Foto: PantherMedia/Scanpix
Pietupieni ir vieni no efektīvākajiem vingrojumiem trenētas sēžamvietas un augšstilbu veidošanā. Tomēr, tos veicot, nereti pieļaujam kļūdas, kas ne tikai kavē progresu, bet arī kaitē veselībai. Tās apkopojis portāls "Women's Health".

Ceļu ieliekšana

Ja tev ir plati gurni un vāji iekšējie un ārējie augšstilbu muskuļi, ļoti iespējams, ka pieļauj šo kļūdu. Tās rezultātā tiek radīts lieks spiediens uz ceļgalu saitēm un rodas traumas. Lai to novērstu, stiprini augšstilbu muskuļus!

Neiesēšanās 90 grādos

Ja, veicot pietupienus, neiesēdies 90 grādos, tā maksimāli nenodarbinot vingrojuma izpildē iesaistīto muskulatūru, arī rezultāti būs krietni vājāki un nāks lēnāk.

Centies vingrojumu izpildīt mazāk reižu, tomēr pareizi!

Muguras izliekšana

Mūsu mugurai ir dabiska "S" burta forma. Ja muguras muskulatūra, īpaši apakšējās daļas, nav pietiekami trenēta, pietupienu laikā tā izliecas vēl vairāk, rodoties traumām.

Veicot vingrojumus, seko līdzi savas muguras stāvoklim, kā arī stiprini tās muskulatūru, veicot īpašus vingrojumus!

Pietupienu veida nemainīšana

Pietupienus iespējams veikt visdažādākajos veidos – ja tavas pēdas būs novietotas tuvu, pietupieni trenēs augšstilbu ārpusi, ja ievērosi lielāku distanci – tiks tonizēta augšstilbu iekšpuse, bet sēžamvietu īpaši efektīvi nodarbinās izklupieni.

Ceļgalu novietošana aiz pirkstgaliem

Zināms, ka pietupienu laikā ceļgalu nedrīkst sniegties pāri pirkstgaliem, tomēr, pārlieku koncentrējoties uz to novietojumu, tik un tā varam iedzīvoties traumās, liecina pētījumi.
Tā vietā piedomā pie gurnu pozīcijas pietupienu laikā – tiem jābūt atvirzīties pēc iespējas vairāk uz aizmuguri, un tādējādi arī ceļgali ieņems pareizo pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!