Lasītājas jautājums: Labdien! Sākoties rudens/ziemas laikam jūtu pastāvīgu nespēku, miegainumu. No publikācijām presē zinu, ka tas varētu būt izskaidrojams ar dienas gaismas vai vitamīnu trūkumu organismā. Tāpēc vienmēr šajā gadalaikā lietoju vitamīnus.

Tāpat apmeklēju gan solāriju, gan sporta nodarbības. To lietošanas laikā jūtos ievērojami labāk - nav pastāvīgās noguruma un iztukšotības sajūtas, taču diemžēl uzreiz pēc šo vitamīnu devas (30) izlietošanas iepriekšējās nepatīkamās sajūtas atgriežas. Kā Jūs komentētu šo situāciju, vai tas varētu būt saistīts ar depresiju?

Atbildi sniedz "Nat Plus" veikala vadītāja, diplomēta farmaceite Lāsma Maļinovska: Pateikt, ka situācija saistīta ar depresiju, var tikai speciālists, kas ir tiesīgs uzstādīt šādu diagnozi. Taču tas, ka lietojot vitamīnus un veicot citas aktivitātes ir uzlabojusies pašsajūta, liecina tikai par to, ka organismam tiešām ir pietrūkuši gan vitamīni, gan saule, gan fiziskā aktivitāte.

Ļoti bieži ziemas periodā tieši vitamīnu, mikroelementu un citu organismam nepieciešamu barības vielu trūkums ir iemesls (iespējams, ka tikai viens no iemesliem) nogurumam, nespēkam un sliktai pašsajūtai, kas katrā konkrētā gadījumā var pastiprināt vai izraisīt kādas hroniskas kaites, piemēram, depresiju, pavājinātu imūnās sistēmas darbību, kaulu-locītavu saslimšanas utt.

Bieži cilvēki jautā: "Vai es nekļūšu atkarīgs no vitamīniem, jo tos lietojot man ir labi, bet pārtraucot lietot, atgriežas vecās problēmas?" Jā, no vitamīniem mēs esam tik pat atkarīgi, kā no maizes, ūdens un citas pārtikas! Vitamīni, mikroelementi un citas barības vielas (kopskaitā vairāk nekā 90 dažādas vielas) pareizās, līdzsvarotās attiecībās ir nepieciešamas pilnvērtīgai organisma funkcionēšanai un tās ikdiena būtu jāsaņem ar uzturu. Dažādu iemeslu dēļ un it īpaši ziemas periodā nav iespējams organismu nodrošināt ar visām nepieciešamajām vielām, tādēļ ārsti bieži iesaka ziemas periodā papildus uzturam lietot multivitamīnu-mikroelementu kompleksus.

Katra paša ziņā atliek izvēle: lietot sintētiskos vitamīnus, kas nopērkami aptiekās vai izvēlēties dabīgos vitamīnus, ko piedāvā uztura bagātinātāju kompānijas. Te nu gribētu piebilst, ka sintētiskie vitamīni un mikroelementi organismā uzsūcas un izmantojas citādāk nekā dabīgie, organiskie, no augiem iegūtie vitamīni un arī pārdozēt sintētiskos vitamīnus ir krietni vien vieglāk. Gribētu vēl piebilst, ka ne vitamīni, ne mikroelementi nav tās vielas, kas rada atkarību kā narkotikas. Organisms ar slikto pašsajūtu tikai signalizē un pieprasa to, ka tam kas pietrūkst.

Novēlu visiem labu veselību un atrast sev piemērotu vitamīnu kompleksu, lai varētu dzīvespriecīgi un veseli sagaidīt pavasari.

Lasītāju ievērībai: Ja nevari atrast atbildi uz savu jautājumu mūsu rakstu arhīvā, vēstuli sūti “Delfi Sievietēm” redakcijai uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv. Raksti īsi, lietojot pareizu gramatiku un pieturzīmes. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!