Foto: Scanpix
Tehnika un instrumenti, kas sezonas garumā aktīvi tika izmantoti dārza un mājas darbu veikšanā, pamazām tiek nolikti malā. Lai nākamo sezonu sagaidītu bez raizēm, svarīgi par tiem parūpēties jau tagad, rūpīgi kopti un pareizi glabāti darba rīki ne tikai izskatīsies labāk, bet arī kalpos ilgāk.

Dārza darbu sezonas noslēgumā visi piederumi ir jānotīra, atbrīvojot tos no netīrumiem un augu atliekām. Labi zināma un pārbaudīta metode ir asmeņu mazgāšana ūdenī, kam pievienots neliels daudzums ziepju. Instrumentu ražotājs "Fiskars" tīrīšanai iesaka izmantot arī mazāk zināmas metodes, piemēram, smiltis, kurām klāt pievienota eļļa. Šāds maisījums palīdz notīrīt dārza šķēru asmeņus, kā arī lāpstas un krūmgriežus.

Kad instrumenti notīrīti, svarīgi arī uzasināt to asmeņus. Šāds darbs būtu veicams vismaz reizi gadā. Ja instruments tiek lietots bieži, ieteicams to asināt pat reizi mēnesī, lai uzturētu nevainojamā darba kārtībā. Tāpat asmeņu salaiduma vietas un atsperes regulāri ieteicams ieeļļot ar pāris pilēm eļļas. Ar atsperēm aprīkota darbarīka asmeņiem jābūt sakļautiem, jo nospriegota atspere grieznes saglabā darba kārtībā. 


Ja instrumentiem ir koka kāti, piemēram, lāpstām un grābekļiem, sezonas noslēgumā ieteicams tiem uzklāt linsēklu eļļu. Tā pasargās koku no izžūšanas, iesaka tirdzniecības un servisa centra "Stokker" speciālisti.

Arī darba rīku uzglabāšanas vietai ir liela nozīme. Tai noteikti ir jābūt sausai, jo mitruma iedarbībā instrumenti sāks rūsēt un zaudēs savas labās īpašības. Telpai jābūt arī pietiekami lielai, lai darba rīkus būtu ērti novietot. Mazos dārza piederumus var uzglabāt kādā lādē vai kastē, savukārt lielos – piekarot pie sienas. Darba rīku uzglabāšanas ērtums ir arī viens no kritērijiem, kam jāpievērš uzmanība, tos iegādājoties.

Ziemas sezona ir arī īstais laiks, kad pārlūkot darba rīku krājumu un atbrīvoties no vecajiem. Savlaicīgi var arī jau izdomāt, kādi darba rīki un instrumenti būs nepieciešami nākamajā sezonā. Labāk iegādāties mazāku daudzumu un kvalitatīvus rīkus, kas tiešām tiks izmantoti, nevis daudz un dažādus, kas paliks neizmantoti un plauktā krās putekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!