Foto: PantherMedia/Scanpix
Vēlējos painteresēties, kādi varētu būt cēloņi un problēmas risināšanas iespējas tam, ka man (20 gadi, svars ap 60 kg,), pirms četriem mēnešiem uzsākot aktīvu dzīvesveidu (3-4 reizes nedēļā fitnesa kluba apmeklējums, kurā tiek veikti 30 minūšu kardio un apmēram stundu ilgi spēka vingrojumi, kā arī neliela skriešana vakaros), ir pēkšņi parādījušās diezgan spēcīgas sāpes apakšstilbos, ar delnu uzspiežot uz kaula zem ikriem ir jūtamas pastiprinātas sāpes.

Atbild fizioterapeits Jānis Lācis:

Jūsu aprakstītajā gadījumā (kas izskatās pēc kāda no pārslodzes sindromiem) cēloņi var būt vairāki:

1. Slodze, kas atkārtojas pārāk bieži un kurai organisms vēl nav adaptējies (pielāgojies). Ja  muskuļi, kaulu - saišu sistēma vēl nav pilnībā atjaunojusies un pielāgojusies esošajai slodzei un jau tiek uzsākts nākamais treniņš, tas izsauc atbildes reakciju no pārslogotajām struktūrām, kas izpaužas sāpēs, funkciju traucējumos. Pārslogotās struktūras var būt: muskuļi, cīpslas, saites, kauli, kaula plēve, starpkaulu membrāna.

2. Vingrojumu tehniskais izpildījums. Ekstremitātēm un visam ķermenim ir jābūt pareizi novietotam vingrojumu izpildes laikā, lai būtu pareizs un adekvāts slodzes sadalījums uz ķermeni. Jāstrādā ir konkrētajiem muskuļiem, lai nenotiktu nepareizas, aizvietojošas kustības citās ķermeņa daļās.

3. Apavi. Tas, kādus apavus tu izmanto, noteiks tavu pēdas stāvokli, līdz ar to slodzes sadalījumu arī uz visu pārējo ķermeni. Apaviem ir jābūt piemērotiem tieši tavai pēdai. To atrisināt palīdz  tests uz skrejceliņa, kura laikā speciālists apskata pēdas novietojumu pie slodzes un rekomendē konkrētu apavu modeli.

Risinājumam ieteiktu - ja kāja sāp tik spēcīgi, ka to izjūti treniņos pie slodzes, tad labāk būs 2 nedēļas nesportot, un tad pamazām atsākt treniņus (2 - 3x / ned.) ar pienācīgu atpūtu starp tiem (vismaz 1 diena starpā), jo pēc rakstītā izskatās, ka šobrīd esošā slodze organismam ir par lielu.

Vēl svarīgi jautājumi ir, cik ilgi/bieži ir "neliela skriešana vakaros", ko minēji? Kā arī, vai pēc treniņa stiep muskuļus? Un cik ir Jūsu augums? - tas palīdzētu noteikt ķermeņa masas indeksu.

Ja sāpes nemazinās un ir citi jautājumi par veselību, treniņu raksturu, lūdzu, konsultējieties pie fizioterapeita.

Lasītāju ievērībai: Jānis Lācis ir viens no "Delfi Fitness" ekspertiem un, ja vēlies nosūtīt savu jautājumu, raksti vēstuli redaktoram uz e-pastu fitness@delfi.lv. Atbilde tiks sniegta portālā divu nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!