Suņu saimniekiem Jāņos šķiet dabiski arī mīluli pacienāt ar šašliku, sieru un citiem labumiem. Dažs pat ielej četrkājainajam draugam bļodiņā alu, un ir suņi, kas to patiešām kāri lok. Jautājām Dr. Beinerta klīnikas veterinārārstam Abubakaram Gasanhanovam, kurus Jāņu gardumus mīlulim labāk nedot un kāpēc.

"Jāņos daudzi vēlas palutināt savu mājdzīvnieku ar šašliku vai ko citu, bet tas mīlulim bieži beidzas ar gremošanas problēmām. Ne velti šajās svētku dienās parasti pie veterinārārsta visbiežāk ved dzīvniekus ar vēdera sāpēm, kad kaut kas nepiemērots ir apēsts vai, piemēram, kauliņš ir iesprūdis gremošanas traktā. Bieži novēro arī alerģiskas reakcijas no ēdiena. Lai no tā izvairītos, saimniekiem stingri jāpiedomā, ko viņš dod savam mīlulim," piekodina veterinārārsts Abubakars Gasanhanovs.

"Nereti saimnieks ielej savam mīlulim alus malku un priecājas, ka suns ar patiku dzer, sak, īsts vīrs! Tomēr ar alu dzīvnieku noteikti nevajadzētu cienāt, jo organisms pie šī dzēriena nav pieradis, un tas var radīt nopietnas veselības problēmas.

Alkoholam ir tikpat nelabvēlīga ietekme uz suņa aknām un smadzenēm, kā uz cilvēka, taču ir vajadzīgs krietni mazāks daudzums, lai izraisītu nopietnus bojājumus. Alus sunim var izraisīt vemšanu, caureju, nomāktību, problēmas ar koordināciju, elpošanas traucējumus un lielāks tā daudzums – pat nāvi.

Veterinārajā aptiekā ir iespējams iegādāties speciālu suņu alu, kura sastāvā nav alkohola. Tas būtībā ir minerālvielām un vitamīniem bagātināts dzēriens ar vistas vai liellopa buljona garšu līdzīgā skārdenē vai pudelē kā īstais alus.

Arī šašliks tomēr nav suņiem piemērots kārums, jo gaļa ir speciāli marinēta, pievienotas dažādas garšvielas, etiķis – tas viss dzīvniekam ir kaitīgs. Garšvielas un konservanti pamazām burtiski indē suņa organismu, jo aknas nespēj visas kaitīgās vielas izfiltrēt, tās nosēžas organismā un pēc tam "sāk nākt ārā" kā visādas alerģijas un vemšanas, kā arī gremošanas traucējumi.

Uzreiz pēc nepiemērotās maltītes sunim visbiežāk sākas vēdergraizes, ko saimnieks reizēm pat nepamana. Lai gan reti, tomēr gadās, ka nepiemērots ēdiens izraisa dzīvnieka nāvi.

Gadās, ka saimniekam nokrīt zemē majonēzē vai kečupā samērcēts šašlika gabaliņš, un, lai labums neietu zudībā, viņš to pasviež sunim, kas, protams, to gardu muti arī notiesā. Gan kečups, gan majonēze rada ļoti lielu slodzi gan gremošanas traktam, gan aknām, tādēļ to nu mīlulim noteikti nevajadzētu dot.

Taču visbīstamāk, ja sunim tiek pasviests šašlika gabals, kurā ir neliels kauliņš. Diemžēl pieredze rāda, ka kauliņš tiek norīts vesels un nereti iesprūst kaut kur dzīvnieka gremošanas traktā. Vissliktāk, ja tā ir asa kaula šķemba un kaut kur ieduras. Sunim liek sistēmu, skalo organismu, veic klizmas... Ja rezultāta nav, nākas izmantot radikālāku metodi – ķirurģisku operāciju, kuras laikā atver vēdera dobumu un šķembu izvelk manuāli.

Jāņos uz galda, protams, tiek likts arī siers. Arī cienāšana ar to sunim par labu nenāk, jo tas satur daudz sāls un nereti arī dažādas garšvielas. Apēdot siera šķēli, dzīvniekam ir prieks vien uz desmit sekundēm, bet pēc tam nereti ilgi moka vēdergraizes.

Īsāk sakot, mīlulim ir bīstami dot jebko, kas satur garšvielas un citas piedevas, piemēram, čipsus, kvasu, pat pīrādziņus. Svētkos savam mīlulim labāk, kā ierasts, dot viņam paredzēto barību un, ja ir vēlme viņu īpaši iepriecināt, labāk nopirkt kādu našķi veterinārajā aptiekā, kaut vai to pašu suņu alu.

Vēlos brīdināt, ka pirms Jāņiem svarīgi parūpēties, lai dzīvnieks būtu apstrādāts gan pret ērcēm, gan blusām (speciāla siksniņa vai pilieni skaustā). Pēdējā laikā ļoti lielu postu suņiem rada ērču piesūkšanās, kā rezultātā asinīs iekļūst un attīstās parazīti (babezioze jeb piroplazmoze).

Ja saimnieks laikus neved suni pie ārsta un parazīti pārlieku savairojas, suns diemžēl var aiziet bojā. Slimības simptomi ir vispārējs vājums, audu dzelte, drudzis un sārtas vai oranžas krāsas urīns. Bieži vien pēc ērces kodiena pat vairākus mēnešus slimība norit slēpti, bez pazīmēm, un to var konstatēt tikai, veterinārajā klīnikā veicot asins izmeklēšanu.

Priecīgus Jāņus!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!