Daži suņi jebkurā situācija jūtas kā zivis ūdenī. Ir pašapzinīgi un droši, nevis bailīgi ierauj asti kājstarpē. Portāls Vetstreet.com apjautājis 268 veterinārmedicīnas speciālistus, lai noskaidrotu, kuru šķirņu suņi ir vispašpārliecinātākie.

Protams, jāņem vērā, ka pašpārliecinātība ir iezīme, kas pilnīgi visiem kādas šķirnes pārstāvjiem nepiemīt vienādā mērā. Kāds ir drosmīgāks, cits – mazliet biklāks. Daudz kas atkarīgs no suņa audzināšanas un dzīves pieredzes.

Tomēr ir šķirnes, kam pašapzinīgums gluži vienkārši ir asinīs. To pārstāvji gandrīz vienmēr izceļas ar lielāku pašpārliecinātību nekā citu šķirņu ķepaiņi.

Labradors

Labradors ir draudzīgs, labsirdīgs, gudrs, paklausīgs, sabiedrisks, jūtīgs, taču arī pašpārliecināts suns. Labi piemērojas dažādām situācijām.

Ja nodrošināsi labradoram pietiekami daudz fizisko aktivitāšu, viņš spēs saglabāt vēsu angļa mieru jebkurā situācijā. Daudzi piemirst, ka labestīgais labradors sākotnēji audzināts kā medību suns, tādēļ tam nepieciešams daudz kustēties. Ja šāda iespēja netiek dota, suns no enerģijas pārpilnības var kļūt mazliet nervozs.

Labradors gan nebūs labākā izvēle sargsuņa lomai, jo ir ārkārtīgi draudzīgs. Labradors 10. vietu dala ar bulmastifu.

Bulmastifs

Bulmastifam pašpārliecinātam būt ļauj viņa raženais un atlētiskais augums, kā arī bezbailība. Šis uzticamais, 63 kilogramus smagais bez suns bez ilgas domāšanas būtu ar mieru ziedot dzīvību savu cilvēku labā, taču vislabāk, protams, jūtas, saritinājies saimniekam blakus uz dīvāna.

Ģimenes draugus bulmastifs pieņem ātri, it īpaši, ja saimieks izturas viesmīlīgi, bet nevēlamus viesus mājā neielaiž.

Džeka Rasela terjers

Foto: Shutterstock

Augumā necilais Džeka Rasela terjers ir ļoti gudrs un ārkārtīgi aktīvs. Sagādā viņam nodarbošanos, piemēram, sāc ar viņu kopā apmeklēt veiklības treniņus, un vari būt drošs – pašpārliecinātais suņuks neliks par sevi sarkt, bet priecēs ar labiem rezultātiem.

Jāņem gan vērā, ka Džeka Rasela terjeram ir piemērots tikai aktīvs saimnieks, kurš mazajam žiperim var veltīt pietiekami daudz laika. Jo, nonīcis bezdarbībā, Džeka Rasela terjers kūsājošo enerģiju tērē, kā nu māk, piemēram, sākot grauzt mājās teju visu pēc kārtas.

Pitbulterjers

Pitbulterjers jau no dabas ir pašpārliecināts un drosmīgs un, ja suni pienācīgi apmāca un socializē, kļūst par ārkārtīgi uzticamu un sirsnīgu ģimenes mīluli.

Diemžēl nežēlīgu cilvēku dēļ, kuri iespaidīgās miesasbūves īpašniekus izmantojuši asiņainās suņu cīņās, iemantojis sliktu slavu. Tā nu tas ir – šis suns ir gatavs darīt visu sava saimnieka labā, pat ziedot savu dzīvību.

Angļu mastifs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mīlīgais, bet reizēm spītīgais milzis mastifs ir pietiekami iespaidīgs, lai iedvestu pret sevi bijību ar savu izskatu vien. Tādēļ tas ir rāms, pašpārliecināts, gudrs, apķērīgs, vērīgs un pacietigs suns.

Lai gan ģimenē mastifs parasti ir liels bučmīlis, kad, suņaprāt, saimniekiem draud briesmas, neviens viņam garām netiks.

Zeltainais retrīvers

Cilvēkmīli zeltaino retrīveru, kurš, kā smejas, pa māju reizēm viesmīlīgi izvadā pat zagli, noteikti necerēji šeit ieraudzīt? Viņa pašpārliecinātība izpaužas mazliet citādi – dzīvespriecīgumā un spējā sadraudzēties ar ikvienu. Nekad nesamierināsies ar "otras vijoles" lomu.

Zeltainais retrīvers ir mīlīgs, gudrs, sabiedrisks, pašpārliecināts, apveltīts ar labu atmiņu un jūtīgs. Labi piemērojas dažādām situācijām.

Dobermanis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dobermanis vienmēr ir gatavs aizsargāt savu ģimeni, kā dēļ iemantojis bīstama suņa reputāciju. Reizēm tiek saukts pat par "elles suni", kaut gan, neraugoties uz iespaidīgo ārieni un lielo spēku, tik baisu apzīmējumu ģimenei uzticamais suns īsti nav pelnījis.

Šis gudrais, aktīvais suns ļoti pieķeras savam saimniekam. Viņš ir drosmīgs, inteliģents, paklausīgs, reizēm skaļš un trakulīgs.

Rotveilers

Spēcīgais un ar atlētisku miesasbūvi apveltītais rotveilers par pašpārliecinātību nesūdzas. Tas ir gudrs un paklausīgs suns, kas ir bezgala uzticīgs savam saimniekam un viņa ģimenei. Šis suns ir arī modrs, drosmīgs, spēcīgs un iespaidīgs – viens no suņu pasaules spēka simboliem.

Diemžēl bezatbildīgu īpašnieku dēļ rotveileri ieguvuši sliktu slavu – tos mēdz uzskatīt par agresīviem.

Patiesība ir tāda, ka rotveileram, kā ļoti spēcīgam un izturīgam sunim, ir nepieciešams gudrs saimnieks, kurš ir gatavs pietiekami daudz laika veltīt suņa apmācībai un socializēšanai. Šāda saimnieka apgādībā rotveilers kļūst par lielisku četrkājaino draugu: uzticīgu, paklausīgu, gudru un vienmēr gatavu aizsargāt mājiniekus.

Vācu dogs

Ne tikai iespaidīgais augums, kas citiem ķepaiņiem liek izjust pret viņu cieņu, dāvājis vācu dogam pašpārliecinātību, bet arī sirsnīgais raksturs. Ir grūti pretoties šī mīlīgā milža valdzinājumam, un viņš to lieliski apzinās.

Vācu dogs ir ļoti uzticīgs saimniekam un citiem ģimenes locekļiem. Viņš maz rej, tomēr ir izcils sargsuns. Mēdz sacīt, ka mājā, kuru apsargā vācu dogs, zaglis viegli var iekļūt, taču izkļūt – piedošanu, nekā!

Pūdelis

Foto: Shutterstock

Dzīvespriecīgais un saulainais raksturs pūdelim ļauj justies kā mājās, lai kur viņš atrastos. Šim sunim ir visas tiesības būt pašpārliecinātam, jo pūdelis apķērībā pārspēj vairākumu citu suņu, ierindojoties pasaulē gudrāko šķirņu topa augšgalā.

Pūdeļi ir moži, rotaļīgi, atjautīgi un ļoti jūtīgi. Viņi mācās ar patiesu aizrautību un stipri pieķeras saviem saimniekiem.

Vācu aitu suns

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vācu aitu suns visā pasaulē ir izslavēts kā izcils sargs – pašpārliecināts, drosmīgs, neatkarīgs un bezgala uzticīgs savam saimniekam un viņa ģimenei.

Vācu aitu suņus izmanto par policijas suņiem, cilvēku glābējiem, noziedznieku pēddziņiem, narkotiku un sprāgstvielu meklētājiem, neredzīgo pavadoņiem…. Viņi bieži triumfē paklausības sacensībās. Ja tev izdotos viss, kam ķeries klāt, arī tu nevarētu sūdzēties par pašpārliecinātību, vai ne?

Šķirņu aprakstu tapšanā papildus izmantota Esteres Ferhūfas-Ferhallenas enciklopēdija "Suņi" ("Zvaigzne ABC".)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!