Foto: Shutterstock

Helsinki ir pirmais, kas nāk prātā, ja plāno ašu brīvdienu izbraucienu nedaudz tālāk par brāļu zemēm Igauniju un Lietuvu. Vien stundu garš lidojums aizved uz ziemeļiem raksturīgo pilsētu ar senu vēsturi, klasisku un modernu arhitektūru, kā arī plašiem laukumiem un aizraujošiem muzejiem.

Helsinkus dibināja Zviedrijas karalis Gustavs I 1550. gada 12. jūnijā. Sākotnēji tā bija paredzēta kā tirdzniecības pilsēta, kura spēs konkurēt ar Rēveli (Tallinu). Par galvaspilsētu tā kļuva vien 1812. gadā, kad Krievijas imperators Aleksandrs I to pārcēla no Turku uz Helsinkiem. Helsinkiem ir bagāta vēsture, kuras liecības var vērot arī mūsdienās. Pilsētā ir gan majestātiskas katedrāles, gan vēsturiskas ieliņas, gan nocietinājums, kas tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

"Suomenlinna"


"Suomenlinna" jeb "Somijas cietoksnis" ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. 18. gadsimta vidū cietoksni uzbūvēja zviedri, bet vēlāk tas nonāca Krievijas impērijas pārvaldībā. Šeit joprojām, līdztekus zviedru cietokšņiem, atrodas krievu būvēta pareizticīgo baznīca, kura vēlāk gan kļuva par luterāņu. "Suomenlinnas" daudzveidība ir pārsteidzoša – vairāki muzeji, bunkuri, cietokšņa sienas, kā arī vienīgā zemūdens laiva Somijā, kas saglabājusies kopš Otrā pasaules kara, piknika vietas un daudzas kafejnīcas. Vārdu sakot, skatīt ir daudz ko, tamdēļ ekskursijai jāvelta vesela diena.


Uz "Suomenlinnu" var nokļūt tikai pa ūdens ceļiem. No Tirgus laukuma atiet prāmis, kas ved uz "Suomenlinnu", vienlaikus paverot brīnišķīgu skatu uz Helsinkiem.

"Kansallismuseo"


Nacionālā romantisma stilā būvētais muzejs nedaudz atgādina gotisku baznīcu. Ēkai ir masīvi mūri, nelieli logi un stalts tornis, vienlaikus muzeja interjers ir maigs un askētisks. 1916. gadā atklātais, bet 2019. gadā renovētais muzejs ir fantastiska vieta, kur iepazīties ar Somijas vēsturi, mākslu un arhitektūru. Viena no iespaidīgākām telpām ir kupola zāle, kuras griestus klāj smalki gleznojumi. Ieejas biļetes pieaugušajiem ir 15 eiro.

Dizaina muzejs


Muzejs atrodas Helsinku centrā – "Kaarti" daļā. Ēkā, ko 1895. gadā projektēja arhitekts Gustavs Nīstrēms, savulaik atradās skola. Tagad tā ir pārtapusi par īstu somu dizaina citadeli. Šeit ir apskatāma gan pastāvīgā ekspozīcija, kas atspoguļo somu tautas dizaina tradīcijas, gan mainīgās ekspozīcijas. Biļešu cena pieaugušajiem ir 15 eiro, kuras var iegādāties arī tiešsaistē.

Laikmetīgās mākslas muzejs "Kiasma"


Vēl viens muzejs, ko noteikti jāapskata. Vienlaikus tā ir viena no elegantākajām un interesantākajām ēkām Helsinkos. "Kiasma" ēka tika pabeigta 1998. gadā, kļūstot par Helsinku modernās arhitektūras simbolu. Šobrīd muzejā ir apskatāma starptautiska laikmetīgās mākslas kolekcija. Muzejs ir piemērots arī ģimenēm ar bērniem – te ir gan kafejnīcas, gan bērniem paredzētas aktivitātes. Interesanta ir arī muzeja apkārtne. Laukumā savas prasmes demonstrē skeitbordisti, bet zālienā siltā laikā vietējie un tūristi izbauda brīvo laiku.


Ieejas biļetes cena pieaugušajiem ir 20 eiro. Taču jāņem vērā, ka pieaugušie skaitās virs 24 gadiem. Savukārt ieejas biļetes cilvēkiem vecuma grupā no 18 līdz 24 ir 12 eiro.

"Helsingin Kaupunginmuseo"


Vēsturisko ēku komplekss mūsdienās ir pārvērsts par muzeju. Šeit var apskatīt vienu no vecākajām Helsinku ēkām, ko 1757. gadā uzcēla bagāts tirgotājs. Tepat atrodas arī senākā koka rindumāja, kas celta 1818. gadā. Savukārt kompleksā galvenajā muzejā atrodas 450 tūkstoši vēsturisku artefaktu un vairāk nekā miljons fotogrāfiju, kurās ir atspoguļota Somijas vēsture, sākot no zviedru laikiem, turpinot ar Krievijas impērijas okupāciju un beidzot ar neatkarīgas valsts izveidošanu.
Kompleksā ir vairāki iekšpagalmi, kuros var sajust vēsturisko garu, bet vasarā baudīt dzērienus āra kafejnīcās.

"Ateneum" muzejs


Viesojoties Helsinkos, noteikti jāapskata arī 1887. gada būvēto neorenesanses stila ēku, kurā mūsdienās atrodas "Ateneum" muzejs. Ēkas arhitektūra pārsteidz ar majestātiskumu, bet tās iekšpusē var apskatīt somu mākslinieku gleznas un skulptūras no "zelta laikmeta" (no 19. gadsimta beigas līdz 1950. gadiem).

"Temppeliaukion Kirkko"


Obligāti apskatāmo objektu sarakstā ir arī "Temppeliaukion Kirkko". Tā ir masīvā akmenī izcirsta baznīca, ko 1969. gadā projektēja Timo un Tuomo Suomalaineni. Tā kā baznīcā ir neticami laba akustika, šeit regulāri notiek koncerti. Darba laiks ir atkarīgs no pasākumu intensitātes un gadalaika, tādēļ pirms doties ekskursijā, jāpārbauda aktuālais darba laiks.


Rakstā izmantotie informācijas avoti: www.lonelyplanet.com, www.suomenlinna.fi, www.designmuseum.fi, www.kansallismuseo.fi, www.kiasma.fi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!