Dāmām, kas Valentīna dienā saņēmušas zelta klasiku – rozes, noteikti noderēs padomi to ilgākai saglabāšanai.

Rožu saglabāšanās ilgums lielā mērā atkarīgs no tā, cik svaigas un kvalitatīvas tās iegādātas. Visbiežāk tās tiek uzglabātas lielā aukstumā, tāpēc istabas temperatūrā tās drīz vien novīst. Centies tās novietot pēc iespējas vēsākā vietā.

Ja rozes kādu laiku nav stāvējušas ūdenī, tad atnākot mājās, ieliec tās bļodā, vannā vai izlietnē, kas piepildīta ar ūdeni, un ļauj tām kārtīgi ''atdzerties''.

Pirms izvieto ziedus vāzē, noplūc visas tās lapas, kas atradīsies zem ūdens, jo tās var veicināt pūšanas procesu un ūdens sasmakšanu. 

Lai veicinātu ilgāku rožu saglabāšanos, noteikti apgriez tām kātus. Vispareizāk to darīt ar asu nazi vai šķērēm, un griezums ir jāveic leņķveidīgi, ne horizontāli, citādi tiek ierobežots ūdens uzņemšanas laukums.

Ziedu salonos, rozes uzglabā ūdenī, kam pievienotas speciālas barības vielas, tāpēc vēlams ar tām papildināt vāzes saturu arī mājās. Meklē veikalos paciņas ar uzrakstu floral live

Ja pa rokai nav speciālās barības vielas, uz vienu litru ūdens var pievienot divas ēdamkarotes galda etiķa un divas ēdamkarotes cukura. Samaisi kārtīgi vāzes saturu un izkārto tajā ziedus. Šīs vielas pasargās no mikroorganismu vairošanās un nodrošinās ar nepieciešamajām barības vielām, tāpēc arī ziedi ilgāk uzglabāsies.

Arī vāzei ir nozīme, tāpēc neizvēlies pārāk īsu vai seklu vāzi, kas liek rozēm noliekties. Neizvieto rozes pārāk cieši vienu pie otras, jo tās gluži kā karalienes labi jūtās vientulībā. Izvēlies tievu un garu vāzi. 

Ja dāvanā esi saņēmusi rozes garos kātos, tad 20 cm garumā rozes kātu iemērc uz 20 sekundēm verdošā ūdenī. Tad tās noteikti ilgāk saglabāsies. Īpaši efektīvs šis paņēmiens ir rozēm ar bieziem un gariem kātiem, taču krūmu rozēm un īsākiem grieztajiem ziediem pietiks ar kātu apgriešanu. 

Noteikti katru dienu nomaini ūdeni, kurā uzglabājas rozes.

Pēc pāris dienām, kad ziedu galviņas sāk noliekties vai ziedu sāk vīt, nogriez tām kātus un ieliec tās verdošā ūdenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!