Foto: PantherMedia/Scanpix

Atmest smēķēšanu – tas ir solis, kam jānobriest. Beidzot saņemties un to izdarīt bieži vien attur no citiem saklausītie stāsti par to, cik tas ir grūti. Smēķētāji bažījas, vai bez cigaretes spēs tikt galā ar stresu, vai nepieņemsies svarā… Grūti arī izšķirties, kā īsti pārtraukt neveselīgo ieradumu – nogriezt kā ar nazi vai pakāpeniski samazināt izsmēķēto cigarešu skaitu? Skaidrību ieviesuši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti, atbildot uz biežākajiem jautājumiem, kas saistīti ar smēķēšanas atmešanu.

Ar kādām nepatīkamām sajūtām jārēķinās, atmetot smēķēšanu, un cik ilgi tās traucēs?

Pārstājot smēķēt, sākumā ir jāpārcieš daudz dažādu sajūtu, kas saistītas ar nikotīna devas trūkumu organismā. Ja, piemēram, esi 20 gadu garumā smēķējis pa 20 cigaretēm dienā, būs vajadzīgs kāds laiks, lai organisms attīrītos un tu atbrīvotos no nelāgā paraduma. Šajā laikā nāksies pieveikt dažādus simptomus, kā bada sajūtu, miega traucējumus, nomāktību vai nepamatoti pacilātu noskaņojumu, trauksmi, grūtības koncentrēties u.c. Šie simptomi var ilgt no pāris dienām līdz pat mēnesim vai ilgāk.

Vai es nepieņemšos svarā, ja atmetīšu smēķēšanu?

Ja tu uztraucies par iespējamu svara palielināšanos, centies neēst vairāk nekā tad, kad nebiji vēl pārtraucis smēķēt. Centies neēst kalorijām bagātus produktus. Liekais svars nerodas no zila gaisa, bet tikai tad, ja uzņem vairāk kaloriju, nekā patērē.

Vai smēķēšana palīdz stresa situācijās?

Nē. Nikotīns ir stimulators, kas paātrina sirds darbību un stimulē smadzenes. Kad organisms jau pieradis pie nikotīna, samazinot nikotīna devu, tu sajūti uztraukumu. Tātad tu smēķē, lai palielinātu nikotīna daudzumu organismā. Tev tikai šķiet, ka smēķēšana nomierina.

Vai izsmēķēto cigarešu daudzums jāsamazina pakāpeniski?

Daži smēķētāji samazina izsmēķēto cigarešu skaitu pakāpeniski, jo baidās atmest smēķēšanu uzreiz. Tādēļ viņiem visu laiku nākas domāt par to, kad parādīsies iespēja izsmēķēt nākamo cigareti. Šajā gadījumā atteikšanās no smēķēšanas būs daudz grūtāka. Ja iespējams, atmet smēķēšanu uzreiz, vienā dienā.

Kas notiks, ja atkal sākšu smēķēt?

Reizēm gadās arī tā, jo smēķēšana rada ļoti spēcīgu atkarību. Tomēr nezaudē apņemšanos – mēģini vēlreiz!

Cik ilgā laikā kļūšu par nesmēķētāju?

Cilvēks, kurš pārtraucis smēķēšanu, kādu laiku vēl domā kā smēķētājs, tāpēc var gadīties, ka saspringtākā situācijā tu automātiski sniegsies pēc kārtējās cigaretes. Paies aptuveni trīs mēneši, iekams tu sāksi reaģēt kā nesmēķētājs.

Informācija no Slimību profilakses un kontroles centra izdotā informatīvā materiāla "Kā atmest smēķēšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!