Foto: Shutterstock

Ja vienmēr esi prātojis par to, kā gan citiem izdodas sevi noskaņot mājas uzkopšanai, un kas varētu būt tā problēma, kas liedz sevi noskaņot šim procesam, tad šis raksts ar ''klupšanas akmeņiem'' varētu rast atbildes. Mūsu slēptās domas un attaisnojumus atklājis portāls housebeautiful.com, lai no tām atbrīvotos un kārtību mājās neuzskatītu par kaut ko nesasniedzamu.

''Ja es neprotu organizēt, es arī nevaru sakārtot māju''

Šī ir viena no tipiskākajām domām, kas ienāk prātā tad, kad nezinām ar ko sākt, un no kura gala ķerties klāt pie mājas uzkopšanas darbiem. Kā stāsta Jeni Aron, vispirms ir jāapzinās tās lietas, kas katram izdodas vislabāk, un ar to arī ir jāsāk. Nav nekādas vajadzības sevi mocīt un apgrūtināt jau pašā sākumā ar pienākumiem, kas ne tik labi izdodas. Sāc ar patīkamo, un tad arī ne tik viegli izdarāmās lietas ritēs savu gaitu.

''Es nespēju šķirties no lietām, kas ir dāvinātas''

Ja mēs visu mūžu krāsim tās lietas, kas gadu gados dāvinātas visos svētkos, tad mēs ātri vien mūsu mājoklis izskatīsies pēc lielveikala. Protams, ir lietas, no kurām nevajadzētu šķirties un, ja tās sagādā prieku un patīkamas atmiņas, tām jāatrod īpaša vieta, taču lietām, kas vienkārši eksistē bez jebkāda pielietojuma vai emocionālās vērtības, ir vērts padomāt par to nepieciešamību. Speciālisti stāsta, ka cilvēki ar tieksmi krāt mantas un nespēt no tām atbrīvoties, liecina par to, ka arī galvā valda haoss un cilvēkam ir grūti pieņemt lēmumus.

''Izpratne par kārtību ir dažāda''

Šis, šķiet, ir viens no smieklīgākajiem attaisnojumiem tam, lai ieviestu kārtību. Protams, radošas personības atšķiras no juridisku nozaru cilvēkiem, taču tas neliedz ieviest kārtību jebkurā mājā. Šādas domas tikai liek vēl vairāk mums atzīt ne tik labos ieradumus, kas pēc tam neliek justies labi. Katrs pats var izvērtēt, kāda ir viņa ideālā kārtība mājoklī, un pie tā arī pieturoties, varēsi izvairīties no lieka satraukuma un bažām par to, ka vajadzētu beidzot mājokli sakārtot tā kārtīgi. 

''Manai mammai ļoti patīk šis dīvāns vai glezna pie sienas''

Vienalga, ko domā citi, pats galvenais ir dzīvot vidē, kas patīk pašiem tās iemītniekiem. Lai arī ko būtu teikusi omīte, mamma vai draudzene, ja tevi kaut kas neapmierina, tad tas ir jānovērš, jo galu galā, šajā vidē dzīvo tu pats, nevis kāds cits. Katram ir svarīgi justies labi savā mājoklī, jo tā ir vieta, kur mums jāatpūšas, jāatslēdzas no ikdienas pienākumiem un jābauda miers, tāpēc neapmierinātām domām šeit nudien nav vietas.

''Lai sakārtotu māju, būs vajadzīga visa nedēļas nogale''

Šis pesimistiskais attaisnojums par pārlieku lielo laika aizņemšanu ir vismuļķīgākais attaisnojums mājas kārtošanai vai tīrīšanai. Protams, tas neaizņems vien piecas minūtes, taču, jo ilgāk tas tik atlikts, jo ilgāku laiku tas prasīs vēlāk. Labāk saņemies un izdari visu vienā nedēļas nogalē, nevis pēc tam šausti sevi par nesakārtoto mājokli katru dienu. Un kas zina – varbūt tam nemaz nebūs nepieciešamas divas dienas, bet gan viena!

''Es nezinu labāko paņēmienu, kā ieviest kārtību mājās''

Nav noteiktas pamācības vai kritēriju, kas raksturotu – tieši tā ir jākārto māja. Vienam šķiet, ka apģērbs jāpakarina tā, cits uzskatīs, ka žurnāla galdiņš jāsakārto citādāk. Atceries, ka nav noteiktas sistēmas, kas ir jāievēro, galvenais ir radīt tādu vidi, kas pašam šķiet kārtīga vai labu sajūtu rosinoša. Ja galvā jauksies domas par to, ka varbūt vajadzēja pārkārtot skapi, aizkarus izmazgāt un paklājus izpurināt, tad, visticamāk, arī nav viss izdarīts tā, kā gribēji. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!