Suņu saimnieki parasti, protams, cenšas darīt visu, kas ir viņu spēkos, lai suns būtu laimīgs, vesels un arī labi uzvestos, taču reizēm, neskatoties uz lieliskajiem nodomiem, rezultāts diemžēl ir gluži pretējs. Ļoti bieži, kolīdz saimnieks saskaras ar kādām grūtībām suņa audzināšanā, viņš saņem kaudzēm "labu" padomu no paziņām, kā arī svešiniekiem interneta forumos, raksta portāls "Pets4homes.co.uk".

Kad saskaries ar grūtībām suņa audzināšanā, var būt visai sarežģīti saprast, kā pareizi rīkoties, un padoma prasīšana bieži vien ir lielisks veids, kā paskatīties uz problēmu no cita skatupunkta un ieraudzīt risinājumu. Tomēr ir vairākas tautas gudrības suņu skološanai, kas jau gadu simtiem tiek nodotas no paaudzes paaudzē un kuru efektivitātei ieteicēji patiesi tic, kaut jau sen ir pierādīts, ka šie paņēmieni nenes gaidīto rezultātu, tikai izraisa suņa neizpratni, liek dzīvniekam zaudēt uzticēšanos saimniekam un kļūt nelaimīgam.

Lūk, sešas kļūdas, ko suņu saimnieki mēdz pieļaut!

1. Likšana būrī kā soda mērs

1. Likšana būrī kā soda mērs

Ja suns sagrauzis kādu vērtīgu lietu vai izdarījis citu palaidnību, daudzi saimnieki mīluli iedzen viņa būrī (pārvadāšanas konteinerā), guļvietā vai būdā ar domu, lai dzīvnieks tur kādu laiku apdomā savu slikto rīcību.

Lai gan nav nekas slikts laiku pa laikam izmantot būri kā vietu, kur sunim nomierināties un atslābināties, to nevajadzētu izmantot kā sodu, jo tad sunim būris (būda vai guļvieta) drīz vien sāks asociēties ar negatīvām emocijām. Dzīvnieks tajā jutīsies nelaimīgs un nevēlēsies to izmantot.

2. Suņa bāršana vai kaunināšana kādu laiku pēc nedarba pastrādāšanas

2. Suņa bāršana vai kaunināšana kādu laiku pēc nedarba pastrādāšanas

Diezgan tipiska situācija – saimnieks pārrodas mājās pēc grūtas darba dienas un konstatē, ka suns sagrauzis čības, iespējams, tas noticis pirms vairākām stundām... Var rasties iespaids, ka suns labi saprot, ka ir pastrādājis kaut ko sliktu, šķist, ka viņš jūtas vainīgs, tādēļ saimnieks ļoti bieži izmanto šo brīdi, lai četrkājaino draugu nokauninātu un pateiktu, ka viņš ir slikts suns.

Tomēr pat, ja stāvat tieši pie suņa sliktās uzvedības rezultāta un rādāt uz to ar pirkstu, dzīvnieka prāts tomēr nespēj savienot to, ko viņš ir pastrādājis pirms kāda laika, ar saimnieka lamāšanos konkrētajā brīdī. Suns nesaprot, kādēļ viņu kaunina, jo viņš taču pašlaik neko sliktu nedara.

Suņa sejas izteiksme pauž vainas izjūtu, jo viņš saprot, ka esat neapmierināts ar viņu un ir viņš ir izdarījis ko sliktu, taču nesaprot, ko tieši, tādēļ šāda veida sods nedos cerēto rezultātu. Sunim pat var rasties iespaids, ka kaunināt viņu par to, ka viņš ir.

Nosodīt suņa uzvedību, sakot "Fū!" vai "Nedrīkst!", ir jēga vien tad, ja izdevies viņu pieķert nozieguma brīdī.

3. Bāšana ar degunu paša mēslos

3. Bāšana ar degunu paša mēslos

Ja suns nokārtojas nepiemērotā vietā, piemēram, kaut kur mājās, tautā plaši izmanto metodi iebāzt suni ar purniņu paša izkārnījumos vai čuru peļķītē, lai tā vienlaikus sodītu par nepieņemamu rīcību un atturētu no tās atkārtošanas. Tas ir briesmīgs veids cīņai pret šo problēmu. Jūs taču nedarītu ko tādu ar savu bērnu, tad, kādēļ kaut kas tik nepatīkams jāliek piedzīvot sunim?

Kā jau minēts iepriekš, sunim nav ne mazākās jausmas, kādēļ viņu soda, ja no nedarba padarīšanas brīža pagājušas kaut pāris minūtes, un vienīgais, ko viņš šādā veidā iemācās, ir baidīties no jums un jūsu, suņaprāt, neparedzamās uzvedības saskarsmes laikā.

4. Barības atņemšana kā soda vai apmācības līdzeklis

4. Barības atņemšana kā soda vai apmācības līdzeklis

Suņa maltītēm jābūt teju svētām. Ēdienreizes atlikšanu, samazināšanu vai barības trauciņa aiznešanu prom nedrīkst izmantot ne kā soda mēru, ne paņēmienu suņa apmācībā. Tas ir līdzvērtīgi vardarbībai, turklāt ir viens no vissliktākajiem veidiem, kā sunim mēģināt kaut ko iemācīt.

Tēlaini izsakoties, jums izdosies noķert vairāk mušu, izmantojot medu, nevis etiķi. Arī suņa apmācībā daudz efektīvāki līdzekļi ir kārumi un uzslavas, nevis ēdiena liegšana un suņa bāršana.

5. Iepļaukāšana pa purniņu

5. Iepļaukāšana pa purniņu

Pirms dažiem gadu desmitiem pliķis pa suņa purniņu tika uzskatīts par normālu apmācības metodi, ja dzīvnieks leca virsū vai darīja ko citu sliktu.

Pētījumi ir pierādījuši, ka fiziska sodīšana ir ļoti neefektīvs paņēmiens suņu apmācībā, ar kuru var panākt vien to, ka suns sāk baidīties no saimnieka un kļūst ļoti nedrošs un bikls.

6. Suņa atstāšana vientulībā uz ilgu laiku

6. Suņa atstāšana vientulībā uz ilgu laiku

Nevienu suni nav vēlams atstāt vienu ilgāk nekā četras stundas, kas uzskatāms par absolūto maksimumu. Ja nespējat to savienot ar savu darba režīmu un nav neviena, kurš varētu būt kopā ar ķepaini vai vismaz apciemot viņu jūsu prombūtnes laikā, pašlaik nav īstais brīdis iegādāties suni.

Kaut arī ikvienu suni vajag pieradināt pavadīt kādu laiku arī vienam, pārāk ilga būšana vientulībā var atstāt virkni negatīvu seku, kas var izpausties kā uzvedības problēmas vai nomāktība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!