Foto: Shutterstock
Ikviena sieviete, kas ir piedzīvojusi ar menstruācijām saistītas sāpes, nenoliegs, ka tās var būt patiešām nepanesamas. Lai arī netrūkst cilvēku, kas apgalvo, ka sāpes ir normāla parādība un to jušana ir daļa no tā, ko nozīmē "būt sievietei", tev tās nav jāpacieš. Sāpju mazināšanai mūsdienās ir pieejamas dažādas metodes, ko ikviena sieviete var izmēģināt, lai atrastu tieši sev piemērotāko. Piedāvājam nozīmīgākos "Everyday Health", "Medical Daily" un "Prevention" ieteikumus nepatīkamo sajūtu mazināšanai.

Veic izmaiņas savā ēdienkartē

Ja menstruāciju sāpes tevi nomoka regulāri, iespējams, tev ir jāpamaina savs dzīvesveids. Veselīgāks uzturs var palīdzēt mazināt sāpes. Lietojot vairāk dārzeņu un mazāk tauku, samazinās iekaisumu risks. Tāpat veselīgs uzturs ietekmēs tavu kopējo labsajūtu, kā arī netieši, bet jūtami var ietekmēt menstruāciju sāpes. Viens no būtiskākajiem nosacījumiem sāpju mazināšanai ir lietot uzturā mazāk piesātināto taukskābju, ko iegūstam no ceptiem un trekniem produktiem.

Iegādājies bezrecepšu pretsāpju līdzekli

Pat ja nevēlies lietot pretsāpju zāles, menstruāciju sāpes var būt tik spēcīgas, ka bez to lietošanas nespēj funkcionēt. Ir labi, ja mājas aptieciņā atrodas kaut kas ārkārtas situācijām. Atceries, ka tad, ja sāpes ir regulāras un spēcīgas, dodies pie ārsta, bet pirms jebkura medikamenta lietošanas, rūpīgi iepazīsties ar tā instrukciju.

Izmēģini augu tēju spēku

Foto: Shutterstock
Arī silta zāļu tēja var palīdzēt mazināt sāpes. Ir pierādīts, ka noderīgas pret sāpēm ir piparmētrās esošās eļļas. Lai tēja palīdzētu, tā jādzer regulāri vismaz nedēļu pirms menstruāciju sākuma. Pretiekaisuma iedarbība piemīt arī kumelīšu tējai, tāpēc tā ir labs līdzeklis mensturāciju sāpju mazināšanai.

Lieto zivju eļļu un vitamīnu B1

Arī zivju eļļa un B1 vitamīns vai abi kopā ir ļoti labi līdzekļi menstruāciju sāpju mazināšanai. Kādā pētījumā, kura dalībnieces dienā uzņēma 100 miligramus B1 vitamīna un 500 miligramus uztura bagātinātāju ar zivju eļļu, noskaidroja, ka to lietošana būtiski samazina sāpes, kā arī to ilgumu.

Palīdzēs vēdera lejasdaļas masāža

Regulāra vēdera lejasdaļas masāža var palīdzēt samazināt menstruāciju sāpes, noskaidrots kādā 2012. gadā veiktā pētījumā. Tajā pašā pētījumā secināts, ka īpaši efektīva masāža ir tad, ja tās laikā izmanto dažādas ēteriskās eļļas. Pētījuma dalībnieces izmantoja lavandas, salvijas un majorāna ēteriskās eļļas un, pateicoties masāžai, sāpju ilgums samazinājās no divām ar pusi līdz nepilnām divām dienām.

Termofors un vēdera sildīšana

Foto: PantherMedia/Scanpix
Siltums ir lielisks līdzeklis cīņā ar menstruāciju sāpēm. Siltums palīdz atslābināt savilktos muskuļus, kas izraisa sāpes. Palīdzēs gan dažādi īpaši sildoši līdzekļi, gan elektriskais ķermeņa sildītājs, gan termofors. Ja tev mājās nav neviena no šiem līdzekļiem, vari vienkārši pudelē ieliet siltu ūdeni un izmantot to sāpju mazināšanai.

Veicini endorfīnu izdalīšanos

Endorfīni ir viela, kas mazina sāpju centra ierosināmību. Tas nozīmē – jo vairāk endorfīnu izstrādā tavs ķermenis, jo labāk tu jūties un mazāk tev sāp. To izdalīšanos veicina fiziskas aktivitātes un orgasms. Lai arī, mokoties sāpēs, došanās uz treniņu noteikti ir pēdējais, ko vēlies darīt, palīdzēt var arī izstaipīšanās. Iedarbīgs būs arī kardio treniņš un aerobika, bet tādām aktivitātēm saņemties noteikti būs daudz sarežģītāk.

Uzņem vairāk magnija

Magnija uzņemšana pietiekamā daudzumā un regulāri var palīdzēt mazināt sāpes. Tas ir atrodams dažādos ēdienos, kā arī uztura bagātinātājos un minerālvielu kompleksos. Magnijs palīdz funkcionēt nerviem un muskuļiem. Liels daudzums magnija ir tādos pārtikas produktos kā rieksti un sēklas, zivis, banāni, avokado, sojas pupiņas, tumšā šokolāde un citi.

Seko līdzi tam, lai tev netrūktu D vitamīna

Foto: stock.xchng
Problēmas novēršana vienmēr ir daudz vieglāka un patīkamāka nekā cīņa ar sekām. Lai izvairītos no menstruāciju sāpēm, pārliecinies, ka tavā organismā netrūkst D vitamīna. Šis vitamīns ir labs līdzeklis, lai sāpes tevi nepiemeklētu. Par to, kādos produktos ir iespējams atrast D vitamīnu, lasi šeit.

Gadījumos, kad nekas nepalīdz sāpju mazināšanai, tās ir regulāras un tu piedzīvo arī citus simptomus, kas varētu liecināt par kādu saslimšanu, vērsies pie ārsta. Tādi simptomi, kā ļoti spēcīga asiņošana un sāpes dzimumakta laikā, var liecināt par iekaisumu, seksuāli transmisīvām slimībām vai endometriozi.

Par to, kā endometriozes pacientēm neciešamu sāpju dēļ var nākties pakārtot savu dzīvi menstruālajam ciklam, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!