Foto: PantherMedia/Scanpix
Esam dzirdējuši, ka acis ir mūsu dvēseles spogulis – bet, vai zināji, ka tās var liecināt arī par tavu fizisko sagatavotību? Iepazīsties ar vēl desmit interesantiem faktiem, ko par mūsu organisma veselības stāvokli liecina ķermenis, ko apkopojis "Cosmopolitan".

Krūtis

Čikāgas Universitātes pētnieki atklājuši, ka sievietēm ar kuplākām krūtīm ir vidēji par desmit punktiem augstāks intelekta līmenis. Zinātnieki to skaidro ar dzimumhormonu īpatsvaru organismā, kas korelējot ar attīstītākām prāta spējām.

Viduklis

Pētījumi liecina, ka cilvēkiem ar slaidāku vidukli ir ilgāks mūžs un, jo lielāks vidukļa apkārtmērs, jo augstāks ir mirstības risks. Tā iemesls ir tauku krāšanās vēdera dobumā, kas noslogo iekšējos orgānus un arī veicina sirds un asinsvadu saslimšanas.

Naba

Kā izrādās, nabas novietojumam ir būtiska ietekme uz mūsu ātrumu peldēšanā un skriešanā. Tās atrašanās vieta nosaka ķermeņa gravitācijas centru – ja naba atrodas augstāk, mūsu kājas ir garākas un esam ātrāki skrējēji, bet, ja tā novietota zemāk – ķermenis ir garāks un attiecīgi esam spējīgāki peldētāji.

Gurni

Līdsas Universitātes pētnieki atklājuši, ka sievietes gurnu platums korelē ar viņas mīlas dzīves aktivitātēm – jo platāki tie ir, jo biežāk iesaistāmies gadījuma sakaros, liecina pētījumu dati.

Tāpat novērota vēl kāda tendence – vecākām sievietēm ar platiem gurniem biežāk novērota aizmāršība. Tā iemesls ir lieko tauku krāšanās gurnu rajonā, kā rezultātā organismā izstrādājas hormoni, kas ietekmē atmiņu un domāšanas ātrumu.

Augšstilbi

Apaļīga sēžamvieta un muskuļoti augšstilbi korelē ar zemāku sirds slimību risku, un cilvēki ar šāda tipa komplekciju retāk slimo ar otrā tipa diabētu, liecina pētījumi.

Tā iemesls ir lielāka muskuļu masa, kas veicina vielmaiņas ātrumu, kā rezultātā organismā pastāvīgi tiek uzturēts arī normāls insulīna līmenis. 

Mati

Ja tavi mati ir rudi, tu sāpes jūti asāk nekā citu matu krāsu īpašnieki. Pētnieki atklājuši, ka tā pati ģenētiskā mutācija, kas atbildīga par sarkanas krāsas matiem, rada arī zemāku sāpju slieksni, ietekmējot veidu, kā smadzenes "apstrādā" sāpju sajūtu. 

Rezultātā rudmatainiem cilvēkiem nepieciešama spēcīgāka lokālā anestēzija, kā arī tieši šādas matu krāsas īpašniekiem ir biežāk bail no zobārstiem.

Ausis

Ja tavas ausu ļipiņas veido diagonāli vietā, kur tās "piestiprinās" pie auss, tev ir augstāks saslimšanas risks ar sirds slimībām, brīdina zinātnieki. 

Analizējot šo slimību pacientu veselības stāvokli, secināts, ka 72 procentiem vīriešu un 67 procentiem sieviešu ar kardiovaskulārām saslimšanām bijušas attiecīgās formas ausu ļipiņas.

Acis

Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts izdevumā "Perceptual and Motor Skill", cilvēkiem ar tumšas krāsas acīm labāk padodas sporta veidi, kuros nepieciešama ātra reakcija, savukārt gaišas acu krāsas īpašnieki ir spējīgāki individuālajos sporta veidos, kur nepieciešama stratēģija – piemēram, golfā un boulingā.

Zods

Izteikta žokļa līnija un izvirzīts zods liecina par augstāku "seksuālo apetīti" un attiecīgi – lielāku neuzticības risku ne tikai vīriešiem, bet arī sievietēm, liecina pētījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!