Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī ne vienmēr ir patīkami to dzirdēt, bet agrāk vai vēlāk ikviens no mums nosirmos. Tas, kad mati zaudē krāsu un kļūst pelēki, ir atkarīgs no dažādiem faktoriem, un ne visi no tiem ir ģenētiski. Ja sirmot sāc ievērojami agrāk nekā citi ģimenes locekļi, iespējams, ka vainīgi nav gēni, bet gan dzīvesveids vai veselības stāvoklis. "Health" ir apkopojis biežākos iemeslus, kāpēc cilvēki nosirmo pārāk agri. Ieskaties! Varbūt tas palīdzēs saglabāt matu krāsu ilgāk.

Viens no iemesliem, kāpēc mati var kļūt pelēki un zaudēt krāsu jau agrā vecumā, ir stress. Eksperti jau ilgstoši ir diskutējuši par šo jautājumu, arī vairāki pētījumi pierāda, ka saikne starp pārāk lielu satraukumu un matu sirmošanu pastāv. Retos gadījumos nosirmošanu izraisa veselības stāvoklis – eksistē vairākas autoimūnās saslimšanas, kas ietekmē matu un ādas stāvokli.

Lai saglabātu matu krāsu ilgāk, nozīmīgs ir arī uzturs. Speciālisti ir atklājuši, ka B12 vitamīna deficīts var veicināt matu sirmošanu. Paaugstināts risks neuzņemt šo vitamīnu pietiekamā daudzumā pastāv vegāniem un veģetāriešiem. Tāpat problēmas var rasties sievietēm, kas lieto hormonālo kontracepciju, kā arī cilvēkiem ar kuņģa un zarnu trakta problēmām.

Īpaši uzmanīgiem ir jābūt smēķētājiem. Ja nevēlies agri nosirmot, labāk netikumu atmest. Smēķēšana veicina krunciņu rašanos, un krunciņas, kas atrodas uz galvas ādas, ietekmē arī matu stāvokli, liekot tiem ātrāk kļūt pelēkiem.

Speciālisti gan uzsver, ka galvenais iemesls, kāpēc cilvēki nosirmo, tomēr ir gēni. Izmaiņas dzīvesveidā šo procesu nenovērsīs, bet vienkārši neļaus tam notikt pārāk agri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!