Domājams, nav nepieciešams atgādināt, kāpēc augi ir jālaista, to mēs katrs zinām un cenšamies pielāgoties konkrētā auga prasībām. Un tomēr, ir vairāki laistīšanas padomi, kas attiecināmi uz jebkuru augu.

Tā kā šobrīd aktuāls laiks ir jaunu augu audzēšanai, tad svarīgi zināt, ka laistīšanai īpaša vērība jāpievērš tieši šajā sākumposmā. Ja iekaltēsi kaut uz neilgu laiku jaunos augus, tie iznīks un nebūs vairs glābjami. Ja ūdens būs pietiekami daudz, tie dzīs asnus, veidos jaunas lapas un ziedus.

Laistīšana noteikti jāievēro arī tikko pārstādītiem augiem, lai tie labāk pielāgotos jaunajiem apstākļiem un tiktu nostiprināta sakņu sistēma.

Par to, kāds ir laistīšanai piemērotākais laiks, ir divi piedāvājumi – rīts vai vakars. Laistot vakarā, to nevajadzētu darīt pārāk vēlu, lai augs pagūtu nožūt. Ja augsne un augs kārtīgi nenožūs, apstākļi būs labvēlīgi dažādu slimību attīstībai.

Ievērojot pareizu laistīšanu, jāzina, ka tas jādara vismaz 3 cm dziļumā, lai ūdens piekļūtu saknēm. Ja nedaudz aplaistīsi tikai augsnes virskārtu, tad mitrums nenonāks līdz saknēm. Ja pods ir dziļš, augsnē var ierakt sacaurumotu caurulīti vai šļūteni, pa kuru lēni plūst ūdenim.

Jebkurš augs būs pateicīgs, ja ūdens laistīšanai nebūs auksts. Augu laistīšanai ārā, ūdens optimālā temperatūra ir atbilstoša lietusūdenim, bet ūdeni var uzglabāt arī mucās, kannās un spaiņos, turot tos ārā un pēc tam izmantojot to dārza laistīšanai. Tas, protams, attiecas uz gada silto sezonu, kad aktuālas dobes, siltumnīcas laistīšana.

Siltumnīcas augi noteikti ir jāaprasina ar pulverizatoru.

Visparocīgāk laistīšanai izmantot lejkannu, taču ūdens daudz veiksmīgāk uzsūksies zemē, ja lejkannas gals būs papildināts ar sietiņu.

Ņem vērā, ka smilšainā augsnē ūdens iztvaiko ātrāk, nekā mālainā.

Augus, kas tiek audzēti iekarināmos puķpodos, karstā laikā noteikti jālaista divas reizes dienā.

Mēness kalendāra padoms augu laistīšanai:

Augu laistīšanai labvēlīgās dienas ir tad, kad Mēness ir Vēža, Skorpiona un Zivs zīmēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!