties līdz ēdienreizei, kaut vēders jau burkšķ, un tad pārēsties.

Šīs uzkodas būs laba izvēle arī vakariņām, ja diena ievilkusies un nav sanācis laikus ieturēt maltīti, bet neko kalorijām bagātīgu, raizējoties par savu figūru un kvalitatīvu miegu, ēst negribas.

Dārzeņi ar pupiņu mērci

Foto: PantherMedia/Scanpix

Konservētas pupiņas – lēts un garšīgs olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. Sablendē 70 gramus konservēto pupiņu, pievieno tikpat lielu daudzumu vistas buljona un iegūsi mērci, kurā var pamērcēt salmiņos sagrieztus dārzeņus, piemēram, gurķus, burkānus, papriku un selerijas.

Šāda mērce ir daudz veselīgāka alternatīva majonēzei vai treknam krējumam. Jāpiebilst, ka pupiņas ir bagātīgas ar dzelzi, magniju, fosforu, kā arī B grupas (B1 un B9) vitamīniem. Tā

Auzu pārslu putra

Foto: Shutterstock

Kurš teicis, ka auzu pārslu putra ir domāta tikai brokastīm? Auzu pārslas satur daudz vērtīgo šķiedrvielu, kas kavē cukuru un tauku uzsūkšanos organismā, mazinot holesterīna izgulsnēšanos asinsvadu sieniņās. Tas ir iemesls, kādēļ šķiedrvielām bagātīgi produkti, tostarp auzu pārslu putra, īpaši ieteicama cukura diabēta, sirds slimību un aptaukošanās gadījumā.

Šķiedrvielas uzņemt pietiekamā daudzumā ir vērtīgi arī tāpēc, ka tās gremošanas traktā gandrīz nesadalās un neuzsūcas, šķērsojot to, var teikt, nemainīgā veidā. Tādā veidā gan tās veicina sagremotā ēdiena virzīšanos pa zarnām un novērš aizcietējumu veidošanos.

Auzu pārslās ir daudz salikto ogļhidrātu, ko organisms nevar tik ātri pārstrādāt, tāpēc tās sniedz sātu un enerģiju ilgam laikam. Ja putras vietā uzēd kādu saldu našķi, piemēram, šokolādes batoniņu vai biezpiena sieriņu, kas satur galvenokārt vienkāršos ogļhidrātus, ēstgriba atjaunojas pavisam drīz. Organisms vienkāršos ogļhidrātus sašķeļ ļoti ātri, tādēļ teju uzreiz pēc kāruma apēšanas rodas spējš enerģijas pieplūdums, kas gan tikpat strauji noplok, atkal atgriežoties ēstgribai.

Sīrupa vai ievārījuma vietā labāk pievieno putrai ko veselīgāku, piemēram, riekstus, svaigas ogas vai augļu gabaliņus.

Dabiskais jogurts

Foto: Shutterstock

Runa gan ir par dabisko jogurtu bez piedevām, jo, tikko tam pievienots cukurs un citas piedevas, jogurtu par diez ko veselīgu un diētisku saukt vairs nevar.

Dabiskais jogurts bez piedevām satur maz tauku, toties daudz olbaltumvielu, kas organismam sniegs enerģiju ilgākam laikam.

Dabisko jogurtu var droši papildināt ar svaigām ogām, augļiem vai riekstiem. Derēs arī žāvēti augļi.

Augļi

Foto: morgueFile

Maz laika? Augļi ir visvienkāršākā un ērtākā uzkoda, kas turklāt ir ļoti veselīga, jo apgādā organismu ar mikroelementiem, vitamīniem, antioksidantiem un citām vērtīgām vielām. Ja uzdursi uz irbulīša augļu gabaliņus kopā ar sieru, kam ir zems tauku saturs (10% un mazāk), nošausi divus zaķus ar vienu šāvienu – vienlaikus uzņemsi ne tikai imunitātei tik būtisko C vitamīnu, bet arī kaulu veselībai svarīgo kalciju.

Augļi bieži vien tiek pelti tajos esošā dabiskā cukura dēļ. Tomēr apēst ābolu vai banānu pilnīgi noteikti ir veselīgāk, nekā notiesāt šokolādes batoniņu vai smalkmaizīti.

Pistācijas

Foto: Shutterstock

Pistācijas ir vieni no veselīgākajiem riekstiem, jo satur sirds un asinsvadu veselībai svarīgās nepiesātinātās taukskābes. Pistācijas nodrošinās organismu ar daudziem vitamīniem, mikroelementiem un citām vērtīgām vielām. Izpētīts, ka 45 grami pistāciju vai citu riekstu ik dienu, kā daļa no veselīga uztura, mazina sirds slimību risku.

Bet vislabākā ziņa ir tāda, ka tās ir vienas no riekstiem, kas satur vismazāk kaloriju. Tiem, kuriem ir tendence aizrauties ar našķošanos, gan iesaka iegādāties nelobītās pistācijas – tā tu apēdīsi mazāk, jo čaulu kaudzīte atgādinās par to, cik daudz esi apēdis. Turklāt to atbrīvošana no čaulas prasa laiku, līdz ar to paspēsi apēst mazāk, pirms iestāsies sāta sajūta.

Optimāla deva dienā būtu 45 grami pistāciju jeb aptuveni 50 riekstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!