Foto: PantherMedia/Scanpix

Teorētiski ikviena no mums var trenēties jebkurā dienas laikā, tomēr, ja tu vingro ar noteiktu mērķi, tad labākus rezultātus sasniegsi sportojot konkrētā laika periodā. Marieclaire.com piedāvā ekspertu apkopotus padomus, lai palīdzētu tev noteikt sev piemērotāko laiku ikdienas sportiskajām aktivitātēm.

Paredzēta svarīga tikšanās

Vingrošana ir efektīvs veids, kā nomākt stresu, tādēļ, ja tev ir paredzēta svarīga tikšanās, kas tevī izraisa trauksmes sajūtu, laiku pirms tās velti treniņam.

Pusstunda vingrošanas mērenā intensitātē var mazināt tava ķermeņa fizisko reakciju uz stresu, jo sportošanas laikā aktivizējas laimes hormoni, tajā skaitā arī dopamīns, kas uzlabo koncentrācijas spējas un mazina spriedzi - jau 15 minūtes pēc treniņa noslēguma tu jutīsi tā labvēlīgo efektu.

Problēmas aizmigt

Ir dzirdēts, ka enerģiska sportošana pirms miega ir iemesls sliktākai gulēšanai, taču, kā rāda jauna pētījuma dati, cilvēki, kuri jebkurā dienas laikā, tai skaitā arī vakarā, nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, guļ daudz labāk, kā tie, kuri nesporto.

30 minūtes nelielas fiziskas piepūles var paaugstināt miega kvalitāti un ļauj iemigt ātrāk, tādēļ, ja tevi mēdz mocīt bezmiegs vai ir grūti laisties snaudā, pamēģini pirms gulētiešanas nodarboties ar jogu.

Izvairies no savainojumiem

Agri no rīta, kad tava ķermeņa temperatūra ir zemāka, tu vari vieglāk iedzīvoties savainojumos. Tāpēc, ja nevēlies tikt pie savilktiem muskuļiem, izmežģīt potīti, tad fiziskās aktivitātes ieplāno laikā no četriem līdz sešiem vakarā, kad ķermeņa temperatūra būs paaugstinājusies un tavs organisms būs krietni gatavāks fizisku vingrinājumu pildīšanai.

Svara nomešanai

Žurnālā British Journal of Nutrition publicētā pētījumā teikts, ka cilvēki, kuri no rīta skrien pirms brokastīm, atbrīvojušies no vairāk liekajiem kilogramiem, kā tie, kuri vispirms paēda un tikai tad nodarbojās ar fiziskām aktivitātēm.

Tas skaidrojams ar to, ka pirms esi paēdusi, ķermenis dedzina tevī uzkrātos taukus, nevis ogļhidrātus, kurus tu citādi uzņemtu brokastīs. Tādēļ, ja tavs mērķis ir atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, izvēlies sportot no paša rīta pirms dienas pirmās maltītes.

Muskuļu tonusam

Dienas laikā pieaug muskuļu spēks, tiem piegādātā skābekļa daudzums, kā arī paliek labāka koordinācija. Tas nozīmē, ka dienas laikā paliek vieglāk trenēties un pieaug vingrinājumu izpildes kvalitāte, tāpēc, tavs mērķis ir nostiprināt muskuļus, nevis tikai nomest svaru, nodarbojies ar sportu pēc vakariņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!