Foto: Shutterstock

"Vai tev viss kārtībā ar intīmo veselību? Varbūt aizej pie ginekologa?" – tā sievietēm, kurām pinnes sametušās uz zoda, nereti norūpējušās saka draudzenes. Rutks.lv jautāja dermatoloģei Ilzei Jākobsonei, vai pūtītes uz zoda tiešām vienmēr liecina par problēmām ar dzimumorgānu veselību, kas saistītas ar hormonāliem traucējumiem.

"Šis ir ļoti izplatīts mīts, kurā gan ir arī sava daļa patiesības. Arī pie manis nāk sievietes un prasa, vai pinnes uz zoda varētu norādīt uz problēmām intīmajā zonā," atklāj Jākobsone.

Dermatoloģe skaidro, ka pusaudžiem pinnes metas teju pa visu seju – uz pieres, vaigiem, deguna, tostarp arī zoda. Taču sievietēm brieduma gados, ja tās vispār parādās, tad parasti U zonā – uz zoda un apakšžokļa līnijas. "Nevar apgalvot, ka visām sievietēm, kurām U zonā sametas pumpas, ir problēmas ar intīmo veselību, taču tas ir viens no daudziem iespējamajiem iemesliem," saka Jākobsone.

Piņņu veidošanās galvenais iemesls ir pastiprināta ādas tauku dziedzerīšu darbība. Izdaloties pārmērīgam daudzumam sekrētam, tie nereti nosprostojas un veidojas akne. Viens no cēloņiem pastiprinātai tauku dziedzeru sekrēcijai tiešām var būt hormonāli traucējumi, kuriem arī var būt daudz iemeslu, tostarp ar dzimumorgānu veselību saistīti, piemēram, policistiskais olnīcu sindroms vai citi olnīcu darbības traucējumi.

Būtībā problēmas ar intīmo veselību var būt un var nebūt cēlonis, kāpēc uz zoda bieži metas pinnes. Kā saka, 50 uz 50.
Ilze Jākobsone, dermatoloģe
Taču hormonālos traucējumus var izraisīt arī citas, ar dzimumorgānu veselību nesaistītas kaites, turklāt bez hormonālajiem traucējumiem var būt lērums citu iespējamo iemeslu, kāpēc tauku dziedzerīši pastiprināti izdala sekrētu, piemēram, pārmērīgi bieža sejas mazgāšana vai pārlieku agresīvu sejas mazgāšanas līdzekļu lietošana. Tādējādi tiek noārdīta ādas dabiskā aizsargkārtiņa un aizsargreakcija ir tāda, ka tauku dziedzerīši sāk pastiprināti izdalīt sekrētu, lai to atjaunotu.

Jāpiemin, ka pinnes sievietēm nereti sametas īsi pirms mēnešreizēm, jo tad organismā notiek hormonālas svārstības, proti, krītas sievišķo hormonu estrogēnu līmenis, taču tas ir pilnīgi normāli un ne par kādiem dzimumveselības traucējumiem neliecina. Tādos gadījumos, hormonu līmenim atgriežoties vecajās sliedēs, pinnes pakāpeniski izzūd.

"Būtībā problēmas ar intīmo veselību var būt un var nebūt cēlonis, kāpēc uz zoda bieži metas pinnes. Kā saka, 50 uz 50," rezumē dermatoloģe.

Jautāta, vai sievietei, kurai nepārraukti uz zoda metas pinnes, drošības labad vajadzētu doties pie ginekologa un pārbaudīt intīmo veselību, dermatoloģe saka: "Par ļaunu tas noteikti nenāks. Jebkurai sievietei reizi gadā vai divos, atkarībā no vecuma, vajadzētu aiziet pie ginekologa. Ja šis būs tas iemesls, kādēļ viņa, teiksim, reizi pa pieciem gadiem beidzot aizies pie ginekologa, ļoti labi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!