Ziemassvētku vecīša un "Nokia" dzimtene; zeme, kurā ir aptuveni trīs miljoni saunu un ļaudis esot vieni no laimīgākajiem pasaulē. Nepilna stunda gaisā un mūsu brīvdienu galamērķis sasniegts, nedēļas nogali pavadīsim Helsinkos. Šī ir mūsu pirmā reize Helsinkos, un pirmā – arī Somijā.

Biļetes turp-atpakaļ iegādājāmies par 45 eiro. Kāpēc gan nelaisties brīvdienot, ja reiz lidojumi pieejami par tik pievilcīgām cenām? Brīnums, ka šo mums tik tuvo pilsētu nebijām ieplānojuši apciemot jau agrāk.

Pirmā lieta, ko iegādājamies, ir sabiedriskā transporta biļete trīs dienām. Tā kā lidosta ir vienā zonā, pilsētas centrs un galvenie apskates objekti otrā, bet mūsu apartamenti vēl trešajā, tad pērkam biļetes, kas der A, B un C zonām. Biļetes var iegādāties "R-Kioski" kioskiņos vai mobilajā lietotnē "HSL" par 22 eiro vienai personai. Biļešu kontrole Helsinkos gan esot reta parādība – vietējie stāsta, ka valsts uzticas saviem cilvēkiem, tic, ka biļete nopirkta.

Mūsu apartamenti, "Booking" nomedīts divistabu dzīvoklis, atrodas aptuveni deviņu kilometru attālumā no pilsētas centra. Tā kā sabiedriskais transports kursē bieži un ātri, attālums nav problēma. Dzīvokļa īre divām naktīm diviem: 150 eiro.

Foto: Sintija Dzerkale

Sestdienas rītu iesākam ar ekskursiju pilsētā. "Guru Walk" tūrē kopā ar gidu Medi ātri vien iepazīstam populārākos apskates objektus, tostarp Helsinku katedrāli, Senāta laukumu, Nacionālo biblitotēku, Vēstures muzeju, Tirgus laukumu u.c. Helsinku tirgus laukumā, kas atrodas pašā jūras krastā, norisinās tirdziņš, kurā var iegādāties daudz un dažādus suvenīrus, ko aizvest mājiniekiem. Iecienīti ir vilnas un koka izstrādājumi, kas gatavoti vietējo rokām. Turpat var tikt pie dažādiem kārumiem – laša zupas, pikantiem hotdogiem un pat lāča gaļas.

Gandrīz trīs stundu garajā tūrē esam paspējuši apskatīt un uzzināt daudz jauna. Jāsaka pat, Helsinki ir mūs pārsteiguši. Varbūt ne tik daudz ar skatiem, kā ar iespējām, kas te ir. Liels paldies mūsu laipnajam gidam Medi, kas sniedza priekšstatu par to, kā dzīvo un domā somi. Vairāk info par ekskursiju vari uzzināt šeit.

Bijām dzirdējuši, ka Somijā ir bezmaksas izglītība, tomēr bijām pārsteigti, uzzinot, ka augstskolu studentiem tiek maksāta ikmēneša stipendija 900 eiro apmērā, kas, Medi vārdiem runājot, ir tikai "neliels atbalsts mācībās". Atbalstīti tiek arī jaunie uzņēmēji – pirmo gadu valsts censoņām maksā algu, lai tikai nezūd motivācija darīt. Tāpat Medi atklāj, ka Somijā nav bezpajumtnieku – tiem, kam draud palikšana uz ielas, valsts sedz 80 procentus dzīvesvietas īres maksas. Bonusi tiek piešķirti arī jaunajām māmiņām.

Pilsētā regulāri iespējams apmeklēt bezmaksas koncertus un uzvedumus. Interesanta ikgadēja tradīcija – sievu nešanas sacensības, kuru uzvarētājs tiek pie tik daudz litriem alus, cik sver viņa sieviņa.

Vieta, kas mūs patiešām atstāja ar mutēm vaļā, ir Helsinku centrālā bibliotēka "Oodi". Tajā atrodamas ne vien grāmatas, bet arī 3D printeri, šujmašīnas, galda un videospēles, mūzikas instrumentu un sporta preču noma, darbarīki dārzam un mājas remontam. Tāpat arī telpas darbam, sapulcēm, mūzikas ierakstīšanai.. un pat virtuvīte! Helsinku centrālajā bibliotēkā to visu var rezervēt un izmantot bez maksas, dažos gadījumos samaksa ir simboliska. Vai nav vareni? Turklāt daudzi no šiem labumiem pieejami ne vien vietējiem, bet arī tūristiem. Pilsētā ir aptuveni 37 bibliotēkas ar līdzīgu pakalpojumu klāstu, taču "Oodi" noteikti ir lielākā un ar iespējām bagātākā.

Pusdienpauzē baudām laša krēmzupu netālu no jūras krasta esošajā restorānā "Kappeli". Mūsu laipnais gids Medi pastāstīja, ka tieši te esot labākā zupa pilsētā. Porcija maksā 14,90 eiro, bet šķīvja saturu var vēl un vēl papildināt.

Foto: Sintija Dzerkale

Izmantojam sabiedriskā transporta dienas biļeti, lai ar prāmi pārceltos uz nelielu saliņu Suomenlinna. Prāmis kursē divas reizes stundā, brauciena ilgums – vien 15 minūtes. Uz saliņas ir cietoksnis, baznīca, pāris jaukas kafenītes. Ar pusotru divām stundām noteikti ir gana, lai apskatītu salas piedāvātos tūrisma objektus.

Izbaudījuši vējaino pastaigu pa salu, dodamies ārpus Helsinku centra, lai apmeklētu izslavēto "Café Regatta". Kafejnīcas pagalmā iekurināts ugunskurs, uz kura cept desiņas, iekštelpās ir šauri, bet omulīgi. Gaidījām plašāku ēdienkartes piedāvājumu, tomēr iztikām ar to, kas bija. Burger-hotdog-pončiks ar gaļu, ko vietējie dēvē par "Eromanga" gaļas pīrāgu. Desertiņā baudām svaigi ceptu kanēļmaizi, kas momentā nozog manu sirdi!

Kanēļmaizītes Helsinkos ir lielā cieņā, vienas no gardākajām var nogaršot "Fazer Cafe". Klāt noteikti jāpasūta karstā šokolāde.

Vai zināji, ka Somijā ir aptuveni piecarpus miljoni iedzīvotāju un aptuveni trīs miljoni saunu? Saunas ir visur! Dzīvokļos, mājās, māju pagrabos. Helsinkos, Mannerheimintie rajonā, var atrast "Burger King" ar saunu. Arī panorāmas rata viena kabīnīte ir izbūvēta kā sauna. Stundu ilgs "Sky Sauna" apmeklējums četrām personām maksā 240 eiro.

Somi pirtojas vidēji divas reizes nedēļā. Senāk pirtīs Somijā tika pieņemtas dzemdības, kā arī apmazgāti mirušie. Somiem ir uzskats: "Saunā piedzimstam, saunā nomirstam."

Foto: Sintija Dzerkale

Mēs nolēmām atpūsties "Allas Sea Pool" kompleksā, kas ir viens no populārākajiem pilsētā. Kompleksā ir trīs saunas (vīriešu, sieviešu un kopējā) un trīs baseini. Katru reizi, kad gribi doties karsēties, aptuveni 10 minūtes jāstāv rindā, jo katrā no saunām vienlaicīgi atrasties var tikai astoņi cilvēki. Cena: 18 eiro par trīs stundu apmeklējumu. Kopumā ļoti patika, izbaudījām un atpūtāmies. Vienīgais, kas traucēja – teritorijā norisinājās remontdarbi, tāpēc nokļūšana no ģērbtuvēm uz saunām bija nedaudz apgrūtinoša un haotiska. Arī viens no baseiniem nebija pieejams.

Helsinku apskatei veltījām divarpus dienas jeb nedaudz ilgāk par 48 stundām, ar ko pilnīgi pietika, lai sajustu pilsētas šarmu. Somijas galvaspilsēta, manuprāt, ir ļoti labs "weekend getaway" galamērķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!