Foto: Shutterstock
Lai arī Latvijas laika apstākļi mēdz būt mānīgi, tas nav atturējis aizvien vairāk cilvēku pievērsties sportošanai tieši brīvā dabā, ārpus telpām. Ieguvumi nav saskaitāmi uz vienas rokas pirkstiem, bet tiem, kuri vēl šaubās, vai sportot ārā ir ērti un patīkami, piedāvājam iepazīties ar "Nike Riga Run" nūjošanas treneres Lindas Andrusas un iešanas trenera Roberta Radičuka sastādīto mītu un patiesību sarakstu par nūjošanu un sportošanu ārpus telpām.

Nūjošana paredzēta tikai sievietēm gados vai cilvēkiem ar veselības traucējumiem

Taisnība, ka ar nūjošanu var nodarboties gan sirmā vecumā, gan veselības traucējumu gadījumā, tomēr nūjotāju sabiedrība neaprobežojas ar abiem minētajiem – nūjotāju vidū ir abu dzimumu un visu gada gājumu cilvēki. 

Nūjotājus vieno vēlme kustēties svaigā gaisā. Starptautiskās Nūjošanas federācijas INWA prezidents nūjošanas attīstību ir raksturojis šādi: nūjošanā vispirms iesaistās vidēja gada gājuma sievietes un apkārtējie uz viņām rāda ar pirkstiem, tādēļ viņas izvēlas nūjot mežā. 

Mežos nūjotāju sarodas tik daudz, ka sāk trūkt vietas, un sievietes atkal iziet pilsētu ielās, un šajā brīdī viņām pievienojas vīrieši. Latvijas nūjošan ir iegājusi šajā trešajā attīstības fāzē – sievietes droši iziet ielās, un viņām pievienojas vīrieši.

Nūjošana nodarbina 90% muskulatūras

Šis ir viens no visplašāk tiražētajiem mītiem par nūjošanu, kurā vienādās daļās sajaukta taisnība un liels "bet": minēto muskulatūras noslodzi panāk pieredzējis nūjotājs ar labām tehniskajām iemaņām. Tehniski pareizas nūjošanas apguve prasa zināmu laiku un ilgstošu saskarsmi ar labu skolotāju. Tālab vispārīgā gadījumā droši būtu apgalvot, ka nūjošana nodarbina LĪDZ 90% muskulatūras.

Nūjot nav jāmāk, jo staigāt mākam mēs visi – paņem tik nūjas un ej

Gluži tāpat kā slidot vai slēpot, arī nūjot ir jāiemācās. Pretējā gadījumā nūjošanas vietā visdrīzāk izdosies "ar nūjām dekorēta pastaiga". Mācoties nūjot, iegūst prasmes kustībā iesaistīt ne vien kāju, bet arī roku un visa pārējā ķermeņa spēku, tādējādi panākot lielāku ķermeņa noslodzi un, protams, ātrumu. 

Cilvēki ar bērnībā iegūtu vispusīgu kustību pieredzi nūjošanas pamatiemaņas apgūst samērā ātri, bet laba tehnika parasti izveidojas aptuveni gada laikā. Nūjotājiem bez sportiskas pagātnes mācīšanās norit lēnāk, bet galu galā daudzmaz pieņemamu rezultātu sasniedz visi, kuri to patiesi vēlas. Tie, kuri "māk nūjot" vēl pirms paņēmuši nūjas rokā, savas "prasmes" arī saglabā šajā līmenī. 

Nūjošanai ir jēga tikai kalnainā apvidū, Latvijas līdzenumos tā ir laika tērēšana

Nūjošanas pamatā ir kustība, kas ļauj pārvietoties līdzenā apvidū, virzību uz priekšu nodrošinot ar kāju, roku un visa ķermeņa spēku, jeb, vienkāršāk sakot, nūjošana ir radīta līdzenumiem un virsmām ar samērā nelielu slīpumu. Tie, kuri nūjošanu saista ar pārvietošanos kalnainā apvidū, parasti to jauc ar trekingu, kurā nūjas galvenokārt izmanto atbalstam - tās tur vertikāli vai gandrīz vertikāli. 

Nūjojotāji nūjas stāvus paceļ tikai fotografējoties – pārējā laikā tās tur slīpi- tā, lai tās ļautu veikt pēc iespējas spēcīgāku atspērienu un līdzenas virsmas.   

Lai nodrošinātu lielāku fisizko slodzi, nūjošanas nūjām ir jābūt pēc iespējas smagākām

Mīts, ka nūjošanas nūjas pilda hanteļu funkciju ir visnotaļ izplatīts, tādēļ nūjošanas iesācēji, paņemot rokā labas, proti, ļoti vieglas nūjošanas nūjas, ir pārsteigti. Patiesībā nūjošanā hanteles funkciju pilda nevis nūja, bet paša nūjotāja ķermenis, ko "pārceļ" uz priekšu ar nūjā atbalstītas rokas spēku.

Man no skriešanas sāp sāns

Daudzi atceras skolas gadu skriešanu ar nepatiku. Tomēr visdrīzāk šeit pie vainas ir nepietiekoša iesildīšanās un neatbilstoša slodze. Tāpēc der ieklausīties savās sajūtās un izjūtās, un, sevišķi sportisko gaitu sākumposmā - labāk lai slodzes mazliet pietrūkst, nevis tās ir par daudz. Slodzei jābūt samērīgai un regulārai

Sportiska rakstura pasākumi ir tikai sportistiem

Sportiskie draugi, kuri Facebook regulāri ievieto veiktos maršrutus, dara dzīvē arī citas lietas. Vienkārši... tehnoloģijas palīdz labi publiskot noteikta veida aktivitātes. Operā selfijus nefotografē, baznīcā "neiečekojas", teātrī "Ice Bucket Challenge" neveic, bet rīta skrējiena skaistie skati un "Nike Riga Run" treniņā veiktā distance ir piedzīvojums, kuru viegli publiskot - ar bildēm, maršrutiem un sarunām ar domubiedriem.

Regulāra sportošana prasa stipru gribasspēku

"Sportošana ir cīņa ar sevi", "nav sāpju - nav progresa", "mani neviens neapstādinās", "es nepadošos" - skan kā drāma, varbūt pat traģēdija. Regulāri sportot izdosies, ja sportošanā spēs atrast prieka avotu un pienesumu dzīves kvalitātei. Augstāk nosauktajiem argumentiem derētu pievienot nakts braucienus ar velosipēdu pa pilsētu, jautru un regulāru skriešanu kopā ar draugiem, peldēšanos, piedalīšanos kādā skrējēju pasākumā ārzemēs - visu, kas iedvesmo, ko gribētos darīt ar prieku un regulāri.

Treniņos slodze nebūs man piemērot

"Visi ir tik sportiski", "bet kurš pieskatīs mazo", "vajadzētu tā kā sākt, bet..." - "Nike Riga Run" sportisko pasākumu norises vietās darbojas kafejnīcas, maršruti ir piemēroti arī pastaigām un sarunām, tā ka droši dodamies uz pasākumu norises vietām - labāk vienu reizi redzēt un varbūt arī pamēģināt. Mežaparka pasākumos daudzi maršrutos dodas kopā ar bērniem, turklāt sportošana labi der ģimenei - nodarbības ilgums ir ap 60 minūtēm, kuru laikā katrs var izvēlēties sev piemērotāko nodarbi (pasportot, apmeklēt parka kafejnīcas, pastaigāties utml.).

Raksts tapis sadarbībā ar Baltijā lielāko sporta un labdarības pasākumu "Nike Riga Run", kas notiks šī gada 13., 14. septembrī. Sīkāku informāciju un iespēju pieteikties meklē "Nike Riga Run" mājas lapā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!