Kad pilnīgi un galīgi neizdodas aizmigt, vai esi kādreiz mēģinājis iztēloties aitas lecam pāri žogam? Tas ir tautā labi zināms ieteikums, ja māc bezmiegs. Taču cik tajā daudz patiesības un kādēļ pieņemts, ka jāskaita tieši aitas? Ar kādiem paņēmieniem vēl sevi iemidzināt, ja no "miega peles" ne miņas?

Par to, kāpēc jāskaita tieši aitas, nevis suņi, kaķi vai zirgi, vēsture sniedz iespējamo atbildi – tiek pieņemts, ka aitas skaitīja gani viduslaikos. Viņi nedēļām ilgi dienu no dienas pavadīja tikai aitu kompānijā, un katru nakti viņi tā arī aizmiga – pārskaitot, cik tad aitu ir ganāmpulkā un vai kāda nav noklīdusi.

Kā skaidrots portālā "Very Well Health", tiek uzskatīts, ka vienkāršais, ritmiskais un atkārtotais vizualizācijas raksturs palīdz iemigt. Bet vai tiešām?

Viena aita, otra aita, trešā...

Lai arī mērķis nebija pētīt tieši to, kā iemigt palīdz aitu skaitīšana, 2002. pētījumā šī koncepcija tika pārbaudīta. "Mūsu pētījums pirms vairāk nekā 20 gadiem nebija par aitu skaitīšanu; tas bija par attēlu izmantošanu, lai cīnītos pret bezmiegu," CNN skaidrojusi Elisone Hārvija, psiholoģijas profesore, kura tolaik veica pētījumu, būdama Oksfordas universitātes psiholoģijas profesore.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!