Foto: stock.xchng
"Šovasar dārzā izaudzēju piecu veidu baziliku - ar zaļām un violetām lapām, vēl sīklapu un citronbaziliku. Gribēju lapiņas sasaldēt ziemai, diemžēl rudenī tās kļuva rūgtas. Daļai augu ļāvu ziedēt cerībā iegūt sēklas, pārējiem ziedaizmetņus izkniebu, tomēr rūgti ir visi. Kādēļ tā notika? Ja tagad lapiņas sasaldēšu, varbūt rūgtums pazudīs?" Daina Carnikavā.

Rūgtas garšas veidošanos bazilika lapiņās var ietekmēt vairāki faktori.

Ziedēšana. Kad augs sāk ziedēt un briedināt sēklas, no kulinārijas viedokļa tas nozīmē, ka bazilika sezona iet uz beigām. Ziedēšanas laikā lapiņas nereti kļūst rūgtenas un mazāk gardas. Tāpēc ik pēc divām trim nedēļām ieteicams saīsināt dzinumu galotnītes. Veidosies kupls krūmiņš, kas dos daudz vairāk gardu, aromātisku lapiņu, nekā tāds, kuram ļauj ziedēt.

Laistīšana. Ja saknēm trūkst mitruma, tas augam rada stresu un provocē uz izziedēšanu. Baziliks cēlies Dienvidāzijā, savvaļā aug subtropu un tropu apgabalos, kur tam pietiek gan siltuma, gan mitruma. Tāpēc, audzējot dārzā, ieteicams mulčēt augsni - tas nodrošinās siltumu sakņu zonā un uzturēs vienmērīgāku mitrumu.

Šķirnes īpatnības. Ir izveidots daudz dažādu bazilika šķirņu, arī pie mums tagad ir liela sēklu izvēle. Praksē novērots, ka vienādos augšanas apstākļos dažu šķirņu augiem lapas kļūst rūgtas, kamēr citiem joprojām ir baudāmas.

Mēslošana. Bazilikam patīk viegla, irdena, trūdvielām bagāta augsne, kuras reakcija tuva neitrālai. Tādā augušam ir sulīgākas un gardākas lapas, arī rūgtums parādās krietni retāk. Ja iespējams, papildmēslošanai šad tad der izmantot atšķaidītu vircu, jo baziliks ir prasīgs pēc barības vielām. Tomēr pārbarot nedrīkst, īpaši jāuzmanās ar slāpekli. Pārāk spēcīga zaļās masas augšana samazina ēterisko eļļu saturu un augi zaudē lielu daļu aromāta.

Jauna auga lapiņas vienmēr ir sulīgas un daudz aromātiskākas nekā tādam, kas iesēts pavasarī un aug līdz vēlam rudenim. Tāpēc ieteicams to sēt regulāri, ik pēc divām trim nedēļām. Ja gaisa temperatūra ir ap +20 grādiem, tās sadīgst nedēļas laikā, bet, ja +25...+28 grādiem, dīgsti parādās jau pēc piecām, pat trim dienām, taču jāsēj ļoti sekli, pārkaisot ar pavisam plānu smalka substrāta kārtiņu. Tā kā sēklas nav lētas, labāk izaudzēt dēstus, tie izaug 4 - 6 nedēļās.

Parasti rūgtums pēc sasaldēšanas nepazūd. Arī blanšēšana te nederēs, jo tad lapiņas kļūs mīkstas un melnas, zaudēs burvīgo garšu un smaržu.

Konsultēja bioloģijas zinātņu doktore Iluta Dauškane. 

Padomi

• Noplūktas bazilika lapiņas ātri bojājas, tāpēc labāk tās ievākt īsi pirms lietošanas.

• Bazilika lapiņas var uzglabāt augu eļļā - tas ir ļoti labs risinājums, kā ziemā baudīt savā dārzā izaudzētus garšaugus. Lapiņas liek burciņā citu uz citas, ik pa laikam uzkaisot mazdrusciņ sāls (300 ml burciņā ne vairāk par ēdamkaroti), pārlej ar olīveļļu vai citu kvalitatīvu eļļu, kurai nav izteiktas smaržas un piegaršas. Ledusskapī šādas bazilika lapiņas glabājas līdz pat nākamajam pavasarim. Eļļu var izmantot salātiem - tā ir ļoti aromātiska un garda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!