Foto: Shutterstock

Nespēja izbraukt no pilsētas, jo iekāpt starppilsētu transportā ir pārāk sarežģīti, vai uz ielas pavadīta stunda, gaidot, kamēr piestās transports, kurā ir iespējams tikt iekšā. Tā ir cilvēku ar kustību traucējumiem ikdiena. "Rutks" jau rakstīja, ka iniciatīva cilvēkiem ar kustību traucējumiem "Wings for Wheels" (ang. val. spārni riteņiem) ir uzsākusi cīņu par pielāgota mikroautobusa iegādi. Pirmie panākumi jau gūti, bet cīņa nebūt vēl nav galā.

"Wings for Wheels" komandas dalībniece Santa Survila pati atrodas ratiņkrēslā progresējoša muskuļu vājuma dēļ. Viņa atklāj, ka iziet ārpus mājām ir ļoti grūti, jo braukšana sabiedriskajā transportā prasa lielu plānošanu, kā arī ļoti daudz laika un spēka – reizēm var nākties gaidīt pat stundu, līdz pienāk transportlīdzeklis, kurā viņa var iekāpt. Izbraukt ārpus Rīgas viņa var ļoti reti, jo starppilsētu transporta izmantošana ir pārāk sarežģīta.

Survila uzsver, ka viņas un citu cilvēku ar kustību traucējumiem ikdienā ļoti liela nozīme ir asistenta spēkam. Viņai ikdienā palīdz vīrs. Viņš var sievieti izcelt no ratiem, iecelt mašīnā, kā arī palīdzēt iekļūt sabiedriskajā transportā. Ļoti daudziem cilvēkiem asistenti nav tik spēcīgi. Tas nozīmē, ka viņu iespējas kaut kur nokļūt bez specializēta transporta ir daudz ierobežotākas. "Ir cilvēki, kas vispār kaut kur iziet tikai dažas reizes gadā," stāsta Survila.

Cilvēki ar kustību traucējumiem ļoti bieži nekur netiek, jo nav transporta un trūkst cilvēku resursu, tāpēc šī gada pavasarī "Wings for Wheels" uzsāka cīņu par specializēta transporta iegādi. "Pielāgots mikroautobuss būtu viņu vienīgā iespēja izkustēties," uzsver Survila. Viņa norāda, ka mikroautobusa iegāde ne tikai dotu iespēju kaut kur nokļūt un taupītu laiku, bet arī ļautu samazināt cilvēku ar kustību traucējumiem izdevumus. Latvijā darbojas vairākas organizācijas, kas piedāvā specializēta transporta pakalpojumus cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tomēr lielākā daļa cilvēku nevar atļauties tos izmantot, jo viens izbrauciens var izmaksāt vairākus desmitus eiro.

Mikroautobuss nepieciešams, lai cilvēki varētu nokļūt pie ārstiem, uz pasākumiem, aizbraukt ekskursijā vai doties uz nometni, ko organizācija rīko katru vasaru. Pašlaik "Wings for Wheels" mēģina izlīdzēties ar personīgajām mašīnām, bet tas nozīmē, ka vienai mašīnai ir jābraukā šurpu turpu, patērējot ļoti daudz laika un degvielas. Mikroautobuss palīdzētu arī tiem cilvēkiem, kuru asistenti nevar pacelt personu ratiņkrēslā, lai palīdzētu izkļūt no dzīvokļa vai iekāpt mašīnā, jo brauciens notiktu kopā ar citiem cilvēkiem, kas var palīdzēt, kā arī pati iekāpšana transportā būtu daudz vieglāka.

Atgādinām, ka šī gada aprīlī "Wings for Wheels" piedalījās labdarības veikala "Otra elpa" rīkotajā projektu konkursā un ieguva 3000 eiro mikroautobusa iegādei. Mērķa īstenošanai nepieciešami vēl apmēram 5000 eiro, tāpēc šī gada 27. novembrī iniciatīva rīko labdarības koncertu. Koncertā muzicēs Cēsu baptistu draudzes Zvanu ansamblis, un tā mērķis ir savākt līdzekļus pielāgota mikroautobusa iegādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!