"Man visu dārzu ir okupējušas sīkas, dzeltenas puķītes - lapas kā purenēm, ap saknīti tādi kā mazi zirnīši. Mēģināju miglot ar raundapu, izlasīt zirnīšus, bet nekas nelīdz, vairojas ģeometriskā progresijā. Kas tas par augu? Ko iesākt?" vaicā Maija Kalniņa Liepājā.

Pēc apraksta spriežot, tā varētu būt pavasara mazpurenīte, kas bieži sastopama upju un strautu malās, gravās, alksnājos. Dārzā tā tiešām ātri var kļūt par nezāli, - apgalvo LU Bioloģijas fakultātes Botānikas un ekoloģijas katedras docents Alfons Piterāns.

Pavasara mazpurenīte (Ficaria verna sin. Ranunculus ficaria) ir daudzgadīgs gundegu dzimtas lakstaugs ar iegareni olveidīgiem sakņu gumiem. Augumā sasniedz līdz 20 cm. Lapas ieapaļas, pabiezas, taukaini spīdošas. Ziedi līdz 2 cm diametrā, zeltaini dzelteni, pa vienam ziedneša galotnē. Zied aprīlī, maijā. Augs no attāluma nedaudz atgādina miniatūru purva pureni. Auglis - riekstiņu kopauglis.

Lūk, daži no atļautajiem 3. klases glifosātiem pavasara mazpurenītes apkarošanai:

Raundaps Eko (mazākais iepakojums 0,1 l) - deva 20 ml/1 l ūdens (2 % šķīdums), izmantot drīkst vienu reizi sezonā;

Raundaps Klasiks (mazākais iepakojums 0,1 l) - deva 20 ml/1 l ūdens (2 % šķīdums), izmantot drīkst divas reizes sezonā;

Kliniks 360 (mazākais iepakojums 50 ml) - deva 20 ml/1 l ūdens (2 % šķīdums), atļauts lietot vienu reizi gadā;

Rodeo (mazākais iepakojums 0,1 l) - deva 0,2 - 0,3 l uz 10 litriem ūdens, kas ir pietiekami, lai apstrādātu 400 - 500 m2 lielu platību, izmantot drīkst divas reizes sezonā.

Izmantojot maksimāli atļauto glifosātu saturošo herbicīda devu divdīgļlapju nezāļu apkarošanai, vajadzētu iznīkt arī sakneņiem. Ja mazpurenītes tomēr turpina vairoties, iespējama tikai mehāniska šā auga iznīcināšana, - piebilst Valsts augu aizsardzības dienesta Augu aizsardzības departamenta Augu aizsardzības līdzekļu reģistrācijas daļas referente Anitra Prekele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!