Ja vēlies interjeru papildināt ar kādu neparastu kompozīciju, tad sukulentu izvietošana stikla burkā vai traukā būs lielisks risinājums, kas arī neprasīs daudz pūļu tās uzturēšanai ikdienā.

Tā kā kaktusveidīgiem augiem nepatīk augt podos, kur ir daudz zemes, tad stikla trauki, vāzes, burkas vai seklas bļodas ar akmeņu, smilšu izkārtošanu būs labs pamats sukulentu audzēšanai. Ja mājoklī tiek ieviesta šāda kompozīcija, nav jāuztraucas par tās regulāro apkopi, jo augi spēj paciest nevērību ilgu laiku, tāpēc šī ideja var labi kalpot pat aizmāršīgākajiem augu aprūpētājiem.

Sukulentu kompozīcijas veidošanā izvēlētajā traukā vispirms jāber rupjākie akmeņi, izkārtojot tos nevienmērīgā reljefā, lai kompozīcija izskatītos neparastāka. Pēc tam jāber slānis ar smiltīm, mazākiem akmentiņiem un speciālo substrātu. Ja ir vēlēšanās, kompozīciju var papildināt ar sūnām, kas radīs mežam līdzīgu kompozīciju. Tad, kad esi izveidojis kompozīcijas pamatu, vari stādīt augus. Vislabāk sukulentus iestādīt ar visu sakņu sistēmu un zemes kārtu, un tam apkārt apbērt pildījumu, lai tas no sāniem tiktu stingri nosegts. Atceries, ka sukulentu saknēm ir jābūt pilnībā nosegtām, taču no virspuses zemes kārtai nav jābūt redzamai.

Veidojot kompozīciju, augsni, smiltis un akmeņus vari bērt dažādos biezuma līmeņos, pielāgojoties trauka izmēram. Ar pildījuma veidošanu var radoši izpausties, lai gala rezultāts būtu vēl neparastāks, gluži kā paši sukulenti. Sukulentu kompozīciju var izvietot jebkurā telpā, kas atbilst augu prasībām – tā var būt virtuve, viesistaba un pat vannasistaba.

Svarīgi!

Šādas kompozīcijas izveidē svarīgi ievērot divas lietas – gaismas un ūdens daudzumu. Sukulentiem nevajadzētu atrasties tiešos saules staros, piemēram, uz palodzes, jo tur tiem var būt pārāk karsts un augi var apdegt. Izvēlies gaišu vietu, kas nav tiešos saules staros. Ja sukulenti tiks pārlaistīti, tad jau pēc vienas reizes tie var tikt iznīcināti. Laistīšanā der atcerēties - labāk retāk, nekā biežāk, jo sukulenti pēc dabas ir ilgdzīvotāji, kas spēj paciest pat visbargākos apstākļus. Ja kompozīcijā ir sūnas, tad laistīšana ir jāveic vēl retāk, jo tās labi uzsūc mitrumu. Ziemas laikā, kad augiem ir miera periods, tie nav jālaista vispār.  

Pirms ķeries klāt kompozīcijas izveidē, ir jāizvēlas atbilstoša lieluma trauks. Tam nevajadzētu būt pārāk mazam, lai sukulenti nebūtu saspiesti viens pie otra, tāpat arī pārāk liels trauks būs lieka izšķērdība izmantotajai augsnei, smiltīm un akmeņiem. Par trauku vari izmantot burkas, vāzes, bļodas un dekoratīvos traukus, kas pēc izmēra ir atbilstoši kompozīcijas izveidei. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!